Π. Καππάτος: Εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 13:51

Π. Καππάτος: Εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

«Καταπολεμάται το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία μας, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτως του κοινωνικού ή οικονομικού προφίλ τους»

Είχα την τιμή η Κυβέρνηση να μου εμπιστευτεί την εισήγηση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο:«Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκα αρχικά στον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου, ο οποίος είναι η ενίσχυση του νομικού πλαισίου και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης. Με την εισαγωγή διατάξεων που επιταχύνουν τη δικαστική διαδικασία και εξορθολογίζουν τις ποινικές κυρώσεις, προωθούμε την ταχύτερη επίλυση των νομικών διαφορών και την αποφυγή της υπερβολικής χρονικής καθυστέρησης στην εκδίκαση υποθέσεων.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο εμπεριεχόταν διατάξεις που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, φαινόμενο για το οποίο προτείνουμε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη και την αποτροπή αυτού του είδους των εγκλημάτων. Με την ενίσχυση των ποινικών κυρώσεων και την επέκταση των προστατευτικών μέτρων για τα θύματα, δίνουμε έμφαση στην προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας και την εγγύηση της ασφάλειάς τους.

Επιπλέον, προβλέπουμε την αποφυλάκιση κρατουμένων μόνο κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης και εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ασφάλεια της κοινότητας, αλλά και την επαναφορά δικαστικής απέλασης.

Το νομοσχέδιό περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την προστασία των ανηλίκων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ειδικά μέτρα που θα προστατεύουν την αθωότητα και την ευημερία των νέων μας συμπολιτών.

Τέλος, η πρότασή μας επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της ποινικής δικαιοσύνης, προσαρμόζοντας το νομικό πλαίσιο στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε το κράτος δικαίου και διασφαλίζουμε ότι η δικαιοσύνη είναι προσβάσιμη, ίση και αποτελεσματική για όλους τους πολίτες.

Συνολικά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δικαιοσύνης και της ασφάλειας στο Ελληνικό Κράτος. Επιδιώκουμε την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό προς το νόμο και την τάξη. Η αποτελεσματική διαχείριση της ποινικής δικαιοσύνης απαιτεί μια εξισορροπημένη προσέγγιση που να σέβεται τόσο τη δικαιοσύνη όσο και την αναμόρφωση των καταδικασθέντων.

Αξιοσημείωτα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία αναφέρθηκα αποτελούν η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές αλλά και η δήμευση της περιουσίας των καταδικασμένων για εμπρησμό προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για παραβάτες που με τις πράξεις του απειλούν το κοινωνικό σύνολο. Αδίκημα που όπως ανέφερα και στη δευτερολογία μου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή το 2019.

Όπως επεσήμανα το νομοσχέδιο δεν αποβλέπει στην απλή αύξηση των ποινών, αλλά στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής τους. Αυτό στοχεύει στην καταπολέμηση του αισθήματος ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία μας, καθώς οι δράστες που συλλαμβάνονται, οδηγούνται στο δικαστήριο και καταδικάζονται, είναι απαράδεκτο να αφήνονται ελεύθεροι λόγω των υφιστάμενων νομικών διατάξεων και να συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Η αυστηρότητα στην εφαρμογή των ποινών είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης.

Επιπλέον, η εισαγωγή της αυτοτελούς ποινικής ευθύνης των εταιρειών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της ισονομίας στην κοινωνία μας. Η δωροδοκία και η αθέμιτη συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές ούτε από εταιρείες ούτε από άτομα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να εδραιωθεί η νομιμότητα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπροσθέτως, η οριζόντια πρόβλεψη αυτεπάγγελτης δίωξης για όλα τα κακουργήματα ανεξαρτήτως του προστατευόμενου έννομου αγαθού είναι ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που ενισχύει τη δικαστική διαδικασία και εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη για όλους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή οικονομικό τους προφίλ. Η ισότητα ενώπιον του νόμου είναι θεμελιώδης αρχή του δημοκρατικού κράτους και πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται σε κάθε ευκαιρία.

Τέλος, το νομοσχέδιο βάζει σε άμεση προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση των θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά τα φαινόμενα απαιτούν άμεση προσοχή και δράση, καθώς η πρόληψη και η θεραπεία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Συνοψίζοντας, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια ουσιώδη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε αυτές τις αρχές και να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι κεντρικές αξίες.

Στο πρόσωπο της σύγχρονης νομικής πραγματικότητας, όπου οι προκλήσεις και οι ανάγκες της κοινωνίας μας είναι πολυδιάστατες και επιτακτικές, απαιτείται η άμεση δράση του νομοθέτη για το κοινό καλό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εισήγηση μου στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τη Δευτερολογία μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/nqzM0

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250