Ο Διαβητολόγος Ανδρέας Μελιδώνης στον COSMOS 96,5: Ο διαβήτης είναι ύπουλη ασθένεια – 30% του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι νοσεί!
Ο Παθολόγος-Διαβητολόγος και Συντονιστής-Διευθυντής του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Μetropolitan Hospital και Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕΝ, Ανδρέας Μελιδώνης, φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» με αφορμή το 8o FORUM «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μεταβολική Πανδημία του 21ου Αιώνα», που θα λάβει χώρα στο Ληξούρι την Δευτέρα 22 Αυγούστου.
Για την εκδήλωση: «Θα είναι μια εκδήλωση Παγκεφαλληνιακή, για τον διαβήτη και προσκεκλημένος θα είναι και ο Δημήτρης Συκιώτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα και θα μιλήσει για διάφορα θέματα που έχουν αναφανεί στο επίπεδο των ατόμων με διαβήτη σχετικά με τα φάρμακα τους και άλλα θέματα. Θα είναι ουσιαστικά μια σύσκεψη για τον διαβήτη».
Στοιχεία για τον διαβήτη στην Ελλάδα: «Τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Για την ακρίβεια μια πρόσφατη μελέτη στην έδειξε ότι τα άτομα με γνωστό διαβήτη είναι περίπου 1.250.000. Όμως όλες οι παγκόσμιες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 30% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν τη νόσο τους. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο – σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ - είναι ότι τα άτομα με προ – διαβήτη είναι το 38% του πληθυσμού».
Αίτια που “γεννούν” τον διαβήτη: «Ο κύριος παράγοντας που “βοηθάει” στην εμφάνιση του διαβήτη είναι, οι διατροφικές συνήθειες. Επίσης, το στρες, η έλλειψη άσκησης. Αυτά όλα δημιουργούν μεταβολικές δυσλειτουργίες και όλες αυτές οι δυσλειτουργίες οδηγούν στην κύρια μεταβολική νόσο, που είναι ο διαβήτης».
Ποια είναι τα συμπτώματα: «Τα συμπτώματα για τον διαβήτη τύπου 1 (στα παιδιά δηλαδή) είναι εντυπωσιακά στην αρχή. Έχουν τα 3 Π που λέμε. Πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία, να χάνουν βάρος παρ’ όλα αυτά. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει ότι το παιδί έχει διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρά ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Το πιο δραματικό είναι – σε ένα άτομο που δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη – να έρθει στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί με ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και να το μάθει με αυτό τον τρόπο. Γιατί αυτά τα δύο είναι επιπλοκές του διαβήτη. Είναι μια ύπουλη ασθένεια ο διαβήτης».
Πρόληψη: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τον διαβήτη, είναι η πρόληψη. Καλή διατροφή ιδίως όσοι είναι παχύσαρκοι και υπερτασικοί… Όλα τα άτομα πρέπει να ασκούνται κιόλας και βεβαίως να υποβάλλονται και σε εξετάσεις που είναι απαραίτητες. Η καλύτερη εξέταση είναι η καμπύλη ζαχάρου η οποία διαρκεί 2 ώρες και με την οποία μπορούμε να δούμε αν κάποιος έχει διαβήτη ή και προ – διαβήτη. Και ο προ – διαβήτης αντιμετωπίζεται. Όλα τα άτομα άνω των 35 ετών πρέπει να κάνουν καμπύλη ζαχάρου. Εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, αν είναι παχύσαρκοι ή έχουν χοληστερίνη, πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα πολύ πριν τα 35 θα πρέπει να υποβληθούν σε καμπύλη ζαχάρου».
«Όταν ένας άνθρωπος έχει διαβήτη, πρέπει να του τα εξηγήσει ο γιατρός σωστά, με συμβουλευτικό τρόπο για το πως θα διαχειριστεί τη νόσο του. Νομίζω πως οι περισσότεροι ασθενείς μπαίνουν σε μια διαδικασία συνεργασίας με τον γιατρό. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την Δευτέρα στο Foroum. Να μάθει ο κόσμος και να ενημερωθεί».