Η κουζίνα της Κεφαλονιάς στον "Γαστρονόμο" της "Καθημερινής"!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 11:28

Η κουζίνα της Κεφαλονιάς στον "Γαστρονόμο" της "Καθημερινής"!

Άρθρο του "Γαστρονόμου" της εφημερίδας Καθημερινής που μιλάει για τον Κεφαλονίτη chef Γιώργο Αντωνέλλο και το δείπνο στο Κτήμα Χαριτάτων για τη δημοσιογραφική αποστολή του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς.

Στις αρχές του καλοκαιριού βρεθήκαμε μια μεγάλη κρασοπαρέα στο κτήμα Χαριτάτου με τους οπωρώνες, τον ελαιώνα και τον βοτανικό του κήπο με τα φαρμακευτικά φυτά. Εκεί, στα Κλαδάτα της Κεφαλονιάς, περιτριγυρισμένη από έναν πανέμορφο αμπελώνα βρίσκεται η οικογενειακή αγροικία του 1863.

Kefalonia Ktima Xaritatou geuma1

Στην μακρόστενη αυλή της στρώσαμε τραπέζι και το γλέντι άρχισε με τραγανά φασκόμηλα τηγανητά και δροσερά (φρέσκα) κουκιά σαλάτα και τα μυρωδάτα κρασιά τους που μας κέρασαν οι Χαριτάτοι. Στα ποτήρια μας κρύα Μοσχάτα, φρέσκες ροζέ και κόκκινες Μαυροδάφνες, και στα πιάτα μας μπακαλεόπιτα, για κυρίως κουνέλι λαγωτό, και στο τέλος -για επιδόρπιο- ρυζόγαλο με άρωμα από μοσχολέμονο.Στη βεράντα μπροστά στην αγροικία των μέσων του 19ου αιώνα στρώθηκε το μακρόστενο τραπέζι του δείπνου. Οι ιδιοκτήτες του κτήματος είναι τα αδέρφια Χαριτάτου – ο Χαρίτος, η Ιωάννα και ο Κωνσταντίνος. Η γλυκύτατη Άνθεια Κώτση, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΟΚ (Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς), ποζάρει με την μπακαλεόπιτα ανά χείρας.

Ο οικονομολόγος που πέρασε από τα ναυτιλιακά πριν αποφασίσει να γίνει μάγειρας

Ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος, που επιμελήθηκε το μενού, είναι μισός Κεφαλονίτης από το Ληξούρι και η μαμά του είναι από την όμορφη Κέρκυρα. Εργάζεται συμβουλευτικά αλλά και ως υπεύθυνος σε εστιατόρια και σε οινοποιεία στο ρόλο του consultant & executive chef, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα δουλειές ως private chef. Το κουνέλι λαγωτό, οι ντομάτες τηγανητές με αλιάδα και η κρεατόπιτα είναι κάποιες από τις πιο αγαπημένες συνταγές από τον τόπο του πατέρα του. Όταν έχει στην κουζίνα του μοσχολέμονα, σάψυχο (μαντζουράνα), σκόρδα και χλωρή σταφίδα νιώθει ευτυχία, καθώς αυτή είναι η τετραλογία των αγαπημένων του υλικών από το νησί.

Kefalonia Ktima Xaritatou geuma2

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ταξίδευαν όλοι πάρα πολύ και πάντα δοκίμαζαν νέες γεύσεις και κουζίνες πριν καν αυτές “έρθουν” στην Ελλάδα. Ακολουθούσα και τον πατέρα μου κάποιους μήνες τα καλοκαίρια στα κρουαζιερόπλοια όπου ήταν πλοίαρχος. Αυτό με έκανε να ταξιδέψω σε πολλές χώρες και να δοκιμάσω διάφορες κουζίνες από μικρή ηλικία, με επηρέασε και με έφερε από νωρίς σε επαφή με όλες αυτές της διαφορετικές κουλτούρες. Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με την επαφή της μητέρας μου με τη φύση αλλά και τη λογική του να φυτεύουμε μεγάλο μέρος της τροφής μας και να κάνουμε κομπόστ τα υπολείμματα, διαμόρφωσε και τη μετέπειτα επαγγελματική ηθική μου, αλλά μου έδειξε και τον δρόμο που πρέπει να βαδίσω. Έχω τελειώσει οικονομικά και στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στα ναυτιλιακά. Για 8 χρόνια απασχολήθηκα με τον συγκεκριμένο τομέα πριν αποφασίσω τελικά να ασχοληθώ με το όνειρο μου και να σπουδάσω μαγειρική».

Ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος, μισός Κεφαλονίτης και μισός Κερκυραίος, επιμελήθηκε το μενού που απολαύσαμε στο παραδεισένιο κτήμα Χαριτάτου. Ετοίμασε μια αλληλουχία από κεφαλονίτικες σπεσιαλιτέ, όπως τα δροσερά κουκιά σαλάτα, με αρακά.

Kefalonia Ktima Xaritatou geuma3

Η Ιωάννα Χαριτάτου μέσα στο πανέμορφο, οικογενειακό αγροτόσπιτο. Το κτήμα Χαριτάτου είναι στην πραγματικότητα ένα garage winery, με μια πολύ μικρή και εκλεκτή παραγωγή κρασιών από ντόπιες ποικιλίες κεφαλονίτικων κρασοστάφυλων.

Πηγή: gastronomos.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250