Πρωτοβουλίες του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 11:34

Πρωτοβουλίες του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του δεύτερου σχεδίου Αθηνά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση του τμήματος "Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο". Ενημερωθείτε από το παρακάτω υπόμνημα. Μπορείτε επίσης να δείτε την επιστολή στήριξης από το  ICOMOS.
 

Στην ιστοσελίδα http://www.ipetitions.com/petition/greek-conservation-department-at-stake/ γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος έχουν συγκεντρωθεί ψήφοι υποστήριξης προς το Τμήμα από την Ελλάδα και το εξωτερικό από φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς πολιτισμού, συντηρητές, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, ανθρώπους της Εκκλησίας και της πολιτικής, το προεδρείο του ελληνικού ICOMOS και απλούς πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται υπογραφές από Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία.

Υπόμνημα ενάντια στην κατάργηση του τμήματος μας

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του δεύτερου σχεδίου Αθηνά, δηλώνουμε ότι:

  1. 1.Η κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αντίκειται στο δικαίωμα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων να διαθέτει ίδρυμα τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά τη σημαντική συνεισφορά της στο ελληνικό έθνος.

Απαιτούμε τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ΤΕΙ Ιονίων μέσω ενός σχήματος συνδιοίκησης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με πολυνησιωτικό χαρακτήρα εφαρμοσμένος όπως ακριβώς στο Αιγαίο.

  1. 2.Η απορρόφηση του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το ΤΕΙ της Αθήνας έγινε μη λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα του τμήματος:

-          Διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο 5,5 στρεμάτων με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που μόλις ολοκληρώθηκε (μετακομίσαμε Ιανουάριο 2013)

-          Διαθέτει 6 εργαστήρια συντήρησης με εξοπλισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (καθώς και σχεδιαστήριο και εργαστήριο πληροφορικής, σύνολο 8 εργαστήρια)

-          Έχει πρόγραμμα σπουδών παρόμοιο με αντίστοιχων τμημάτων του εξωτερικού

-          Οι διδάσκοντες (μέλος ΔΕΠ και έκτατοι) έχουν άνω των 280 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, μόνο κατά την τελευταία 5-ετία

-          Έχει 455 φοιτητές και η βάση εισαγωγής όλα τα χρόνια είναι άνω του 10.

-          Διοργανώνει διεθνή σεμινάρια και θερινά σχολεία

-          Έχει συνεργασίες με μουσεία, εκκλησίες, βιβλιοθήκες για τη συντήρηση αντικειμένων.

Απαιτούμε την παραμονή του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο

  1. 3.Η ουσιαστική κατάργηση του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο είναι ανορθόδοξη για τους εξής λόγους:

-          Το νησί της Ζακύνθου, και τα Ιόνια γενικότερα, έχουν πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και παράδοση για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του τμήματος αλλά και την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών στον Ιόνιο νησιωτικό χώρο.

-          Το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος είναι μοναδικό στην Ελλάδα (υπάρχει μόνο ένα ακόμη τμήμα)

-          Είναι οξύμωρο ότι ενώ η κατάργηση του τμήματος στηρίζεται στο μοναδικό μειονέκτημα του τμήματος που ειναι η ύπαρξη ενός μέλους ΔΕΠ, έχουν διασωθεί άλλα τμήματα με μηδέν μέλη ΔΕΠ π.χ. ΤΕΙ στο Διδυμότειχο.

-          Στο πρώτο σχέδιο Αθηνά το τμήμα είχε διασωθεί κρινόμενο ως βιώσιμο. Τι άλλαξε σε ένα μήνα;

-          Δεν δίδεται καν η πενταετής σταδιακή κατάργηση όπως σε άλλα 28 τμήματα, σε 6 εκ των οποίων οι ενεργοί φοιτητές είναι πολύ λιγότεροι, μη λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία απορρόφησης 455 ενεργών φοιτητών σε ένα τμήμα που δέχεται το έτος 35 φοιτητές.

  1. 4.Στην ιστοσελίδα http://www.ipetitions.com/petition/greek-conservation-department-at-stake/ γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος έχουν συγκεντρωθεί ψήφοι υποστήριξης προς το Τμήμα από την Ελλάδα και το εξωτερικό από φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς πολιτισμού, συντηρητές, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, ανθρώπους της Εκκλησίας και της πολιτικής, το προεδρείο του ελληνικού ICOMOS και απλούς πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται υπογραφές από Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία. Την υποστήριξή τους εκφράζουν με την υπογραφή τους καθηγητές και φοιτητές των Πανεπιστημίων Cambridge (Αγγλία), Cardiff (Ουαλλία), Southampton (Αγγλία), UCL (Λονδίνο), University of Texas at Austin (ΗΠΑ), Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οξφόρδης (Αγγλία), Αμβούργου (Γερμανία), Πελοποννήσου, Πολυτεχνείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΤΕΙ Αθηνών, ΤΕΙ Σερρών, βιβλιοθήκες και μουσεία του εξωτερικού και πολλοί άλλοι.

 

Η προϊσταμένη του τμήματος

Το VIDEO των σπουδαστών του τμήματος

https://youtu.be/Mnm96LnrWyY

Η επιστολή στήριξης από το ICOMOS

icomos


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250