"Διανύουμε κλιματική κρίση και τα ΕΛΠΕ επενδύουν σε εξορύξεις υδρογονανθράκων" – Τι ανέφερε ο Κωστής Γριμάνης από την Greenpeace, στον Cosmos 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 14:19

"Διανύουμε κλιματική κρίση  και  τα ΕΛΠΕ επενδύουν σε εξορύξεις υδρογονανθράκων" – Τι ανέφερε ο Κωστής Γριμάνης από την Greenpeace, στον Cosmos 96,5

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για την επανέναρξη των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, από τα ΕΛΠΕ, οι οποίες όπως σημείωσε γίνονται με πλήρη αδιαφάνεια.

Σεισμικές έρευνες και εξορύξεις

«Εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, το ερευνητικό πλοίο SW Cook βρισκόταν στον Κυπαρισσιακό κόλπο, μια προστατευόμενη περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας - τόσο από την παρουσία θαλάσσιων κυτοδών όσο και από την παρουσία θαλάσσιων χελωνών – όποτε τα ΕΛΠΕ μετά από επικοινωνία και  πιέσεις δικές μας και από την WWF HELLAS, απάντησαν και παραδέχτηκαν ότι οι έρευνες γίνονται από πλοίο το οποίο έχει μισθωθεί από τα ΕΛΠΕ, χωρίς να έχει προϋπάρξει η οποιαδήποτε επικοινωνία με εμάς, για την πρόθεση διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών στην περιοχή. Αυτές οι έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο ολοκληρώθηκαν και ενημερωθήκαμε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, άκρως καθυστερημένα, ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι σεισμικές έρευνες. Τα σχέδια της εταιρείας των ΕΛΠΕ, για την συνέχιση των σεισμικών ερευνών στα πιο πάνω οικόπεδα του Ιονίου – όπως έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο – καλά κρατούν με άκρα μυστικότητα».

«Αυτή τη στιγμή το δικό τους πλοίο διεξάγει έρευνες με πολύ μεγάλη ισχύ, με εκρήξεις εντός του πυθμένα των θαλασσίων οικοπέδων δυτικά και νότια της Κέρκυρας. Το δικό μας πλοίο, το Rainbow warrior III, ενώ είχε ξεκινήσει την πορεία του για την Κρήτη ανακαλύπτοντας την παρουσία του πλοίου των ΕΛΠΕ στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο, αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε εκεί για να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι σεισμικές έρευνες, καθότι πλέον δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις ότι όλα γίνονται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές».

Οι έρευνες στην Κέρκυρα

«Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες είναι 2 μίλια. Πολύ πριν πλησιάσουμε το πλοίο, οι εκρήξεις μπορούσαν να γίνουν αισθητές από τα 45 ναυτικά μίλια. Οπότε μπορεί κάποιος να καταλάβει την ισχύ των εκρήξεων. Πλησιάσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε, χωρίς να παραβιάσουμε την ζώνη αποκλεισμού και παρακολουθούμε κάνοντας χρήση υδροφώνων για την παρουσία κυτοδών στην περιοχή. Αυτές οι εκρήξεις έχουν μεγάλη επίπτωση στα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία από το 1990 είχαν μαζικούς εκβρασμούς στην Δυτική Πελοπόννησο λόγω της χρήσης sonar από το ΝΑΤΟ. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα ζώα, να επιφέρουν μόνιμη απώλεια ακοής, ακόμα και θάνατο εξαιτίας του αποπροσανατολισμού. Δεν είναι τυχαίο, που και οι εταιρείες  οφείλουν να καταθέσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την μείωση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά χωρίς να είναι κανείς σίγουρος  ότι αυτή η διεξαγωγή ερευνών γίνεται με μηδενικές  επιπτώσεις.  Εκτός από την θαλάσσια βιοποικιλότητα η οποία διατρέχει κίνδυνο αυτή τη στιγμή, ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι ότι όλες αυτές οι έρευνες διεξάγονται, ενώ διανύουμε κλιματική κρίση, με έντονα καιρικά φαινόμενα και  τα ΕΛΠΕ επενδύουν δυναμικά σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, την στιγμή που όλη η επιστημονική κοινότητα, έχει προειδοποιήσει ότι,  η  όποια νέα εξόρυξη δεν συνάδει με την συγκράτηση την παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό».

Παράκαμψη διεθνών συμφωνιών

«Από τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο έχει βγάλει με νόμο της συμβάσεις αυτές προς της εταιρείες – αν και η Κυβέρνηση στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα – τα σχέδια των πετρελαϊκών καλά κρατούν. Το ζήτημα  είναι όχι μόνο αν παρακάμπτονται οι συμφωνίες, αλλά όταν πρόκειται για έργα εθνικής εμβέλειας και ενεργειακής αυτονομίας κλπ. η απλή ερώτηση που απευθύνουμε εμείς είναι: Γιατί τόση αδιαφάνεια σε όλα αυτά; Για ποιο λόγο δεν ενημερώνεται από την αρχή για τις προθέσεις σας; Και για ποιο λόγο η τοπικές κοινωνίες να μην γνωρίζουν τι γίνεται; Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης και άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, που αφορά  τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διεξαχθούν οι σεισμικές έρευνες και τις επιπτώσεις στον βυθό, είναι ένα έγγραφο το οποίο δεν δημοσιοποιείται. Δηλαδή, η εταιρεία οφείλει να το καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και να γίνει δεκτό από τον Υπουργό. Μπορεί να μιλάμε  για τις υποχρεώσεις της σύμβασης αλλά δεν μιλάμε για τις ηθικές υποχρεώσεις, ειδικά από μια εταιρεία που διατείνεται ότι ηγείται της προσπάθειας  για την ενεργειακή μετάβαση. Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό και καλούμε την εταιρεία να ακυρώσει τις σεισμικές έρευνες και να παραιτηθεί από όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τέλος να μας πει με ποιον τρόπο θα ηγηθεί ουσιαστικά της ενεργειακής μετάβασης. Δεν μπορείς να μιλάς για αυτήν, όταν έχει σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Ποιος έλεγχος γίνεται;

«Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός κατά την διενέργεια των σεισμικών ερευνών. Για παράδειγμα, με ποιον τρόπο τα ΕΛΠΕ ελέγχονται την στιγμή που διενεργούν την σεισμική έρευνα, μέσα σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι αυτό του Ιονίου. Μας εξασφαλίζει η διαδικασία, ότι κατά την διάρκεια των σεισμικών ερευνών, δεν έγιναν και γεωφυσικές έρευνες εντός των περιοχών Natura; Ποια είναι η κρατική μέριμνα; Η μόνη μέριμνα που υπήρχε τις τελευταίες μέρες, ήταν το λιμενικό και η ακτοφυλακή να φυλάει το πλοίο που έκανε τις σεισμικές έρευνες. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι, αντί να είναι έργο κοινής ωφέλειας η προστασία των θαλάσσιων ειδών μας και οικοσυστημάτων, είναι  το κέρδος των πετρελαϊκών εταιρειών. Και τα κοιτάσματα που θα βγουν, δεν θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό».

Ενεργειακή κρίση

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ενεργειακή κρίση, που προστίθενται πάνω στην κρίση που έχει δημιουργήσει ο Covid, συν μια κρίση οικονομική που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Η ενεργειακή κρίση αύξησε τις τιμές της ενέργειας και οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση των τιμών του ορυκτού αερίου, το οποίο έχει να κάνει και με τα αποθέματα που έχει η Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, είναι ότι όσο πιο γρήγορα απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερο ενεργειακά αυτόνομοι θα γίνουμε και “κλείνουμε το μάτι” στις ΑΠΕ, σε έργα αποθήκευσης και εξοικονόμησης  ενέργειας για τα νοικοκυριά. Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Το αέριο έχει υψηλούς ρύπους όπως το μεθάνιο. Υπάρχουν και πολλές επενδύσεις οι οποίες γίνονται για την επέκταση του ορυκτού αερίου, ενός καυσίμου που αυτή τη στιγμή, η ΕΕ μετά από “πολύ κόπο” έχει εντάξει στις πράσινες επενδύσεις  κάτι που είναι λάθος. Αντί να χρηματοδοτούνται τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας καθαρές, μένουμε εμμονικά σε ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας το οποίο χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα».

Σχιστολιθικό Πετρέλαιο

« Το σχιστολιθικό πετρέλαιο με βάση τις εισαγωγές θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, από την εποχή του κου Σταθάκη στο Υπουργείο, αυτή η πρακτική έχει απαγορευτεί με νόμο».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Greenpeace

«Όσα ξέρουν όλοι – αναφορικά με το που θα κινηθούν τα ΕΠΛΕ – ξέρουμε και εμείς. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή αντίδραση από πλευράς τους. Και γιατί άλλωστε να υπήρχε; Είναι προφανές για εμάς, ότι έχουν την πρόθεση να παραμείνουν στην περιοχή και να ολοκληρώσουν τις σεισμικές έρευνες που κάνουν στο Ιόνιο. Εμείς έχουμε προγραμματίσει να συνεχίσουμε την έρευνα για τα κυτώδη και θα προσπαθήσουμε με τις δυνάμεις μας να παραμείνουμε όσες περισσότερες μέρες μπορούμε στην περιοχή.

Αντιδράσεις τοπικών κοινωνίων

«Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας στις περιοχές του Ιονίου ήταν πάρα πολύ γρήγορα, στο τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε από πριν η έρευνα. Από το 2018 που ήρθαν οι συμβάσεις στο φως, αντέδρασαν γρήγορα και δυναμικά. Υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτών και στην Κέρκυρα υπάρχει ένας πολύ δυνατός πυρήνας ανθρώπων που εναντιώνονται. Δυστυχώς λόγω του Covid η αντίδραση έχει γίνει ηλεκτρονική, αλλά μακάρι να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρεθούν έστω και συμβολικά και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους».




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250