Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός: Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό για την γεωργία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 08:37

Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός:  Το νερό,  ένα πολύτιμο αγαθό για την γεωργία

Όταν ένα αγαθό(ή ένας φυσικός πόρος) υπάρχει σε απεριόριστη διαθεσιμότητα, χαρακτηρίζεται ως ελεύθερο αγαθό το οποίο δεν υπόκειται στους νόμους της αγοράς και επομένως δεν έχει καμία οικονομική αξία. Αυτή ήταν ως σχετικά πρόσφατα και η επικρατούσα αντίληψη για το νερό - και όχι άδικα - καθώς υπήρχε σε σχετική αφθονία. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια, η φυσική προσφορά του νερού σε σύγκριση με τη ζήτησή του παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενη σπανιότητα, το νερό είναι φυσιολογικό να αποκτά οικονομική αξία.

Το αγροτικό νερό αποτελεί ουσιαστικά ένα ενδιάμεσο αγαθό παραγωγής γεωργικών προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο γεωργικό εισόδημα και με ασφαλώς μεγαλύτερη ευαισθησία της ζήτησής του. Το ποσοστό ζήτησης του αγροτικού νερού ξεπερνά το 85% της συνολικής ζήτησης. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η περίοδος άρδευσης συμπίπτει με την περίοδο της μικρότερης φυσικής προσφοράς νερού γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγκαιότητα της οικονομικής αποτίμησης της αξίας του.

Οι αναδιαρθρώσεις που απαιτούνται στη γεωργία για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές, έχουν ως βάση εκκίνησης την διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα, χρειάζεται να υπολογίσουμε τις ανάγκες των καλλιεργειών σε αγροτικό νερό, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες κατά την μεταφορά και κατά το πότισμα και να προστατεύσουμε την ποιότητά του. Υποχρέωση των γεωργοκτηνοτρόφων είναι η γνώση της αξίας και του κόστους της χρήσης του νερού, η σωστή διαχείριση, για να περιορίζονται οι σπατάλες, και η χρήση σύμφωνα με τις ανάγκες ώστε να περιορίζεται το κόστος.

Η σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη κατανάλωση και τη χρήση του νερού παραμένει κομβικής σημασίας εν μέσω κλιματικών αλλαγών και καθώς οι υδάτινοι πόροι φαίνεται να αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα αυτών. Η λειψυδρία αυξάνεται, οι ρυθμοί της γεωργικής παραγωγής επιβραδύνονται, ενώ η αλλαγή του κλίματος μεγαλώνει τους κινδύνους για τους παραγωγούς.

Η συστηματική καταπολέμηση ζιζανίων με στόχο την αποφυγή κατανάλωσης νερού από αυτά και επομένως εξοικονόμησή του για τις φυτείες, η συλλογή και αξιοποίηση του νερού της βροχής, η χρήση εδαφοκάλυψης εμποδίζοντας τα απώλειες νερού από εξάτμιση, η άρδευση των φυτειών με βελτιωμένα συστήματα άρδευσης με σταγόνες, η χρήση ωραρίων άρδευσης για αποφυγή σπατάλης, η συντήρηση του αρδευτικού εξοπλισμού, η χρήση ποτίστρων σύγχρονης τεχνολογίας για το πότισμα των ζώων και η χρήση πιεστικού συστήματος κατά το πλύσιμο του αρμεκτικού συγκροτήματος και διαφόρων χώρων αποτελούν πρακτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν.

Για την καλύτερη κατανόηση της σπατάλης του νερού παγκοσμίως αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι για ένα ποτήρι μπύρα απαιτούνται 75 λίτρα νερού, για ένα φλιτζάνι καφέ 140 λίτρα νερού, για ένα λίτρο γάλακτος 1000 λίτρα, για ένα κιλό ρύζι 3000 λίτρα και για ένα κιλό βοδινού 16000 λίτρα.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει ότι χρειάζεται να συνδράμουμε όλοι στη διαμόρφωση μιας οικολογικής συνείδησης η οποία επιβάλλει την διαρκή εγρήγορση μας απέναντι στις ανάγκες διατήρησης της ισορροπίας της φύσης που σε τελική ανάλυση εξασφαλίζει την ισορροπία και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες ΘιακοΚεφαλλονίτες καλλιεργητές να μετατρέπονται σε φύλακες του πολυτιμότερου αγαθού της αγροτικής οικονομίας που είναι το νερό.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250