Αποφάσισες να χωρίσεις; Μάθε πως να το κάνεις χωρίς δράματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 20:21

Αποφάσισες να χωρίσεις; Μάθε πως να το κάνεις χωρίς δράματα

Συμβαίνουν κι αυτά... Έρχεται μια ώρα που νιώθεις ότι δεν θέλεις άλλο. Και η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να το κάνεις σωστά. Σίγουρα είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση του χωρισμού, αλλά όσο επίπονη διαδικασία κι αν είναι, ο χωρισμός δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων. Αργά ή γρήγορα, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτόν και έτσι είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να αποχωρίσουμε από μια σχέση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δείχνοντας ευαισθησία αλλά και ειλικρίνεια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου – έτσι ώστε να μην οδηγηθείς σε ακραίες συμπεριφορές – αλλά και που θα κάνουν τη διαδικασία του χωρισμού λιγότερο επώδυνη.

1. Μην αγνοείς το πρόβλημα. Όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς πως τα συναισθήματα για τον σύντροφό σου μεταβάλλονται, συζήτησέ το μαζί του με ειλικρίνεια. Δημιουργώντας συναισθηματική και φυσική απόσταση από εκείνον - αποκλείοντάς τον ουσιαστικά από την καθημερινότητά σου - μόνο εντάσεις, ανασφάλεια και μοναξιά θα προκαλέσεις.

2. Ανάλαβε την ευθύνη των συναισθημάτων σου. Απόφυγε να οδηγήσεις τον σύντροφό σου σε συναισθηματικό αδιέξοδο, προκειμένου να σε χωρίσει εκείνος πρώτος. Αναγνώρισε τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν πως ενδόμυχα σαμποτάρεις την σχέση σου: άρνηση για σεξουαλικές επαφές, φλερτ με άλλους άντρες, σχόλια που μειώνουν τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Παραδέξου ανοιχτά πως θέλεις να χωρίσετε.

3. Απόφυγε τα κλισέ: «Δεν φταις εσύ, αλλά εγώ», «Χρειάζομαι λίγο χρόνο και χώρο αυτή την περίοδο», «Έχω τόσα άλλα θέματα που με απασχολούν που δεν μπορώ να δώσω σε μία σχέση». Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν και ειδικά όταν ο σύντροφός σου είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί σου. Στην περίπτωση αυτή θα προσπαθήσει να βρει λύσεις σε αυτά που λες ότι σε προβληματίζουν και θα ελπίζει πως η κατάσταση θα αλλάξει. Προσπάθησε να εκφράσεις με ειλικρίνεια αυτό που νιώθεις, ακόμα κι αν σου φαίνεται σκληρό (π.χ. «Νιώθω πως έχει χαθεί πλέον ανάμεσά μας αυτό που είχαμε κάποτε»)

4. Επικεντρώσου σε αυτά που σου φαίνονται πλέον δυσλειτουργικά στη σχέση σου και μην αναλωθείς σε κατηγόριες προς τον σύντροφό σου. Παραδείγματος χάριν, αντί να πεις: «Είσαι ελεγκτικός και ανασφαλής», δοκίμασε το: «Χρειάζομαι περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία στις σχέσεις μου». Εάν κρατήσεις μια επιθετική στάση τονίζοντας τα λάθη του, τότε είτε μπορεί να έχεις οδηγηθεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα - γιατί δεν είσαι μέσα στο μυαλό του - είτε να οδηγηθείς σε αδιέξοδο καθώς εκείνος θα αρνείται τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδεις. Ωστόσο, δεν θα μπορεί να διαφωνήσει ως προς τα δικά σου συναισθήματα ή τις προσωπικές ανάγκες που εκφράζεις.

5. Μην χωρίσεις μέσω τηλεφώνου, γραπτού μηνύματος ή με το να εξαφανιστείς δίχως εξηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό δείχνεις πως φοβάσαι να αναλάβεις τις ευθύνες σου, αλλά και ότι δεν σέβεσαι τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις περάσει ένα κομμάτι της ζωής σου. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να πυροδοτήσει θυμό, απογοήτευση και επιπλέον πόνο στο άτομο με το οποίο χωρίζεις, ενώ ταυτόχρονα αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, γεγονός που μπορεί να παροτρύνει τον άλλο να σε προσεγγίσει ξανά και ξανά προκειμένου να πάρει απαντήσεις. Έτσι, η διαδικασία του χωρισμού θα γίνει πιο περίπλοκη και θα διαρκέσει περισσότερο.

Σίγουρα είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση του χωρισμού, αλλά όσο επίπονη διαδικασία κι αν είναι, ο χωρισμός δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων.

6. Μην τον αφήσεις να τρέφει φρούδες ελπίδες. Όταν θα του ζητήσεις να χωρίσετε, απόφυγε φράσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασύνδεσης, όπως: «Δεν θα χαθούμε. Θα τα λέμε πότε - πότε» ή «Θα μπορούσαμε να ξαναπροσπαθήσουμε κάποια στιγμή αργότερα που θα έχω βάλει τη ζωή μου σε μια τάξη». Πρέπει να είσαι σίγουρη για την απόφασή σου. Δεν μπορείς να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή.

Πηγή: Tlife.gr




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250