Μελομακαρονόπιτα από την Σία Λαδά
Μια γρήγορη εκδοχή και το ίδιο λαχταριστή με τις υπέροχες γεύσεις των μπαχαρικών του κλασικού μελομακάρονου.
Υλικά για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
150 γραμμ. μέλι
4-5 πρόκες γαρίφαλο
1 ξύλο κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο
Υλικα για την ζύμη:
400 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ κανέλα
½ κ.γ γαρίφαλο
½ κ.γ σόδα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι σπορέλαιο
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
30 γραμμ. ζάχαρη άχνη
100 γραμμ. ψιλό σιμιγδάλι
Εκτέλεση :
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας, βράζουμε τα υλικά μας νερό, ζάχαρη προσθέτουμε τα γαρίφαλο το ξύλο κανέλας το πορτοκάλι κομμένο, παίρνουν μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε στο σημείο αυτό και το μέλι ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα το ξύσμα τις βανίλιες την κανέλα πρόκα γαρίφαλο την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι το μπεικιν παουντερ και το σιμιγδάλι. Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί αφού το έχουμε περάσει με λάδι, έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά σε αντιστάσεις.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και το απολαμβάνουμε.
Καλή απόλαυση!