Νίκος Φραντζής για αλσύλλιο Λακήθρας : «Η εκμετάλλευση του, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κοινωνία»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:44

Νίκος Φραντζής για αλσύλλιο Λακήθρας : «Η εκμετάλλευση του, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κοινωνία»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκος Φραντζής φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στον Cosmos 96,5 και μίλησε για το Αλσύλλιο της Λακήθρας και εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει, αφού πρώτα έκανε μια ιστορική αναδρομή για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας όλες τις ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν.

«Η ιδέα για το αλσύλλιο της Καλλιθέας γεννήθηκε την περίοδο του Δήμου Λειβαθούς και είχα την τύχη να την εμπνευστώ και να την οργανώσω μαζί με τους συνεργάτες μου τότε, αλλά αυτό το θέμα είχε ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο λειτουργείας του Δήμου. Δηλαδή, τρεις θητείες είχε ο Δήμος Λειβαθούς και οι τρεις ασχολήθηκαν με το θέμα. Όλοι θέλαμε να αξιοποιηθεί το Αλσύλλιο. Και καταλήξαμε στο μοντέλο που πάμε να υλοποιήσουμε τώρα».

«Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Γιατί την πρώτη περίοδο έγινε η αρχική συζήτηση και μάλιστα ανατέθηκε η μελέτη του κτιρίου που θα κατασκευαστεί. Την δεύτερη περίοδο – επί των δικών μου ημερών – συλλάβαμε την ιδέα, πως θα γίνει, πως θα λειτουργήσει το θέατρο, το κτίριο (ένα μέρος του οποίου θα λειτουργήσει ως βοηθητικός χώρος για το θεατράκι, σαν εκθεσιακός χώρος, τουαλέτες και υποστηρικτικές λειτουργείες του θεάτρου) να είναι δηλαδή καλά οργανωμένο και να γίνει ένα νέο κτίριο το οποίο θα λειτουργούσε ως χώρος εστίασης. Αυτό το σκεφτήκαμε την δεύτερη περίοδο. Την τρίτη περίοδο, όπου Δήμαρχος ήταν ο κος Μιχαλάτος, φτιάχτηκε το πρώτο μέρος του έργου, το ανοιχτό θέατρο και διαμορφώθηκε το αλσύλλιο. Από το 2010 υπήρχε «πεδίον δόξης λαμπρό» να υλοποιηθεί και η τρίτη φάση του έργου, αυτή δηλαδή που θέλουμε να υλοποιήσουμε τώρα: Ανάθεση σε ιδιώτη να φτιάξει το συγκεκριμένο κτίριο που υπάρχει στην μελέτη (όχι όποιο θέλει αυτός), να το λειτουργήσει έναντι μισθώματος και ύστερα από κάποια χρόνια να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου».

«Ο διάλογος με την τοπική κοινωνία, με τις τοπικές αρχές, τους δημοτικούς  και κοινοτικούς συμβούλους,  είχε ξεκινήσει από το 2002. Είχαν γίνει και 2 ανοικτές συνελεύσεις και πράγματι κατετέθη αυτό το σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και από τις υπηρεσίες και έμενε να υλοποιηθεί από το 2010 και μετά. Δεν υλοποιήθηκε. Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια συζητιέται το πως θα αξιοποιηθεί».

 «Όλοι συμφωνούν με αυτό, αλλά πάντα υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι πρέπει να φτιαχτεί το κτίριο από τον Δήμο και μετά να το μισθώσει. Δηλαδή, να βρει χρήματα ο Δήμος και να το κάνει. Όμως αυτό δεν γίνεται για τους εξής λόγους: Πρώτον, δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Δεύτερον, ας υποθέσουμε πως βρίσκεις ένα πρόγραμμα για να ενταχθεί. Τότε ο Δήμος δεν θα έχει δικαίωμα - εφόσον θα έχει πάρει χρήματα από κάποιο πρόγραμμα – να το μισθώσει. Άρα, ο μόνος τρόπος για να το φτιάξει ο Δήμος θα ήταν από ίδια έσοδα, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι περισσεύουν λεφτά στον Δήμο, για να φτιάξει αυτό το κτίριο. Και υπάρχει και ένα ακόμα θέμα. Ο Δήμος πρέπει να επαναλάβει, να ριψοκινδυνέψει να υπάρξει ένας νέος Θαλασσόμυλος; Την εποχή που φτιάχτηκε ο Θαλασσόμυλος και λειτούργησε, ήταν πρωτοπόρο και μοναδικό το έργο, σε ένα διαφορετικό όμως οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Σήμερα δεν είναι το ίδιο. Ο Δήμος πρέπει να δημιουργεί τις υποδομές  για να αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα και να κερδίζει η τοπική κοινωνία με άμεσο και έμμεσο τρόπο».

«Οι αντιδράσεις που υπάρχουν θεωρώ ότι δεν είναι κακοπροαίρετες, απλώς υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Και ο Πρόεδρος έκανε ανοιχτή συνέλευση, υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις  αλλά  το τοπικό συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Θα έρθει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει ευρεία συζήτηση, θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και είμαι βέβαιος, επειδή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν την ανάπτυξη των περιοχών, θα τύχει και μιας ευρείας αποδοχής το θέμα».

«Το έργο δεν είναι ΣΔΙΤ. Όπως έχει ο Δήμος ένα ακίνητο και το μισθώνει, το ίδιο κάνει και με την ίδια διαδικασία θα κάνει και αυτό. Δηλαδή θα κάνει μια ανοιχτή δημοπρασία και θα κληθεί ιδιώτης – που βέβαια θα έχουμε εκ των προτέρων διασφαλίσει ότι έχει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα – να φτιάξει συγκεκριμένο ακίνητο, να το λειτουργήσει για συγκεκριμένο διάστημα, έναντι μισθώματος. Είναι σα να μισθώνεις ένα ακίνητο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ορθολογικής αξιοποίησης».

«Αν γίνουν όλα αυτά, θα πάψει να είναι ένας εγκαταλελειμμένος χώρος και να γίνονται φθορές. Και ο φωτισμός, που έγινε όταν ο κος Μιχαλάτος ήταν Δήμαρχος στην Λειβαθώ, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όταν γίνει και τελειώσει όλοι θα λένε ότι είναι ένα στολίδι, αρκεί να βρεθεί και ένας σωστός επαγγελματίας να το αναδείξει».




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250