Έδαφος της UNESCO γίνεται η Κεφαλονιά, τονίζει ο Μιχάλης Ξανθάκης στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε το μέλος του προσωπικού Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Μιχάλης Ξανθάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στις 13 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την αναγνώριση οκτώ νέων παγκόσμιων γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, αυξάνοντας τον αριθμό των τοποθεσιών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε 177 από 46 χώρες.
Ο κ. Ξανθάκης εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε: «Είμαστε συγκινημένοι, γιατί αυτή η τεράστια προσπάθεια που έγινε από τον Φορέα Διαχείρισης και από φορείς, πολίτες, Δήμους, Περιφέρεια, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πλέον είμαστε και επίσημα μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου και πλέον ονομαζόμαστε «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».
Τι προσδίδει στην Κεφαλονιά η επίσημη αναγνώριση ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς –Ιθάκης; « Κατ αρχήν έχουμε ένα brand name, ήταν αυτό που έλειπε και από την Κεφαλονιά, παίρνουμε την «σφραγίδα» της UNESCO και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στα πλαίσια του Γεωπάρκου μας,στα προιόντα μας, στα Μουσεία μας, είμαστε δηλαδή ένα έδαφος της UNESCO, το οποίο προστατεύεται, είναι ένα Γεωπάρκο και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη».
Συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στον τουρισμό; « Βοηθάει , γιατί θα είμαστε τώρα μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου που έχει σκοπό την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και αποτελεί μια ύψιστη ευκαιρία παγκόσμιας προβολής και αξιοποίησης της περιοχής με σεβασμό και στους γεωτόπους μας και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας και της γεωποικιλότητας».
Ποια είναι τα όρια του Γεωπάρκου; « Το Γεωπάρκο μας έχει σαφή καθορισμένα όρια, που αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς και Ιθάκης, την Άτοκο και το Αρκούδι. Αποτελείται από Γεωτόπους που αναδεικνύεται η γεωλογική ιστορία του νησιού και επομένως προστατεύονται και από γεωδιαδρομές που ενώνουν όλους αυτούς τους γεωτόπους , για να μπορεί ο τουρίστας να επισκέπτεται όλους αυτούς τους γεωτόπους και να θαυμάζει και να μαθαίνει την ιστορία αυτών των δύο νησιών. Το Γεωπάρκο μας είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει στα Επτάνησα και έχει έκταση 3 000 τ. χιλιόμετρα».
Ποιες οι προοπτικές που ανοίγονται;
«Θα προστατεύονται οι γεώτοποι, η βιοποικιλότητα και η γεωποικοιλότητα και ευελπιστούμε να έχουμε εναλλακτικό τουρισμό. Να διαφημίσουμε το δικό μας Γεωπάρκο μέσα από το Δίκτυο στα υπόλοιπα Γεωπάρκα η και τα προϊόντα μας και τη βιοποικιλότητα μας, ώστε να έρθουν τουρίστες και από τα άλλα Γεωπάρκα να επισκεφθούν το Γεωπάρκο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, όλα τα site της UNESCO και από πολλά site από τα υπόλοιπα Γεωπάρκα διαφημίζουν και το Γεωπάρκο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Στις 21 Απριλίου στις 3 ώρα Ελλάδας , το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης θα καλωσορίσει αυτά τα νέα μέλη τους Δικτύου σε μια Παγκόσμια εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουμε, θα παρουσιάσουμε ένα βίντεο από τους γεωτόπους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης , τους χορούς και τις καντάδες της και θα μιλήσουν κάποιοι εκπρόσωποι , ο κ.Τραυλός –Αντιπεριφερειάρχης- και η κ. Παπαδοπούλου ως εκπρόσωπος του κ. Δρακάτου, που είναι και αυτός που βοήθησε να γίνει το Γεωπάρκο».
Υπάρχει κάποια δέσμευση των δύο νησιών μετά την επίσημη αναγνώριση του Γεωπάρκου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO; « Καμία δέσμευση, απλά θα πρέπει αυτό που έχουμε να το προστατεύουμε και να το διατηρούμε, για να μπορούν οι τουρίστες να επισκεφθούν τους γεωτόπους».
Όλα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Φορέα υφίστανται; « Υφίστανται, έχουν γεωλογικό ενδιαφέρον, εκπαιδευτική αξία ,είναι αντιπροσωπευτικές της γεωλογικής μας κληρονομιάς και έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον» διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθάκης. «Θα ακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις στα πλαίσια της ανακήρυξης και το Γεωπάρκο συνεχώς θα κάνει εκδηλώσεις, ήδη επισκέπετεται πάρα πολλά σχολεία, για να γνωρίσουν και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς τον ίσιο τους τον τόπο επισκεπτόμενοι τους γεωτόπους στο πεδίο. Το Ελληνικό Φόρουμ των Γεωπάρκων το 2022 θα γίνει 3-5 Ιουνίου στα Ιωάννινα, θα προτείνουμε το συνέδριο του 2023 να γίνει στην Κεφαλονιά, η και στην Ιθάκη».
Η παρατήρηση του έναστρου ουρανού θα πραγματοποιηθεί φέτος: « Θα πραγματοποιηθεί και θα υπάρχει και μια νέα δράση, ένα νέο project για το Πάρκο του Σκοτεινού Ουρανού, το οποίο αναμένουμε να ανακηρυχτεί στις 15 Ιουνίου από το Συμβούλιο της IDA, θα υπάρξει μια εκδήλωση στον Αίνο το καλοκαίρι και φέτος μπορεί να πάμε και στο Ληξούρι η και στην Ιθάκη»
Για την κατάργηση του Φορέα: « Είναι γεγονός πλέον αυτό, έχει καταργηθεί και στη θέση του υπάρχει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων με έδρα την Ζάκυνθο και εδώ υπάρχει το παράρτημα, εγώ είμαι ο αναπληρωτής και ο προϊστάμενος μου είναι στη Ζάκυνθο, ο κ. Σουρμπές. Εμείς παραμένουμε εδώ , δεν υπάρχει κίνδυνος για τις θέσεις μας, έχουν δεσμευτεί ότι οι θέσεις μα θα διατηρηθούν , απλά θα βγει κάποιος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για να μονιμοποιηθούμε. Οι θέσεις μα θα διασφαλιστούν. Είναι ένας καινούργιος φορέας, προσπαθούμε κι εμείς να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα, σίγουρα αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα, αλλά σιγά σιγά, θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στην νέα τάξη. Οι αρμοδιότητες μα παραμένουν οι ίδιες. Από τη στιγμή που βάλαμε την Κεφαλονιά και Την Ιθάκη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, έχουμε Πάρκο σκοτεινού Ουρανού, δουλεύουμε συνεχώς, δε σταματήσαμε ποτέ, κάναμε απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κατά 71%,είμαστε οι πρώτοι από όλους τους φορείς, το ότι γίναμε παράρτημα σίγουρα λίγο μας στεναχώρησε. Παρ όλα αυτά, θα προσπαθήσουμε με τον ίδιο ζήλο, απλά λίγο χάσαμε την ευελιξία μας».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.