H WWF μας καλεί να "υιοθετήσουμε" μια παραλία της Κεφαλονιάς ! - Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF Ελλάς Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία».
«Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» δεν είναι ένα πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών μιας παραλίας που έχουμε συνηθίσει ,που πηγαίνουμε και συλλέγουμε όλα τα απορρίμματα από την ακτή για να την καθαρίσουμε. Είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης παράκτιας ρύπανσης , που έχει σκοπό να συλλέξουμε και να καταγράψουμε τα ευρήματα και τα δεδομένα που υπάρχουν στις παραλίες».
Όσον αφορά τον στόχο του προγράμματος , ο κ Τσουκαλάς ανέφερε:
«Στόχος είναι να έχουμε μια εικόνα του ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην παραλία σε σχέση με τον όγκο, την ποσότητα και τη ποιότητα των απορριμμάτων σε δείγματα 100 μέτρων. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αρχικά πως εξελίσσεται η ρύπανση στις παραλίες , αν προέρχεται από τον πολίτη που επισκέπτεται τις παραλίες , αν προέρχεται από θαλάσσιες πηγές και να ξέρουμε αν χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η ρύπανση η μειώνεται. Γενικότερα τα μοντέλα μας δείχνουν μία αυξητική τάση . Εμείς στοχεύουμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα, για να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η εικόνα των παραλιών. Απώτερος στόχος είναι να μεταφράσουμε αυτά τα δεδομένα σε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος , για να δούμε για παράδειγμα αν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία για τα πλαστικά κλπ.»
Το εν λόγω πρόγραμμα όπως εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς ,είναι ένα πρόγραμμα citizen science, ένα εθελοντικό πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών, όπου οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε εν δυνάμει ερευνητές και είναι ανοιχτό για όλους, από σχολεία, εθελοντικές ομάδες, μικρές η μεγάλες επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών, φίλοι, οικογένειες κλπ.
Το «Υιοθέτησε μια παραλία» ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και είναι ένα πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας και πλέον έχει γίνει και μεσογειακό με την συμμετοχή της Τουρκίας και της Τυνησίας . Στόχος είναι η συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση, με απώτερο σκοπό την καταπολέμησή της.
Αυτή στιγμή μετέχουν 50 σχολεία πανελλαδικά και στα νησιά του Ιονίου μετέχουν περίπου 12 σχολικές και εθελοντικές ομάδες όπως ενημέρωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Επίσης έχει σχεδιαστεί και ένα εκπαιδευτικό πακέτο για μαθητές όλων των βαθμίδων που εξηγεί στους μαθητές τα της ανακύκλωσης τον κύκλο ζωής των πλαστικών και ποιες είναι οι λύσεις του προβλήματος στο μέλλον.
Ο κ Τσουκαλάς εξήγησε με σαφήνεια πως πραγματοποιείται η δράση και ενημέρωσε για τις 177 παραλίες που έχουν υιοθετηθεί πανελλαδικά από 161 ομάδες και έχουν συλλεχθεί εκατοντάδες αντικείμενα με κυρίαρχα τα πλαστικά.
Εν κατακλείδι ο κ Τσουκαλάς σημείωσε ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε για να διευκολύνουμε την φύση και το περιβάλλον να ανακάμψουν και χαρακτήρισε ως ηλιαχτίδα το ότι όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην διαδικασία της περιβαλλοντικής αφύπνισης στους μαθητές τους.
Κλείνοντας κάλεσε τους κατοίκους των Ιόνιων νησιών να υιοθετήσουν μία παραλία και να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα . «Υιοθέτησε μια παραλία».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.