Ο Μιχάλης Ξανθάκης για τις αλλαγές στις περιοχές NATURA της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 13:19

Ο Μιχάλης Ξανθάκης για τις αλλαγές στις περιοχές NATURA της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης  Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων Μιχάλης Ξανθάκης , για την μελέτη που είναι σε διαβούλευση για το διαχειριστικό σχέδιο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές NATOURA  της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

 «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αναθέσει πριν δύο χρόνια  σε μια ιδιωτική εταιρεία να μελετήσει όλες τις περιοχές NATURA και να φτιάξει τις λεγόμενες ζώνες, οι οποίες θα ορίζουν τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται και να κάνει τα διαχειριστικά σχέδια. Ήταν ένα πάγιο αίτημα, δεν είχαμε έως τώρα διαχειριστικό σχέδιο σε καμία NATURA , ούτε ειδική περιβαλλοντική μελέτη . Είναι και αυτό Ευρωπαϊκή οδηγία που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές NATURA  της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Περιλαμβάνει τον Εθνικό δρυμό του Αίνου , την μεγάλη δασική έκταση που ξεκινά από την Ευμορφία και φτάνει  μέχρι το Καλό Όρος και τις θαλάσσιες περιοχές που είναι γύρω από την νότια Κεφαλονιά και την δυτική Κεφαλονιά μέχρι το στενό Ιθάκης. Σ αυτές τις περιοχές θα πρέπει να οριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις  ανάλογα με το προστατευτέο αντικείμενο, δηλ. ποιο είδος πρέπει να προστατεύσουμε στις θαλάσσιες περιοχές, παράδειγμα την Μεσογειακή φώκια και την θαλάσσια  τη χελώνα. Γι αυτό στην παράκτια περιοχή και την θαλάσσια έχουν γίνει κάποιοι περιορισμοί. Το ίδιο και στην χερσαία περιοχή «.

«Εμείς δεν παρεμβληθήκαμε καθόλου στο σχέδιο αυτό, μας κοινοποιήθηκε πριν από έναν μήνα και πρέπει εντός ενός διμήνου να κάνουμε παρατηρήσεις. Μέσα σ αυτές τις παρατηρήσεις που θα κάνουμε , είδαμε  κάποια αρνητικά όπως η θήρα που εκεί που είναι η ζώνη απολύτου προστασίας δεν επιτρέπεται και θα καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας. Η θήρα επιτρέπεται μόνο σε ζώνες οικοτόπων και ειδών. Η ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία δεν επιτρέπεται κοντά στις ακτές που υπάρχουν αμμώδεις ακτές ωοτοκίας και σπήλαια που μπορεί να ενδημεί η Μεσογειακή φώκια, όμως σε όλη την θαλάσσια ζώνη πέρα από την ακτή επιτρέπεται. Θα πρέπει όλα αυτά να τα μελετήσουμε και μέχρι 1η Μαρτίου που λήγει η διαβούλευση, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και σε συνεργασία με την Ζάκυνθο να στείλουμε στο ΥΠΕΝ και στον μελετητή για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές». 

«Μία αντίρρηση που έχουμε αφορά στο ότι πριν απ αυτό το σχέδιο είχαμε ζώνη απολύτου προστασίας στον πυρήνα και δεν επιτρεπόταν ούτε η βόσκηση ούτε τίποτα. Τώρα δεν γίνεται ζώνη απολύτου προστασίας , αλλά ζώνη προστασίας της φύσης, που σημαίνει ότι επιτρέπονται κι άλλες χρήσεις, όπως η διέλευση δικτύου μονοπατιών και χάσαμε την απόλυτη προστασία που είχε ο πυρήνας του Αίνου. Για την θήρα θα κάνουμε και εκεί μία παρατήρηση , η αλιεία είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, για την κατοικία πρέπει να δούμε τι γίνεται. Αν αυτές οι παρατηρήσεις που κάνουμε υιοθετηθούν δεν θα υπάρχει πρόβλημα, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν θα πρέπει να εφαρμοστεί ότι προβλέπεται μέσα στο σχέδιο διαχείρισης και στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Από τη στιγμή που θα βγεί σε ΦΕΚ θα πρέπει να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να μην θίγονται κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα σε κτηνοτρόφους και να υπάρχει και η προστασία της φύσης, να βρεθεί η χρυσή τομή».

«Για όλα αυτά υπάρχει μια συνεργασία, μια γενικότερη χωρική ενότητα 9 Δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο) και όλα αυτά ο μελετητής τα έχει λάβει υπ όψιν του όσον αφορά πολεοδομικά η άλλα θέματα. Περισσότερο όμως έχει επικεντρώσει σε θέματα προστασίας του προστατευτέου αντικειμένου, φώκιας, χελώνας χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας».

« Η διαβούλευση είναι πολύ κρίσιμη και οποιοσδήποτε θέλει να παρέμβει και να κάνει τα απαραίτητα σχόλια για να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να το κάνει έως την 1η Μαρτίου. Αργότερα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί κάποιο θέμα. Δεν μπορούμε να μην έχουμε σχέδια διαχείρισης και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες γιατί πρέπει να υπάρχουν για όλες τις NATURA, δεν γίνεται να το αποφύγουμε αυτό».

« Στον ΚΙ Εύδοξος πήγαμε και ότι φθορές διαπιστώσαμε τις καταγράψαμε και θα στείλουμε έγγραφο στην αρμόδια αρχή την Περιφέρεια, να επιληφθεί των θεμάτων που έχει. Η πόρτα θα πρέπει πολύ σύντομα να διορθωθεί γιατί κινδυνεύει η υποδομή. Ο Εύδοξος έχει ένα Διοικητικό συμβούλιο να τον διοικεί και θα πρέπει πολύ γρήγορα να πάρει τις αποφάσεις για την προστασία του». 

«Η Κεφαλληνιακή Ελάτη  απαντάται από την βόρειο  Ελλάδα μέχρι και την Πελοπόννησο τον Ταΰγετο. Το θέμα είναι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι σε μίξη με την Υβριδογενή Ελάτη , ενώ στην Κεφαλονιά δεν είναι σε μίξη με κάποιο άλλο είδος , έχουμε καθαρή Κεφαλληνιακή Ελάτη γι αυτό πρέπει να την διατηρήσουμε ως έχει».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250