Π. Καππάτος: ''Η Πατρίδα μας ενισχύει την έξυπνή ισχύ της και θωρακίζεται μέσα σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός''
Ανανοίκωση από τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Τοποθετήθηκα στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλία μου επί του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις».
Εκκινώντας την τοποθέτησή μου, αναφέρθηκα στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των επικοινωνιών που υφίσταται στην εποχής μας αλλά και τους νέους τύπους προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της ειρήνης, όπως ο υβριδικός πόλεμος, με τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων πάντα να ελλοχεύει.
Αυτός ο κίνδυνος δημιουργεί την ανάγκη για το παρόν σχέδιο νόμου που προτείνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει τη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την ονομασία "Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας", η οποία αποσκοπεί στην οργάνωση, εφαρμογή και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επίτευξη προηγμένης ασφάλειας δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Όπως, ανέφερα ανάλογα παραδείγματα εθνικών αρχών κυβερνοασφάλειας συναντάμε σε εξαιρετικά προηγμένους αμυντικά Νατοϊκούς συμμάχους μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Γαλλία.
Μπορούμε έτσι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας αλλά και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή μίας σειράς από συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα για τους πολίτες.
Συν τοις άλλοις, με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνεται και η διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου των καταργηθέντων υποθηκοφυλακείων, μέσω μεταφοράς σε κέντρα ψηφιοποίησης, ώστε η διαδικασία σάρωσης να καθίσταται πιο αποτελεσματική.
Ακόμη, με ρύθμιση που εισάγεται με τροπολογία, δημιουργείται ψηφιακή κάρτα προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, θα μπορεί να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, προς τον σκοπό ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Για το σκοπό αυτό, η οικονομική διευκόλυνση θα πιστώνεται μέσω του GOV.GR, προς τους δικαιούχους μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που θα εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η οικονομική βοήθεια θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
Κλείνοντας την ομιλία μου τόνισα πως το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της έξυπνης ισχύος του κράτους μας, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς συστήματος αλλά και στις εσωτερικές απειλές που προκύπτουν σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα έχει κάνει άλματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διακυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, που μειώνει διαρκώς την κακώς νοούμενη γραφειοκρατία και είναι πιο φιλικό προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται απέναντι στις νέες απειλές, που εκ των πραγμάτων προκύπτουν λόγω της ψηφιοποίησης, ανταποκρινόμενο την ίδια στιγμή και στις επιτακτικές ενωσιακές μας δεσμεύσεις.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης