«Η κριτική που μας ακούν δεν είναι μόνο πρόχειρη, είναι άδικη και κοντόφθαλμη» - Βόζεμπεργκ στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η Κ. Βόζεμπεργκ ξεκίνησε με την αποτίμηση του έργου της στο ευρωκοινοβούλιο .Στις Ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με την ΝΔ.
Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και είναι μέλος των κάτωθι Επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
– Της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ) που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πολιτικής στις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
– Της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), αρμόδιας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, και ιδίως για τη λήψη μέτρων σχετικών με την είσοδο και την κυκλοφορία των προσώπων, το άσυλο και τη μετανάστευση.
Είναι επίσης μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας.
Το έργο της έως τούδε, υπήρξε άκρως αποδοτικό –αναφέρθηκε ενδελεχώς σε αυτό-και η ενημέρωση προς τους Έλληνες πολίτες για τα θέματα του Ευρωκοινοβουλίου ανελλιπής.
Στην συνέχεια έδωσε έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό:
« Πέραν της κριτικής που ασκούμε και δικαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστερήσεις, για αρρυθμίες, για ζητήματα που ακούμε σε κράτη μέλη που δημιούργησαν κάποιους αστερίσκους, το συνολικό πρόσημο είναι αναμφίβολα θετικό. Μιλάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πλέον βάζει σε προτεραιότητα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη 5ετία και θα καθορίσουν τις επόμενες γενεές και μιλώ για την κλιματική αλλαγή, για την πράσινη μετάβαση, την τεχνητή νοημοσύνη, για την ανάγκη να έχουμε επιτέλους μία Ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη αμυντική αυτονομία και τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί, δηλαδή ποιο ταμείο θα δημιουργηθεί γι αυτό.
Αναφέρω πολύ ενδεικτικά θέματα που σε όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον επισημανθεί ως αναγκαιότητα επίλυσης, με έναν Ευρωπαϊκό μανδύα που δεν θα αδικεί τις χώρες όπως έγινε κατά το παρελθόν , που είχαμε έναν βορά που οικονομικά ευημερούσε απέναντι σε έναν νότο που πιεζόταν υπερβολικά ,ιδιαίτερα από τα μνημόνια στήριξης και από τις άνισες οικονομικές πολιτικές που φτωχοποίησαν μεγάλα τμήματα κοινωνικών ομάδων».
Πέρασε το προσωπικό της μήνυμα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Μαίου: « Έχει σημασία ποιες και ποιους θέλουμε στην Ευρωβουλή, πως τους ελέγχουμε για την δουλειά την οποία κάνουν, να καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι και το λέω πρώτη για τον εαυτό μου , πέραν από την ιδεολογική μας ένταξη σε συγκεκριμένο κόμμα και σε συγκεκριμένη πολιτική ομάδα , έχουμε μια βασική πολιτική αποστολή, να υπηρετούμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας σε επιμέρους επιτροπές στις οποίες μετέχουμε. Δεν νοείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πεδίο αντιπαράθεσης σε επίπεδο αντιπολίτευσης του κράτους μέλους. Αυτό το ζήσαμε την περασμένη 5ετία και ήτανε μία θλιβερή εικόνα. Δεν ήταν ωραίο για την χώρα μας να είναι η μόνη χώρα που βγάζει τα άπλυτα της στην Ευρώπη , λες και θα μπορέσει μια φωνή αντιπολίτευσης να ρίξει μία κυβέρνηση που έχει νόμιμα εκλεγεί και δημοκρατικά. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό τη 5ετία αυτή, για πρώτη φορά».
Έθεσε στην σωστή βάση το περί σταθερότητας στην χώρα δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: « Αναμφίβολα έχουμε σταθερότητα στην χώρα, έχουμε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, 2 η 3 κράτη μέλη έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς έχουμε μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία όμως έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις σταθερότητας σε σχέση με τις ευρωεκλογές τις οποίες συνδέει ο κ πρωθυπουργός , γιατί μια δυνατή φωνή ενωμένη των ευρωβουλευτών της δικής μας παρατάξεως, δυναμώνει και την φωνή του ιδίου. Είμαστε στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, το Ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα, που καθορίζει ουσιαστικά και δρομολογεί τις αποφάσεις. Την επόμενη μέρα έχουμε την λήξη του πακέτου ανάκαμψης, το 2026. Το επόμενο θα το διαπραγματευτεί ο κ Μητσοτάκης, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει η αντιπολίτευση, γιατί είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση για τα επόμενα 3 χρόνια. Επομένως η δυνατή φωνή του Πρωθυπουργού, θα αποσπάσει ότι περισσότερο είναι εφικτό. Και οι δυνάμεις του τόπου έχουν αποδείξει, 36 εκατομμύρια μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίσαμε , συν τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ και τα άλλα , αθροίζονται γύρω στα 70 δις, σε βάθος 3ετίας ακόμη. Επίσης είναι ο πρώτος που μίλησε για ένα ευρωομόλογο για την άμυνα, μπορεί να αντιδρούν κάποιες χώρες, αυτά δεν είναι εύκολα να συγκεράσουμε 27 διαφορετικές απόψεις, αλλά όμως αυτό θα γίνει, είτε θα λέγεται ευρωομόλογο η ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για την άμυνα. Ότι κατατεθεί στο τραπέζι, στην αρχή μπορεί να φέρνει αντιδράσεις , αλλά στην πορεία επεξεργαζόμενο καταλήγει σε απόφαση, όπως έγινε με το πακέτο ανάκαμψης , το πράσινο διαβατήριο, προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπως θα γίνει αύριο με την αναθεώρηση από το μηδέν της ΚΑΠ που μελετήθηκε με λάθος τρόπο Όλα έχουν μία κινητικότητα και τίποτα στην πολιτική δεν είναι στάσιμο και αυτή την διαφορά έκανε διακριτή ο κ Πρωθυπουργός , λέγοντας άλλο στασιμότητα, άλλο σταθερότητα. Η σταθερότητα σε μια κυβερνητική πολιτική που έχει αρχή ,μέση και τέλος, ενισχύεται και από την φωνή των Ευρωβουλευτών, οι οποίοι μάλιστα ειρήσθω εν παρόδω, εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να μαστε σε μία γραμμή μαζί με τους 6 συναδέλφους μας από την Κύπρο. Είμαστε 27 στα εθνικά θέματα και εκεί η φωνή δεν θα έπρεπε να έχει ποτέ αστερίσκους και παραφωνίες, γιατί είναι τα συμφέροντα της χώρας μας. Αλλά και για την κεντρική πολιτική την εφαρμόσιμη από την κυβέρνηση, η φωνή των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΝΔ, πρέπει να είναι πολύ δυνατή, για να ενισχύεται η φωνή του Πρωθυπουργού».
Έκανε γνωστές τις προτεραιότητες της ιδίας ως ευρωβουλευτού εάν επανεκλεγεί: « Τους φακέλους που έχω διαχειριστεί, κάποιοι έχουν ολοκληρωθεί, κάποιοι είναι σε εξέλιξη, θα αποφασιστεί από το κόμμα μου εφ όσον εκλεγώ, σε ποιες επιτροπές θα μετάσχω. Αυτό που εγώ μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι με μία συγκεκριμένη συνέπεια και σταθερότητα που έχω δουλέψει όλα τα χρόνια, εάν με εμπιστευτούν πάλι οι πολίτες , την ίδια πολιτική θα ακολουθήσω και τους ίδιους ρυθμούς. Έχω μάθει να εργάζομαι με πάθος και με πείσμα και να κρίνομαι φυσικά και να δέχομαι και κριτική και ενημερώνοντας καθ όλη την διάρκεια της θητείας τους πολίτες , δεχόμενη ερωτήσεις , πρωτοβουλίες, ιδέες, που μεταφέρονται στην Ευρώπη. Μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο πολλά μπορούμε να κάνουμε».
Στάθηκε στο θέμα της ακρίβειας και στις βολές που δέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την μη πάταξης της και την επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: « Αυτή κριτική δεν είναι μόνο πρόχειρη, είναι και λίγο άδικη και κοντόφθαλμη, γιατί κατηγορείς έναν Πρωθυπουργό της χώρας που έχει κάνει τόσες ενέργειες , αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 830 που δεν έγινε ποτέ πριν, εντατικούς ελέγχους και έχουν αθροίσει τα ταμεία πάνω από 20 εκατομμύρια για τις παθογένειες της αγοράς, το καλάθι της νοικοκυράς και το κάθε καλάθι το οποίο λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση και τελευταία η επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στην κ. φον ντερ Λάιεν, που αμέσως η αντιπολίτευση έσπευσε να την επικρίνει, να την λοιδορήσει να την ειρωνευτεί. Μόλις χθες είχαμε μία δήλωση από την επιτροπή της αποδοχής του περιεχομένου της επιστολής και της αναγκαιότητας να υπάρχει επιτέλους μία Ευρωπαϊκή πρόνοια, σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Ήδη ταυτίστηκαν και στοιχήθηκαν πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Αυστρία και άλλες χώρες στις οποίες παρουσιάζονται αυτές οι άνισες τιμολογήσεις από προιόντα που προέρχονται από πολυεθνικές με βάση την γεωγραφική θέση, την πελατεία κλπ. Αυτό όμως δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε ίσες ευκαιρίες και αυτό οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα που το πρόβλημα έχει ανακύψει τόσο έντονα, να προβεί σε ενέργειες και πράξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ρυθμίσει τα του οίκου του, όταν ο αντίλογος από την άλλη πλευρά, δεν είναι ούτε κοστολογημένος , αλλά είναι και έξω από κάθε πραγματικότητα, όταν πχ λέει η αντιπολίτευση να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που αυτό σύμφωνα με τις πολύ σοβαρές αναλύσεις, είναι περίπου 2μιση δις τον χρόνο. Αυτά από πού θα εξευρεθούν, με μια νέα φορολόγηση; Ας μας εξηγήσουν εκείνοι που ασκούν πολύ εύκολη κριτική χωρίς αντιπροτάσεις».
Στο στερεότυπο που συνοδεύει την κάλπη των ευρωεκλογών ότι είναι χαλαρή η κ Βόζεμπεργκ απάντησε: « Αν σκεφτούμε ότι πλέον η νομοθεσία εκεί αποφασίζεται , στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωβουλής και μετά επιβάλλεται η υιοθέτηση της στα κράτη μέλη, θα καταλάβουμε ότι όχι μόνο αδιάφορες δεν είναι αυτές οι ευρωεκλογές, όχι μόνο αλληλένδετες είναι με την εθνική πολιτική, αλλά αφορούν πλέον στο συμφέρον των επόμενων γενεών. Η χαλαρότητα της ψήφου δεν είναι μόνο αντικίνητρο, είναι λάθος μήνυμα, η ψήφος έπρεπε αυτή τη χρονική στιγμή με όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας , να μην την βλέπουν οι έλληνες και Ελληνίδες μόνο ως δικαίωμα, που είναι, αλλά να την έχουν ως καθήκον στα συμφέροντα της πατρίδας. Η επιλογή είναι διευρυμένη, η αδιαφορία όμως, η αποχή αν ανέβει προσβάλλει την ίδια την δημοκρατία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει φέρει τον πολιτισμό και την δημοκρατία στον πλανήτη, δεν μπορεί να απέχει από την κορυφαία διαδικασία που είναι η όποιας μορφής εκλογές, πόσο μάλλον ευρωεκλογές. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση νέας ταχύτητας που έχουμε αναδείξει τα τελευταία χρόνια (ανέλυσε επαρκώς τα όσα επετεύχθησαν) και να πάμε να εκλέξουμε αυτούς που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας την επόμενη 5ετία».
Για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία Νορβηγία και Ιρλανδία δήλωσε ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση και είναι ένα θέμα που σίγουρα θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της επόμενης περιόδου. Δεν προδίκασε την στάση της Ελλάδος σ αυτό το θέμα, το οποίο όπως τόνισε θέλει σοβαρή προσέγγιση. Έκανε δε εκτενή αναφορά και στην στάση της Τουρκίας απέναντι στην Χαμάς.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε : «Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κ. Σιλιάνοφσκα που είναι μια ιδιαιτερότητα λόγω του ότι εκείνη αποφάσισε να συγκρουστεί με το σύνταγμα της χώρας της και με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, με την συμφωνία των Πρεσπών έτσι όπως την είχε υπογράψει και ο πρόεδρος Ζάεφ και με υπουργούς της χώρας της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά στρέφεται κατά των συμφερόντων της χώρας της, διότι με αυτή την πολιτική δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή πορεία που επιθυμεί, εκτός εάν δεν το επιθυμεί και το υποκρύπτει πίσω από μία πολιτική την οποία ασκεί και αυτό είναι τελείως διαφορετικό.
Όσον αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ναι υπάρχει, όμως προσωπικά πιστεύω μέσα από την εμπειρία μου , ότι δεν θα είναι τόσο δυνατές αυτές οι φωνές που να μπορέσουν να επηρεάσουν την λήψη δημοκρατικών αποφάσεων».
Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει η επιζητούμενη ισότητα όμως όπως σημείωσε: «Υπάρχει η κατάκτηση σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαστε 60-40 και αυτό είναι πολύ σημαντικό, από την στιγμή που στα εθνικά κοινοβούλια υπάρχει τεράστια απόκλιση σ αυτό. Στους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι 50-50 και εκεί μπορούμε να πούμε ότι η ισότητα έχει κατακτηθεί, όπως και στο επίπεδο του προεδρείου των επιτροπών και της διαμοίρασης του λόγου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούμε να πούμε ότι ισότητα υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει στα κράτη μέλη και στις κοινωνίες. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και δράσις, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Μένει να το λύσουμε και είμαι πολύ αισιόδοξη, ότι τη επόμενη 5ετία θα μικρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα στα θεμελιώδη θέματα της ισότητος. Για να κατακτηθεί εν γένει στο σύνολο της, θα πρέπει να αλλάξουν και μια δυό γενιές».
Τέλος για την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε: « Υπάρχει. Δεν υπάρχει πάντοτε και το είδαμε στο μεταναστευτικό, θεσμοθετήθηκε βεβαίως οπότε υπάρχει υποχρεωτική αλληλεγγύη, με μια δυό εναλλακτικές μορφές, που όμως δεν είναι ο κανόνας. Μένει να την βλέπουμε στην πράξη να εφαρμόζεται η αλληλεγγύη και όχι απλώς να αποτυπώνεται σε έγγραφα. Όσον αφορά την αλλαγή των συνθηκών, αν χρειαστεί κανονισμοί και διαδικασίες υπάρχουν, δεν γίνεται όμως από την μια στιγμή στην άλλη, θέλει συζητήσεις πολλές και συγκερασμό διαφορετικών απόψεων και ίσως είναι η ανάγκη της επόμενης μέρας Όσο για το Κυπριακό, είναι ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο, όμως εμείς στα εθνικά μας καθήκοντα και το αναδεικνύουμε και το επιδιώκουμε και το πολεμάμε».
Κλείνοντας κάλεσε άπαντες να συμπράξουμε ούτως ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να στείλουμε ευρωβουλευτές που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας, να τους ελέγχουμε, να τους ασκούμε κριτική και να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα φιλόξενο βήμα για τις Ελληνικές απόψεις επί ίσοις όροις. «Ενωμένοι ποτέ δεν χάσαμε, ο διχασμός, δεν βοηθάει κανέναν και ισχυρή ψήφος στην ΝΔ» η επίκληση της κ Βόζεμπεργκ.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Επιμέλεια κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.