Ο πατέρας Ξενοφών Ζαρκάδας μιλά στον COSMOS 96,5 για τη μεγάλη του απόφαση να ξανά σπουδάσει
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο ιερέας Ξενοφώντας Ζαρκάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποφοίτηση του από την Σχολή Επιστήμης της Πληροφορικής στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι .
Πως προέκυψε και πήρε την απόφαση να γίνει φοιτητής
«Έχω τελειώσει Οικονομία και Διοίκηση προ αμνημονεύτων ετών και ταυτόχρονα Σύμβουλος Επαγγελματικού προσανατολισμού και απέκτησα και ένα πτυχίο Θεολογίας εξ αποστάσεως την περίοδο του κορονοϊού . Ως πατέρας κατά σάρκα παιδιών, όταν το παιδί μου δεν ήθελε να σπουδάσει , αποφασίσαμε με την πρεσβυτέρα μου και δώσαμε και οι δύο κατατακτήριες και μας κέρδισε το τμήμα Ψηφιακών Μέσων – ένα ιδιαίτερα δύσκολο τμήμα και ειδικά για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία - και αποφάσισε και το παιδί μου να σπουδάσει. Ήταν δύσκολα, και πολλές φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε , όμως δεν το τολμήσαμε. Τα παιδιά μας αποδέχθηκαν κατευθείαν και μας ζήτησαν να μπούμε στο Συμβούλιο των φοιτητών. Το έκανα, αλλά με την συμφωνία όσες ψήφους και να πάρω θα έχω πάντα την τελευταία θέση, γιατί τα παιδιά έχουν μια δυναμική, που ένας ηλικιωμένος δεν την έχει. Η πρεσβυτέρα πήρε πριν από κάποια χρόνια πτυχίο και εγώ αξιώθηκα και το πήρα τώρα κατόπιν πίεσης, πιστεύοντας όμως, ότι η συλλογή των πτυχίων δεν σε κάνει ποιο μορφωμένο άνθρωπο , γιατί η μόρφωση είναι διαμόρφωση του χαρακτήρα και πρωτίστως βασίζεται στον σεβασμό στον συνάνθρωπο».
Ο πατέρας Ζαρκάδας ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ Δημήτριος είναι λάτρης της γνώσης ,τον ενθάρρυνε στο να πάρει το πτυχίο του, αλλά σημείωσε ότι την απόφαση να φοιτήσει την πήρε επί Σπυρίδωνος. «Στην σχολή περάσαμε το 2014. Όταν ενθρονίστηκε ο κ Δημήτριος , του πήγα τα παιδιά της σχολής, τον ασπάστηκαν, τους έδωσε την ευχή τους και με παρότρυνε να πάρω το πτυχίο. Μάλιστα κάθε φορά που με έβλεπε με ρωτούσε αν το πήρα. Χθες μάλιστα το κατέθεσα στην Μητρόπολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποια ήταν η γενικότερη εμπειρία;
«Μαζί με την παπαδιά μου περάσαμε δεύτερη φοιτητική ζωή. Έβγαινα έξω με φοιτητριούλα. Βέβαια ήταν καλύτερη από εμένα. Υπήρχαν φορές που πηγαίναμε να γράψουμε και μου τα έλεγε στον δρόμο και τελικά τα κατάφερνα».
Πως θα αξιοποιηθεί το πτυχίο;
«Αυτό το πτυχίο είχε και μια υπόσχεση ότι «θα υπερασπιστώ την αλήθεια». Δεν μου προσδίδει κάτι στον μισθό μου, ούτε είναι κάτι που εκκλησιαστικά θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Αν γίνει όμως μια αναβάθμιση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Μητροπόλεως ίσως να μπορούσα να βοηθήσω. Πρωτίστως όμως είναι το ποίμνιο και ο κόσμος που με αγαπάει και όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά… Ότι μαθαίνουμε είναι καλό και κάποια στιγμή μπορεί να μας χρειαστεί σε ανύποπτο χρόνο».
Για το επίπεδο των σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
«Πρέπει να τα βάλουμε όλα σε ένα ενιαίο σύνολο. Θα ξεκινήσω από το κτιριακό. Από τα παλιά χρόνια που σπούδαζα εγώ, έχω να πω ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι κορυφαίο. Τα παιδιά σέβονται τον χώρο, εν αντιθέσει με άλλα Πανεπιστήμια. Εδώ θεωρώ ότι είναι κορυφαίος και ο χώρος, αλλά υπήρχε και ένα πολύ δυνατό ΔΣ, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς.
Το επίπεδο των διδακτόρων: είναι πραγματικά αξιόλογοι ένας προς έναν. Η Κεφαλονιά είναι πραγματικά τυχερή.
Το πρόβλημα όμως είναι η στέγαση των φοιτητών. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πράγματα. Αφήστε τις εστίες…Θα μπορούσαν να δίνονται σπίτια σε μια λογική τιμή. Η Κεφαλονιά εκμεταλλεύεται τον φοιτητή της. Είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε μια δράση με όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έδιναν ένα μικρό ποσοστό έκπτωσης για τους φοιτητές. Τελικά δεν προχώρησε, αλλά αυτός που το έκανε ήταν ο Ιωακείμ Σκόνδρας με το παρά πέντε στον Μύρτο. Είχε κάνει έκπτωση 40% για να ζήσουν τα παιδιά την εμπειρία».
Ποια η σχέση των νέων με την Εκκλησία
«Καταρχήν και οι νέοι και οι μεγαλύτεροι δεν εκκλησιάζονται. Οι νέοι έχουν πολλά ερωτηματικά, αλλά είναι πολύ σεβαστικοί. Μην πούμε μόνο για τους σπουδαστές. Κάποια στιγμή που ήμουν πρόεδρος στο συμβούλιο Γονέων και Κηδεμόνων στις Κεραμειές στο Λύκειο, είχε γίνει μια κατάληψη και όταν έληξε η κατάληψη, κάναμε όλοι προσευχή. Τα παιδιά ψάχνουν. Το διαδίκτυο έχει δώσει την ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά. Μπορεί να είναι και ψεύτικη η πληροφορία, αλλά την έχεις. Εμείς σαν εκκλησία το αντιμετωπίζουμε καθώς κυκλοφορούν ειδήσεις σχετικές με την εκκλησία ψεύτικες σκοπίμως για να θιγεί».
«Στην Κεφαλονιά λειτουργούν τα κατηχητικά και θα πρέπει να το προωθήσουν όλες οι Μητροπόλεις. Χρειάζεται να το ωραιοποιήσουμε γιατί αναφερόμαστε στα παιδιά. Χρειάζεται οικειότητα και γλυκύτητα. Ειδικά οι έγγαμοι παπάδες, σαν εμένα, που και πριν γίνω παπάς ήμουν γκαρσόνι και ήμουν μέσα στον κόσμο. Έχω δουλέψει και με τα παιδιά της Καμπάνας».
«Η λέξη Εκκλησία είναι ένας μεγάλος όρος, που στην ουσία αντικατοπτρίζει την πίστη μας, γιατί η πίστη μας δεν είναι θρησκεία είναι Εκκλησία. Αυτή τη στιγμή βάλλονται όλοι οι θεσμοί. Ακούστε μόνο τα τραγούδια. Οι στίχοι σε στρέφουν προς μια παραβατική συμπεριφορά. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από την οικογένεια, από το σχολείο… Ο παπάς δεν έχει κανένα όπλο στο χέρι του. Πρέπει να υπάρχει όμως αγάπη».
Τι προτείνει σε όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο της μάθησης
«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κάνουν το πρώτο βήμα. Αν κάποιος θέλει να το κάνει, ας ξεκινήσει με ένα απλό σεμινάριο. Από την στιγμή που θα μπει σε αυτό τον χώρο και θα κάτσει μπροστά από έναν υπολογιστή, ίσως να του αρέσει ίσως και να τον κουράσει. Πιστεύω ότι στους περισσότερους θα αρέσει και θα τους διεγείρει. Όλα είναι μια απόφαση. Μπορεί να μην το καταφέρεις με την πρώτη, θα το καταφέρεις με την δεύτερη. Όποιος έχει την σκέψη, ας την αφήσει να γίνει το πρώτο βήμα. Αυτή η σκέψη θα γίνει μετά διάθεση και μετά πείσμα. Αν γίνει πείσμα , τότε θα πετύχει».
Μήνυμα για τα Χριστούγεννα
«Όλοι μας μεγάλοι και μικροί να ανοίξουμε ένα βιβλίο να δούμε τι είναι Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή και μια νίκη του Χριστιανισμού, γιατί Χριστούγεννα έχει όλος ο κόσμος, ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν. Αν είχαμε μια ευχή όλη μας θα έπρεπε να είναι, να μπει στην καρδιά του καθενός η αγάπη. Μπορεί να είχαμε αρρώστιες, αλλά θα είχαμε και αυτούς που τους αγαπούν και είναι κοντά τους. Θα είχαμε πολέμους αλλά ποιος θα ανεχόταν να βλέπει ένα παιδί να πεινάει…».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.