Μειώστε τη θερμοκρασία του σπιτιού χωρίς κλιματιστικό
Συμβουλές και ιδέες για δροσιά δίχως τη σπατάλη ενέργειας Κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας σημειώνονται διαδοχικά ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών. Ρεκόρ που φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρύνουν το περιβάλλον και γεννούν το φόβο ενός μπλακ άουτ. Αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να δροσίσετε το χώρο σας με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο. Όχι, δεν θα χρειαστεί να απαρνηθείτε τον κλιματισμό, αλλά να περιορίσετε τη χρήση του, βάζοντας στο λεξιλόγιο και στις καθημερινές συνήθειές σας την έννοια του «φυσικού παθητικού δροσισμού». Με αυτό τον τρόπο, θα κερδίσετε χρήματα ενώ παράλληλα προστατεύετε το περιβάλλον.
Βάψτε τα... άσπρα
Όταν η ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια, τότε είτε απορροφάται, είτε ανακλάται, είτε συμβαίνουν και τα δύο. Βάψτε το εξωτερικό μέρος του σπιτιού σε μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα και ειδικά υλικά (συμβουλευτείτε εναν πολιτικό μηχανικό).
Οι μουντοί, σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιλέξτε, λοιπόν, για το εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού απορροφητικά υλικά. Θα ανακλούν ένα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να εισέρχεται στο σπίτι λιγότερη θερμότητα.
Σύμφωνα με έρευνα των Α. Σύννεφα, Μ. Σανταμούρη και Ι. Λιβαδά, η επιλογή των κατάλληλων «ψυχρών» ανακλαστικών επιχρισμάτων ή καλύψεων μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία μιας λευκής επιφάνειας από μπετόν έως και κατά 4°C κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής ημέρας και έως και κατά 2°C κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής νύχτας.
Φτιάξτε κήπο στην ταράτσα σας
Ως προς αυτό, έχετε πολλές δυνατότητες. Μπορείτε π.χ. να φυτέψετε θάμνους και δέντρα σε μεγάλες γλάστρες ή να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κηποτεχνικό γραφείο για να φτιάξετε έναν πραγματικό κήπο (δηλαδή η ταράτσα να στρωθεί με τις κατάλληλες μονώσεις και να καλυφτεί με χώμα, στο οποίο θα φυτέψετε τα είδη που σας αρέσουν).
Μια άλλη, εξίσου καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε έναν κλασικό δυτικό ή ανατολίτικο κήπο.
Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το χώρο σαν συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή να επιλέξετε αυτοφυή είδη της περιοχής σας, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το κόστος της διαμόρφωσης ενός κήπου από εξειδικευμένο γραφείο ξεκινά από τα 60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Δημιουργήστε σκιά
Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταφύγια δροσιάς στο χώρο όπου περνάτε πολλές ώρες της ημέρας. Ιδού τι μπορείτε να κάνετε:
-Μεριμνήστε για την εξωτερική σκίαση του σπιτιού με τέντες, ξύλινα στέγαστρα και πέργκολες. Εναλλακτικά, τοποθετήστε έξω από την μπαλκονόπορτα μια ομπρέλα θαλάσσης (από 20 ευρώ).
-Εξοπλίστε τα παράθυρα με ρόλερ και blinds (το ύφασμα πωλείται με το μέτρο σε καταστήματα με είδη οικιακού εξοπλισμού, σε κάποιες περιπτώσεις με το μηχανισμό, και η τιμή του ξεκινά από 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).
-Κλείνετε τις κουρτίνες τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Έτσι, πετυχαίνετε δύο πράγματα: 1. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν εισέρχεται στο χώρο. 2. Το στρώμα αέρα ανάμεσα στις κουρτίνες και το παράθυρο λειτουργεί ως θερμομονωτικό.
Βρείτε τη δροσιά
-Αξιοποιήστε την εξάτμιση του νερού, για να αυξήσετε το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Γεμίστε μερικές γυάλες με νερό και τοποθετήστε τις κοντά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Για να τις ομορφύνετε, γεμίστε τις με φυτά που αναπτύσσονται στο νερό (π.χ. κύπερος, μπαμπού, τηλέγραφος). Φροντίστε να αναπληρώνετε το νερό που εξατμίζεται.
-Αερίζετε το σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας και του καθιστικού και, αφού στερεώσετε τις πόρτες για να μη «χτυπούν», αφήστε να σχηματιστεί ρεύμα.
Κλείστε τα παράθυρα το μεσημέρι
Είναι η ιδανική λύση για τις ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες. Μη νομίζετε ότι, αν τα αφήσετε ανοιχτά, θα σχηματιστεί ρεύμα.
Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να διοχετεύσετε θερμό αέρα στο χώρο. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία θα φτάσει τα επίπεδα της εξωτερικής.
6. Απομονώστε τις πηγές θερμότητας
Για το 1/3 περίπου της θερμότητας που παράγεται σε ένα μέσο σπίτι, υπεύθυνες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές. Γι' αυτό, λοιπόν:
-Κλείστε τα φώτα με την πρώτη ευκαιρία. Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο.
Το καλοκαίρι αξιοποιήστε το φυσικό φωτισμό όσο περισσότερο μπορείτε. Ανοίγετε τα παράθυρα για να μπαίνει φως.
-Απομακρύνετε τους καθρέφτες που βρίσκονται απέναντι από τα παράθυρα. Αντανακλούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κάντε τα σωστά... ανοίγματα
Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το σπίτι σας, επιλέξτε για τα παράθυρα φιμέ ή ανακλαστικά (σαν καθρέφτες) τζάμια.
Επιπλέον, μπορείτε να καλύψετε τα παράθυρα με ειδικές επιστρώσεις ή μεμβράνες ηλιοπροστασίας (από 30 ευρώ το τ.μ. - συνήθως διατίθενται σε ρολά). Το μόνο που μπορεί να σας αποθαρρύνει είναι το υψηλό κόστος τους.
3 εναλλακτικοί τρόποι ενεργητικού «δροσισμού»
1. Ανεμιστήρες οροφής: Είναι ιδανικοί, αν το σπίτι σας είναι ψηλοτάβανο. Αν και δεν ψυχραίνουν τον αέρα, όπως τα κλιματιστικά, δημιουργούν ένα δροσερό ρεύμα, που κάνει ευχάριστη την ατμόσφαιρα ακόμη και όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη.
Για καλύτερα αποτελέσματα, στερεώστε τους σε απόσταση 2,5-3 μ. από το δάπεδο και 25-30 εκ. από το ταβάνι. Θα τους βρείτε σε καταστήματα με φωτιστικά είδη (κατά μέσο όρο κοστίζουν 250 ευρώ).
2. Γεωθερμικά συστήματα: Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στο ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (στους 12°C).
3. Ενδοδαπέδια συστήματα: Τα γνωστά συστήματα θέρμανσης μπορούν να καλύψουν -με τον κατάλληλο σχεδιασμό- και τις ανάγκες μας για δροσιά.
Πηγή: myself.gr
Μοιράσου: