Παγωτό ελαιόλαδου!
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- 700 γρ γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
- 300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 βανίλια χαραγμένη στη μέση και τα σποράκια βγαλμένα
- 9 κρόκους από μέτρια αυγά
- 200 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με τους σπόρους της βανίλιας και το λοβό και αφού τα ανακατέψουμε προσθέτουμε και το 1/3 από τη ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα χωρίς να το ανακατέψουμε πια μέχρι λίγο πριν να αρχίσει να βράζει και το αφαιρούμε από τη φωτιά
- Παράλληλα σε ένα μπολ με τη βοήθεια του σύρματος χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά και το αλάτι.
- Όταν το μείγμα πάρει ανοιχτό χρώμα και φουσκώσει προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και το χτυπάμε και αυτό για ένα λεπτό ώστε να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα των αυγών.
- Με τη βοήθεια μιας κουτάλας μεταφέρουμε 1 κουταλιά από το μείγμα του γάλακτος και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
- Συνεχίζουμε με 2-3 κουταλιές ακόμα. Το κάνουμε αυτό για να ανεβάσουμε σιγά σιγά τη θερμοκρασία των αυγών ώστε να μην γίνουν ομελέτα.
- Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και τη βάζουμε ξανά σε μέτρια προς σιγανή φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα και να καλύπτει την πίσω μεριά ενός κουταλιού.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, περνάμε το μείγμα από σίτα και το βάζουμε σε ένα πλατύ μπολ με καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στην κατάψυξη.
- Περνάμε το μείγμα από παγωτομηχανή μέχρι να αποκτήσει μια ωραία μαλακή σύσταση και σερβίρουμε αμέσως.
- Σερβίρουμε με μια σάλτσα από φρούτα του δάσους ή σιρόπι βύσσινο.
Μοιράσου: