Π. Καππάτος: Ομιλία στην Ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Τουρισμού - Το παράδειγμα της Κεφαλονιάς στον Οινοτουρισμό
Υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού: «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».
Με τον νέο πλέον νόμο προωθείται η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και η σύσταση της δομής για την επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού.
Στην ομιλία μου τόνισα το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου ο Οινοτουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Η Κεφαλονιά θεωρείται πλέον καταξιωμένος οινικός τουρισμός της δυτικής Ελλάδας και ταυτισμένη με την ποικιλία Ρομπόλα, που δίνει το όνομά της στην ποικιλία ΠΟΠ.
Ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας και της ταχείας ανάπτυξης του Οινοτουρισμού στο νησί μας είναι η ίδρυση του (ΣΟΚ) Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα εργαλείο συνεργασίας για την προώθηση και την ενδυνάμωση του κλάδου, την ανάπτυξη κοινών δράσεων αλλά και την καθιέρωση της Κεφαλονιάς ως οινικού προορισμού με επίκεντρο την Τοπική Ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει το έργο της. Μέσω του βιώσιμου τουρισμού διατηρούνται υψηλά και σταθερά τα επίπεδα της οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο στις τουριστικές περιφέρειες, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Σταθερός μας στόχος πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό αποτύπωμα. Συμβάλλοντας παράλληλα στο Εθνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Γιατί έτσι θα κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης που αποδίδει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία μου και το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:
{https://www.youtube.com/watch?v=m2eseHC78hw}
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρία Υπουργέ,
Kυρίες και Kύριοι συνάδελφοι
βασική εθνική επιλογή και προτεραιότητα αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό. Με εξισορρόπηση των στόχων της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με ευκαιρίες για όλους, αλλά και η διασφάλιση της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού πολιτισμικού μας πλούτου.
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, στο σημείο εκείνο των κρίσιμων επιλογών που θα καθορίσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη στην επόμενη δεκαετία.
Ο ελληνικός τουρισμός καλείται να προσαρμοστεί, να αναπτυχθεί, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες σε έναν περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. H εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, οι διεθνείς συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στον τουριστικό χάρτη.
Σήμερα, όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να απομακρύνονται από το πρότυπο του μαζικού τουρισμού και να στρέφουν το βλέμμα σε πιο προσωποποιημένες και «πράσινες» εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Απαιτούνται λοιπόν, άμεσα, αποτελεσματικές πολιτικέςπου θα απαντούν στις προκλήσεις των καιρών. Μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με γνώμονα τη κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη, μπορούμε να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το πλούσιο τουριστικό μας προϊόν – το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τις ακτογραμμές μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας όπως
(α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά,
(β) η φυσική ομορφιά του τόπου
και (γ) η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Eνισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Κύριοι συνάδελφοι, η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και πρέπει να σχεδιάσουμε όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και ευημερία στο μέλλον.
Το παρόν νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε σήμερα, έχει σκοπό: α) την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών καθώς και β) την αντιμετώπιση οργανωτικών και λειτουργικών θεμάτων του Υπουργείου Τουρισμού. Αναλυτικότερα:
- Προβλέπεται η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού με σκοπό τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της εθνικής τουριστικής πολιτικής, που θα διατρέχει τις δεκατρείς (13) περιφέρειες της χώρας. Με την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού επιδιώκεται η έμπρακτη συμμετοχή κάθε τμήματος της ελληνικής επικράτειας στη συνδιαμόρφωση του τουριστικού γίγνεσθαι με σύμμετρη αποκόμιση του οφέλους της τουριστικής ανάπτυξης.
- Συστήνεται πλέον, το Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού και καθορίζονται οι αρμοδιότητες λειτουργίας του. Έχοντας ως βασικό σκοπό την ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης του οινοτουρισμού καθώς και τη μέριμνα για την περαιτέρω εξέλιξή του.
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Οινοτουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα, με την ενίσχυση του Οινοτουρισμού στηρίζεται και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ενισχύει τις αμπελοοινικές ζώνες της χώρας μας, έτσι ώστε να προωθηθεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο το κρασί εντός και εκτός συνόρων.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναφέρω ως παράδειγμα, το νησί στο οποίο εκλέγομαι, την Κεφαλονιά, όπου ο Οινοτουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού τουριστικού της προϊόντος. Νησί με μεγάλη οινική παράδοση, η Κεφαλονιά αποδεικνύει ότι το κρασί δεν είναι κάτι μονοδιάστατο, αλλά εξελίσσεται και προχωράει. Η Κεφαλονιά πλέον θεωρείται καταξιωμένος οινικός προορισμός της δυτικής Ελλάδας και είναι ταυτισμένη με την ποικιλία Ρομπόλα, που δίνει το όνομά της στη ζώνη ΠΟΠ.
Ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας και της ταχείας ανάπτυξης του Οινοτουρισμού στην Κεφαλονιά είναι η ίδρυση του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα εργαλείο συνεργασίας για την προώθηση και την ενδυνάμωση του κλάδου, την ανάπτυξη κοινών δράσεων αλλά και την καθιέρωση της Κεφαλονιάς ως οινικού προορισμού, με επίκεντρο την Τοπική Ανάπτυξη.
3. Διαμορφώνεται Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο. Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για την επισταμένη και λεπτομερή παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή
4. Παράλληλα, για την υποστήριξη της λειτουργίας του ήδη προβλεπόμενου Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και του συμβουλευτικού του ρόλου ενισχύεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανταλλαγής πληροφοριών και της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών των φορέων που επεξεργάζονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα τουριστικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε στο αύριο. Και σταθεροί πυλώνες της στρατηγικής μας για το αύριο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον
Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, όπως και να στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα.
Ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών και σταθερών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο στις τουριστικές περιφέρειες, όπου αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.
Σταθερός μας στόχος πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο Εθνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία.
Γιατί έτσι θα κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο μεγάλο στοίχημα μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης που αποδίδει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης