Χρήστος Ζουναλής, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς – Τι να προσέχουμε αυτή την δύσκολη περίοδο του καύσωνα και των πυρκαγιών (Inkefalonia 89,2)
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς Πύραρχος Χρήστος Ζουναλής, για την παρατεταμένη περίοδο του καύσωνα και του κινδύνους που εγκυμονεί για θέματα που αφορούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς και την συμπεριφορά των πολιτών στις επικρατούσες συνθήκες.
«Είναι μια δύσκολη περίοδος για την χώρα γενικώς , πάρα πολλά τα μέτωπα δασικών και χορτολιβαδικών πυρκαγιών γενικώς και δυστυχώς υπάρχουν ζημιές σε κτήρια και ξενοδοχεία στην Ρόδο κλπ. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όλοι μας, είναι ότι δεν πρέπει να ανάβουμε για οποιοδήποτε λόγο φωτιά στην ύπαιθρο. Θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε χωριό ομάδες περιφρούρησης από τους κατοίκους για κάποιους κακόβουλους που ο μη γένοιτο θέλουν να βάλουν φωτιά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία είμαστε σε όλο το νησί διάσπαρτοι με περιπολικά οχήματα και ΙΧ οχήματα πυροσβεστικά και είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες και της ομάδες πυρασφάλειας των Δήμων» τονίζει ο κ. Ζουναλής.
Για το ατυχές συμβάν την Κυριακή το Βράδυ με την ρήψη πυροτεχνημάτων που προκάλεσαν φωτιά στα Κομποθεκράτα ,ο κ Ζουναλής ανέφερε ότι βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται η ρήψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και ιπτάμενων φαναριών όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5, κάτι που ίσχυε Κυριακή 23 και Δευτέρα 24 , οπότε απαγορευόταν ρητώς. Τις υπόλοιπες μέρες που ο δείκτης είναι επικινδυνότητας είναι 3 και κάτω, θα πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια η οποία χορηγείται από την Αστυνομία. Αυτά είναι γνωστά στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ρήψεις βεγγαλικών και όταν δεν τηρούνται υπάρχουν κυρώσεις και όταν προκύψει θα εφαρμοστούν.
Για την ενίσχυση των μέσων πρόβλεψης και το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης ο κ Ζουναλής κατέθεσε: « Η πρόβλεψη είναι σημαντικό κομμάτι και το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης είναι θέμα πρόληψης. Απ ό,τι γνωρίζω στην Ιθάκη υπάρχει ένα πρόγραμμα για να υλοποιηθεί και στον Δήμο Ληξουρίου τρέχει ένα πρόγραμμα για να εγκατασταθούν δορυφόροι που θα ανιχνεύουν τις εστίες πυρκαγιάς. Στα συντονιστικά Όργανα που έχουμε πραγματοποιήσει έχει γίνει γνωστό ότι στην Ιθάκη και στο Ληξούρι θα εγκατασταθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης».
Για τις δυνατότητες σύλληψης των εμπρηστών που υφίστανται σήμερα, απάντησε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιοποιεί με το Ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας Αργοστολίου όλες τις πληροφορίες μέσω μαρτυριών η από τις καταγραφές από κάμερες και μέσω της τεχνολογίας προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν: « Σε κάθε συμβάν πυρκαγιάς ερευνούμε κάθε πιθανή αιτία , αν είναι από ανθρώπινο χέρι, αν είναι από αμέλεια, η οποιαδήποτε άλλη αιτία και σε περίπτωση που προκύψει αίτιος , εννοείται ότι θα γίνουν και συλλήψεις και αν υπάρχουν υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη».
Για το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς και τα μηχανικά μέσα που διαθέτει , δήλωσε ότι είναι κατά 20 άτομα λιγότερο από πέρσι , όμως παρ όλα αυτά το προσωπικό δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Όσον αφορά τον στόλο της Πυροσβεστικής: « Έχουμε τη ευτυχία να έχουμε στο νησί μας οχήματα τελευταίας τεχνολογίας και σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και οι συνάδελφοι στα περισσότερα οχήματα έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να επιχειρήσουν σε όποιο συμβάν προκύψει».
Για την συμπεριφορά των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς τόνισε: «Όταν κάποιος αντιληφθεί κάποιο συμβάν, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα την υπηρεσία μας στο 199 και να διατηρήσει την ψυχραιμία του ώστε να μας δώσει κάποιες πληροφορίες που για μας θα είναι σημαντικές για να παρέμβουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο σημείο που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά και να ξέρουμε τι δυνάμεις θα αποστείλουμε, αν υπάρχει αέρας στην περιοχή, αν κατευθύνεται η φωτιά σε κάποια κατοικημένη περιοχή ,την φορά του ανέμου και το ακριβές σημείο. Έχουμε το σύστημα GIS ( «Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS)» και 3D απεικόνισης) που μας δείχνει το στίγμα στον χάρτη μας και όταν του δώσουμε τις σωστές πληροφορίες, μας βγάζει και τη πορεία που πρέπει να ακολουθούμε. Είναι σύστημα τηλεματική απεικόνισης. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο είτε με την βοήθεια της τεχνολογίας, είτε με την βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται στη φωτιά , που μας διευκολύνουν με στενά και δρόμους στα χωριά. Η βοήθεια του κόσμου είναι πολύτιμη».
Κλείνοντας ο κ Ζουναλής επισήμανε: « Με την ύφεση του καύσωνα από την Πέμπτη που θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, εξακολουθούμε να μην βάζουμε για κανέναν λόγο φωτιά στην ύπαιθρο . Είτε είναι αγρότες, είτε κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο , η μελισσοκόμοι. Το πιο επικίνδυνο διάστημα είναι όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες, οπότε πέφτει ο κίνδυνος επικινδυνότητας και θα έχουμε αέρα από Τετάρτη Βράδυ. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο , γιατί έχει αποδειχθεί για μας με στοιχεία ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος είναι τότε. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας, για να μην ζήσουμε αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση. Ως πυροσβεστική, ζητάμε την συνδρομή ντόπιων και επισκεπτών , ούτως ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών στην ύπαιθρο».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/falonia-897-24-7-2023?si=20c682e551fd4c0a8e3b724cd4f29a95&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}