ΕΛΜΕΚΙ: Η ισότιμη κατανομή μαθητών στα σχολεία του Νομού είναι όρος για τη μη κατηγοριοποίηση τους
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως οι διατάξεις που προβλέπουν την τήρηση για την γεωγραφική κατανομή από το Δημοτικά σχολεία στα Γυμνάσια και από τα Γυμνάσια στα Λύκεια του Νομού, τα τελευταία χρόνια καταστρατηγούνται από όλους τους υπεύθυνους τοπικούς φορείς με την ανοχή και τις ευλογίες των κυβερνήσεων.
Η καταστρατήγηση αυτή εντάσσεται στην διαχρονική πολιτική της κατηγοριοποίησης των σχολείων, που ιδιαίτερα σήμερα, επιδιώκει να κουμπώσει με την «ελεύθερη» επιλογή σχολείου και σε συνδυασμό με τις διαδικασίες αξιολόγησης (σχολείων και εκπαιδευτικών), όπως επιβάλλει η ΕΕ, να οικοδομήσει παραπέρα ένα άκρως ταξικό και αυτόνομο σχολείο.
Η γεωγραφική κατανομή, όσο εφαρμοζόταν διασφάλιζε ως ένα βαθμό τα σχολεία από, την πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων και τοπικών αρχών να υπάρχουν σχολεία πολλών ταχυτήτων. Το τελευταίο διάστημα όμως, προκειμένου να εμπεδωθεί επίσημα και ως εργαλείο η κατηγοριοποίηση για να υλοποιηθούν οι επιδιωκόμενες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση (κυρίως η διαχείριση της μεγάλης κρατικής υποχρηματοδότησης των σχολείων που αναζητά, για να καλυφθεί, χορηγούς), έχει γενικευτεί η παραβίαση της γεωγραφικής κατανομής για την συγκρότηση του μαθητικού δυναμικού των σχολείων.
Φαινόμενα τέτοια παρατηρούνται ακόμη και για τα περιφερειακά σχολεία που επιδιώκονται μετεγγραφές προς τα σχολεία του Αργοστολίου. Ωστόσο, κυρίως το ζήτημα εστιάζεται στα αστικά κέντρα, στα οποία παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει πως η «ελεύθερη» επιλογή σχολείων εκτός του ότι θα διαφοροποιήσει ταξικά – μορφωτικά- εκπαιδευτικά κ.α. τα σχολεία, θα τινάξει στον αέρα και τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, θα δυναμιτίσει κάθε έννοια προγραμματισμού των σχολείων, επιλογές που θα αποβούν σε βάρος των μαθητών, ιδιαίτερα εκείνων από τα λαϊκά στρώματα.
Η θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι ότι η γεωγραφική κατανομή (με καθορισμένους τομείς ) στα αστικά κέντρα μπορεί και πρέπει να υπηρετεί τη διαμόρφωση ισότιμων μεταξύ τους σχολείων, με ισάριθμους μαθητές καθώς και με οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς, σε σύγχρονες – ασφαλείς- επαρκείς δημόσιες υποδομές. Η ισοτιμία αυτή πρέπει να ξεκινάει από την Α΄βάθμια και να συνεχίζεται στη Β΄βάθμια εκπαίδευση. Όπου η ισοτιμία των σχολείων παραβιάζεται να γίνεται γεωγραφική ανακατανομή.
Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι η σωστή λειτουργία όλων των σχολείων του νομού όπως και αυτών της πόλης του Αργοστολίου απαιτούν:
- Σύγχρονες, επαρκείς και ασφαλείς σχολικές υποδομές :
Ιδιαίτερα το 2ο και 3ο γυμνάσιο εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, μετά από σχεδόν 10 χρόνια από το σεισμό, ενώ το Ειδικό Γυμνάσιο στεγάζεται σε ακατάλληλες αίθουσες. Υπάρχει σε όλα τα σχολεία έλλειψη κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων εκπαιδευτικών χώρων. Δεν έχει γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος και πιστοποίηση της στατικής επάρκειας όλων των σχολείων.
• Στήριξη των μαθητών και των σχολείων :
Με τη έγκαιρη λειτουργία Τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. (Τη χρονιά που πέρασε, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν λειτούργησαν στο Αργοστόλι και σε σχολεία άλλων περιοχών του νομού).
Με τη λειτουργία παράλληλης στήριξης και Τμημάτων Ένταξης με το αναγκαίο επιστημονικό και παιδαγωγικό προσωπικό. (Τη χρονιά που πέρασε όλα τα τμήματα ένταξης υπολειτουργούσαν. Όσο για την παράλληλη στήριξη υπήρξε περίπτωση που ο κατάλληλος συνάδελφος διορίστηκε το Μάρτιο!!!).
Με τη λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΖΕΠ) για την ενίσχυση μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπου χρειάζονται.
Με την έγκαιρη έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
Αργοστόλι 3/7/2023
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ