Ο Ναπολέων Μαραβέγιας στον COSMOS 96,5 για την είσοδο των μη κρατικών Πανεπιστημίων
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Εθνικού και π. Αντιπρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών π. Υπουργός και πολιτευτής της ΝΔ Ναπολέων Μαραβέγιας.
Όσα ανέφερε :
Στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η αντιπολιτευτική διάθεση από όλα τα κόμματα-δεν είναι πρωτότυπη βέβαια- είναι αξιοσημείωτη, γιατί εδώ δεν πρόκειται για μια καταστροφή που επέρχεται στη χώρα. Ίσα ίσα θα έλεγε κανείς, ότι με τα παραρτήματα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα έρθουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, δίνουμε στους φοιτητές και στους γονείς περισσότερες επιλογές και ο καθένας μπορεί να επιλέξει που θέλει να πάει. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση καταστροφή, εξάλλου και το δημόσιο πανεπιστήμιο πάντοτε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα , είναι ο βασικός πυλώνας της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον με την ευκαιρία αυτή αναβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοίγει μία συζήτηση για τον τρόπο της αγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια , το ανώτατο ακαδημαϊκό απολυτήριο, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Όμως η αντιπολίτευση πάντα αυτή είναι, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Στην επικαλούμενη η σύγκριση μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων ,με τα ιδιωτικά παραρτήματα, ο κ Μαραβέγιας σημείωσε:
« Μπορεί να είναι θετική η αρνητική, όμως εγώ πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια που θα ρθουν στην χώρα μας και μάλιστα για πρώτη φορά, δεν θα ριψοκινδυνέψουν να είναι χειρότερα από τα δημόσια σε καμία περίπτωση. Θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια από αυτούς που θα επενδύσουν, γιατί το νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος του κράτους, επιβάλλει πολλές προυποθέσεις για να δημιουργηθούν αυτά τα παραρτήματα, ακόμα και παράβολα της τάξης των 500 χιλιάδων κλπ. Κτηριακές υποδομές , καθηγητές, 3 σχολές, είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια με τα οποία θα εγκατασταθούν τα παραρτήματα, οπότε κανένα πανεπιστήμιο δεν θα ρισκάρει την φήμη του. Και αν θα μπούνε παιδιά τα οποία δεν θα είναι σε θέση να τελειώσουν το ιδιωτικό πανεπιστήμιο , ρισκάρουν την φήμη τους στην αγορά εργασίας οπότε μάλλον θα αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια με τον ανταγωνισμό που θα προκύψει».
Στα όσα λέγονται περί ευκαιριών για τους προνομιούχους οικονομικά φοιτητές και εξαγορές πτυχίων, απάντησε:
«Διακρίνω μια υποκρισία , αυτό συμβαίνει τώρα με παιδιά που φοιτούν στο εξωτερικό και δεν συμβαίνει στα πανεπιστήμια, συμβαίνει παντού. Η ελεύθερη οικονομία αυτά τα προβλήματα δημιουργεί και προσπαθούν οι κυβερνήσεις κάπως να τα αμβλύνουν. Και τώρα όποιος έχει λεφτά, στέλλει τα παιδιά του στο εξωτερικό και δεν τα περνάει καν από τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, ιδίως από τα καλά ιδιωτικά σχολεία, ένα μεγάλο ποσοστό , το 40%, φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό , άρα προς τι αυτός ο χαμός. Ίσα ίσα που θα μπορούσε κανένας να πει, ότι κι αυτοί που δεν έχουν τόσα λεφτά, θα μπορούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, γιατί δεν θα κοστίζουν τόσο πολύ όσο να τα στείλει στο εξωτερικό, γιατί εκεί εκτός από τα δίδακτρα, έχεις και το κόστος διαβίωσης».
Για την πιθανότητα κάποια κολλέγια τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα να μετατραπούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφερε ότι 4 εξ αυτών μπορεί να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, εξ ου και η ανησυχία των Κολεγιαρχών να πείσουν την κυβέρνηση να περιορίσει τις απαιτήσεις, όμως η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη, με αποτέλεσμα η να συγχωνευθούν, η να συνεχίσουν να λειτουργούν με το σημερινό καθεστώς, η να μην υπάρχουν.
Ο κ Μαραβέγιας ενημέρωσε για τις χώρες που υπάρχουν παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων και σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και η Ελλάδα είναι μοναδική εξαίρεση και αυτό πρέπει να τελειώνει : «Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδος έχει ιστορική προέλευση , είναι από την εποχή του εμφυλιοπολεμικού κράτους , που απαγορευόταν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μην πάνε εκεί οι αριστεροί και διαβρωθεί η αριστερή ιδεολογία. Διίστανται και οι απόψεις των συνταγματολόγων ,όμως θα περιμένουμε να γίνουν αυτά τα πανεπιστήμια, γιατί οι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί μόνον όταν προκύψουν τα αποτελέσματα τους. Θα περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος , ήδη από το τέλος του 2024 θα τεθεί το θέμα της αναθεώρησης γιατί θα έχουν περάσει τα 5 χρόνια που είναι απαραίτητα για να αναθεωρηθεί και τότε θα δούμε ποιος θα ψηφίσει υπέρ και ποιος όχι. Η μία βουλή ψηφίζει ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις και η επόμενη αναθεωρεί, έτσι είναι το σύστημα».
Για το αν θα επηρεάσει τους πιθανούς επενδυτές ιδιωτικών παραρτημάτων πανεπιστημίων η πολιτική κόντρα που έχει αναπτυχθεί ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και αν καταλάβουν από την στιγμή που ως μη κερδοσκοπικά τα κέρδη τους θα επαναεπενδύονται , ότι θα έρθουν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα, μπορεί να αναθεωρήσουν. Αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις με το Yale University, την Σορβόννη, το Columbia, τα οποία μπορεί να μην κάνουν πανεπιστήμια ,αλλά σχολές και συνεργασίες με Ελληνικά πανεπιστήμια.
Επίσης ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και σημείωσε ότι με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήδη πάρα πολλές τιμές έχουν πέσει και υφίστανται υπερβολές στο τομέα της ενημέρωσης , στα απογευματινά ιατρεία τα οποία αιτιολόγησε ως αποτέλεσμα της μη επάρκειας των γιατρών, και της αδυναμίας κάλυψης των γιατρών με μισθούς ικανοποιητικούς και της μη δυνατότητας εμπλουτισμού του ΕΣΥ.
Για την διαφαινόμενη υποψηφιότητα τους στις Ευρωεκλογές με την ΝΔ δήλωσε ότι είτε υπάρξει είτε όχι το χρίσμα το μείζον για τον ίδιο είναι να κάνει την δουλειά του ως καθηγητής και να προσπαθεί να βοηθά την χώρα του, την Ευρώπη κλπ.
Τέλος όσον αφορά την στήριξη της κυβέρνησης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δήλωσε ότι και από την προηγούμενη 4ετία υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Βουλευτής και οι Δήμαρχοι των νησιών είναι αρκετά δραστήριοι , γι αυτό καταφέρνουν και επιτυγχάνουν να αποσπούν σημαντικά ποσά και ο ίδιος καταλήγει να είναι ευχάριστα έκπληκτος για την κινητικότητα που υπάρχει και διαφαίνεται να είναι μία πολύ καλή 4τρετία αυτή που έπεται.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.