Ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος στον COSMOS 96,5 για την εορτή των εορτών, το Πάσχα
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος , για την εορτή των εορτών, το Πάσχα
Ο πατέρας Γαβριελάτος δίνοντας το στίγμα της Τοπικής Εκκλησίας ανέφερε:
«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Τοπικής μας Εκκλησίας, να εξυπηρετήσουμε όλους τους ανθρώπους, φέτος δόξα τω Θεώ έχουμε λίγο πιο ελεύθερο Πάσχα έναντι των προηγουμένων ετών, πάντα βέβαια με τις προφυλάξεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα , ούτως ώστε οι άνθρωποι μας να προσέλθουν στους Ναούς με ασφάλεια».
Αναφέρθηκε στην υπόσταση της εκκλησίας που δίνει διάσταση ζωής και ελπίδας σε καιρούς χαλεπούς και τόνισε το του Απόστολου Παύλου: «Μη φοβού το μικρόν ποίμνιο» όσον αφορά την κατηχητική δράση της Εκκλησίας και την προσέλευση κατηχούμενων.
Το θέμα της έλλειψης ιερέων προβληματίζει την Μητρόπολη Κεφαλληνίας : Η Κεφαλονιά έχει πάρα πολλά χωριά , όλοι θέλουν τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας, εμείς κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες , ακόμα και ο Κεφαλληνίας Δημήτριος όπως και ο προκάτοχος του ο Σπυρίδων Κεφαλληνίας , λειτουργεί μόνος τους χωρίς ιερέα κάνοντας τον παπά ,για να εξυπηρετήσει περισσότερες καταστάσεις Αυτά δεν συμβαίνουν σε άλλες Μητροπόλεις. Άρα μην έχουμε απαιτήσεις από τον Μητροπολίτη και τους παπάδες που δεν λειτουργούν όλα τα χωριά. Πρέπει να ελέγξουμε και τους εαυτούς μας στο πως στεκόμαστε απέναντι στην εκκλησία και τις ανάγκες της, γιατί εκκλησία δεν είναι μόνο ο Δεσπότης και ο παπάς, εκκλησία είμαστε όλοι μας . Για να υπάρχει συγχορδία, θα πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι ,που θα καλύψουν τα κενά της Μητρόπολης. Συμμερίζομαι την άποψη του Μητροπολίτου μας που δεν θέλει να είναι εισαγόμενοι οι κληρικοί , γιατί πρέπει ο ιερέας να είναι Κεφαλονίτης, να αγαπάει τον τόπο του ,την παράδοση του. Η Κεφαλονιά έχει ωραία Αγιοπνευματική παράδοση, ο Κεφαλονίτης αυτές τις μέρες έτρεχε στις εκκλησίες, αλλά αν δεν χτυπάει η καμπάνα, πως θα πάει. Υπάρχουν ιερείς, που έχουνε 18 και 19 χωριά κι έχουμε και την κακιά συνήθεια στην Κεφαλονιά, που μπορεί να λειτουργεί η εκκλησία στο διπλανό χωριό και δεν πηγαίνουμε, γιατί θέλουμε τον παπά στο χωριό».
Ο πατέρας Γαβριελάτος , άνοιξε την πρόθυρα της επιβαρυμένης καθημερινότητας των ιερέων αυτή την περίοδο, των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στους ιεροψάλτες, των μειωμένων εσόδων των Ναών λόγω της πανδημίας .
-Εξήγησε με σαφήνεια την σημασία των ημερών του Πάσχα και την εκκλησιαστική σημασία και βαρύτητα τους σε σχέση με όλες τις ημέρες του χρόνου και κατήχησε την ορθή σχέση εκκλησιαζόμενου και εκκλησίας σε σχέση με τα μυστήρια και τον εκκλησιασμό.
-Μνημόνευσε τις μαρτυρικές όπως τις χαρακτήρισε Πασχαλινές λειτουργίες την περίοδο του lock down που δοκίμασαν την εκκλησία και τους πιστούς και αποδείχθηκε μέσα από αυτή την δοκιμασία ότι δεν χάνεται η πίστη από τους ανθρώπους.
-Το τελετουργικό της μεγάλης Παρασκευής επιστρέφει στα των προ αυστηρών περιορισμών, η λιτάνευση των Επιταφίων θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως και στο Αργοστόλι με προπομπή τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως.
Η Ανάσταση: «Έρχεται αυτό το γεγονός της Αναστάσεως και μας γεμίζει χαρά και αυτή τη χαρά ,πρέπει να την έχουμε συνεχώς μέσα στην καρδιά μας. Τη βεβαιότητα ότι δεν έχουμε πάντα μέσα στη ζωή μας μια ατέρμονη Μεγάλη Παρασκευή, ούτε ένα απέραντο Γολγοθά, αλλά μετά το Γολγοθά , υπάρχει η Ανάσταση. Σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να ξέρουμε εκ του προοιμίου ότι όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ,έχοντας την τη βεβαιότητα, ότι ο Χριστός είναι εκείνος που μας χαροποιεί και μας δίνει την ουσία της ζωής».
Εβδομάδα της Διακαινησίμου: « Έχουμε το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή του Πάσχα στον Αίνο , τον Αι Γιώργη την Δευτέρα του Πάσχα, θα λειτουργήσουν τα ξωκλήσια μας όλη την εβδομάδα της Διακαινησίμου, το Σάββατο θα λειτουργήσουμε την Παναγία των Κηπουραίων. Θα λειτουργήσει το Μοναστήρι της Άτρου, την Τρίτη του Πάσχα το Μοναστήρι των Θεμάτων. Φέτος μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί κανονικά η λιτάνευση της Παναγίας των Σισίων, θα εκτελέσουμε αυτή την παράδοση των 650 χρόνων και θα πάει στο Κάστρο με ενδιάμεσο σταθμό τα Βλαχάτα. Την Κυριακή του Θωμά, θα πραγματοποιηθεί και η Λιτάνευση του Αγίου Γερασίμου. Επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα, ας βοηθήσει ο θεός δια πρεσβειών του Αγίου μας, αυτό να αποτελέσει παρελθόν και να μη χρειαστεί να επανέλθουμε σ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.