Tζένη Αρσένη στον COSMOS 96,5: «Η ψήφος είναι δικαίωμα και ευθύνη» - «Δεν υπάρχει ανθρωποκεντρική πολιτική στην Ευρώπη»
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Ευγενία –Τζένη-Αρσένη.
Η Ευγενία –Τζένη-Αρσένη με καταγωγή από την Κεφαλονιά από την πλευρά του πατέρα της, είναι Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας με διεθνή καλλιτεχνική διαδρομή. Συνεργάζεται με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες, εμπνέοντας ανθρωπιστικές αξίες μέσω της τέχνης και της εκπαίδευσης για ισότητα, συμπερίληψη, αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.
Οι σπουδές της περιλαμβάνουν Θεατρολογία, Σκηνοθεσία Θεάτρου, Όπερας και Κινηματογράφου στην Αγγλία και την Αμερική και διδακτορική διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Καθ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από διεθνείς οργανισμούς.
Ως σκηνοθέτης, έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς φορείς (Royal Albert Hall, Center for Contemporary Opera, San Francisco Opera Center κ.ά.).
Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. διεθνών πολιτιστικών οργανισμών. Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, συντονίζει το Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, και είναι επίσης υπεύθυνη Θεματικής Πολιτισμού της Ν.Ε. Α` Αθήνας.
Η κ Αρσένη, αφού ανέπτυξε τα της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας και την προσέγγιση μέσω αυτής και του προσφυγικού, έκανε αναφορά στην πολιτική της διαδρομή και στην υποψηφιότητα της ως βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 που όμως ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ επλήγη λόγω των συνθηκών από το αποτέλεσμα.
Όπως η ίδια διατείνεται, οφείλει να βάλει το πρόσωπο της ξανά μπροστά μαζί με όλους τους συμπολίτες στην κοινωνία για να αγωνιστούν για κάτι ποιο δίκαιο στον κόσμο και στην Ευρώπη που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες με πολέμους, με την ακροδεξιά να ανεβαίνει, με μια καθημερινότητα δύσκολη και με έλλειψη κοινωνικού κράτους.
Ως συντονίστρια του τμήματος προσφυγικού και μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ , για την διαχείριση του θέματος αυτού απο την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει: « Το πρόβλημα είναι η απουσία της ανθρωποκεντρικής πολιτικής και στην Ευρώπη. Παλεύουμε και ονειρευόμαστε την Ευρώπη των αξιών και βλέπουμε ότι είμαστε πολύ μακριά στο πλαίσιο αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άθλιο ψήφισμα , που στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους μας περίπου ως είδος ανταλλάξιμο. Κάποιος μπορεί να πληρώσει μία χώρα, ώστε αυτή η χώρα να κρατήσει τους ανθρώπους που παλεύουν απ την μία χώρα στην άλλη και ξαφνικά όλα γίνονται σε μία βάση αριθμητική και καθόλου στο πλαίσιο και της ίσης κατανομής προσφύγων , αλλά και πέραν αυτού και του ουσιαστικού ανθρωπισμού. (αναφορά στο νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το ΕΚ ενέκρινε 10 νομοθετικά κείμενα για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, τα οποία είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής με τα κράτη μέλη τον προηγούμενο Δεκέμβριο, Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο εγκρίθηκε από το ΕΚ © ΕΕ2024/Oliver Bunic . Προβλέπει -Ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μεταξύ άλλων στα σύνορα της ΕΕ, και αποτελεσματικότερες επιστροφές---- Βελτιωμένη ταυτοποίηση κατά την άφιξη-- υποχρεωτικοί έλεγχοι ασφάλειας, ευαλωτότητας και υγείας για τα άτομα που εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ--Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, να συνεισφέρουν οικονομικά στα κράτη υποδοχής ή να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη--Μεγαλύτερη ετοιμότητα σε καταστάσεις κρίσης και νέο προαιρετικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων από χώρες εκτός ΕΕ).
Το ίδιο συνέβη και το καλοκαίρι, όταν ξαφνικά η Ελληνική Κυβέρνηση θυμήθηκε ότι χρειάζεται εργατικά χέρια χωρίς να διασφαλίσει καθόλου την συνέχεια τους. Επομένως είμαστε πάρα πολύ πίσω και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και οφείλουμε να παλέψουμε και για αυτό είμαστε εδώ και μέσα από δράσεις πολιτισμού, γιατί είναι και το άλλο μου κομμάτι στο οποίο επικεντρώνομαι, για να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση των νοοτροπιών, για να έχουμε επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι ρατσιστικές εκφάνσεις της κοινωνίας είναι πολύ επικίνδυνες, βαστούν δυστυχώς χρόνια πίσω , αλλά ακόμα ποιο στενάχωρο και επικίνδυνο, είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει μ αυτές».
Για την απόφαση της να εμπλακεί στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ανέφερε: «Προέκυψε εξελικτικά, πάλεψα για την εργασιακή και πολιτική μου αυτονομία όλα τα χρόνια, επειδή όμως έχουμε την αναφορά στην πατρίδα (Κεφαλονιά) δεν θα μπορούσα να μην πως για την οικογένεια, για τον Γεράσιμο Αρσένη , για την Κίττυ, για τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο και αναφορά στην ζωή μου, ιδιαιτέρως στην πολιτική μου διαμόρφωση, βεβαίως και οι γονείς μου και όλο το περιβάλλον και η αναφορά στον θείο μου με ιδιαίτερο σεβασμό. Αυτά όμως γίνανε πραγματικά εξελικτικά και σιγά σιγά, γιατί ήθελα να βρω και εγώ τα δικά μου πατήματα και τις δικές μου αναφορές , πέραν των οικογενειακών , αλλά και πως εγώ αντιλαμβάνομαι τον κόσμο και να κάνω την δική μου θωράκιση μέσα σε όλο αυτό , ώστε οι άνθρωποι να με τιμούν και να με εκτιμούν και γι αυτό που είμαι. Ήταν κάτι που συζήτησα και πάρα πολύ και με τον θείο μου (Γεράσιμο Αρσένη) και ήτανε και πολύ συγκινητικές οι στιγμές και πριν φύγει από την ζωή των αναφορών αυτών και της δικής του κατανόησης του να βρω εγώ την δική μου αυτονομία, το κατανόησε και το αγκάλιασε και το εκτίμησε. Δεν ήθελα ποτέ να κάνω χρήση και είναι γνωστό ότι σε κάθε έκφανση της ζωής μου, δεν έχω κάνει χρήση . Την ίδια στιγμή η αναφορά και οι επιρροές της οικογένειας και του θείου, είναι πραγματικά πολύ βαριές με την καλή έννοια, πολύ τιμητικές. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, έζησα τις εκλογές από πολύ μικρή, από 3 ετών όταν πήγαιναν οι γονείς μου να ψηφίσουν και μου έμαθα την σημασία της ψήφου, την σημασία της συμμετοχής, το μεγάλο δικαίωμα και την τεράστια ευθύνη του πολίτη να συμμετέχει. Όλα αυτά με έκαναν να μπω στην διαδικασία και κάποια στιγμή να βρεθώ και σε κομματικούς σχηματισμούς και έτσι να βρίσκομαι σήμερα εδώ,( η ανάμιξη της με την πολιτική ξεκινά από την ΔΗΜΑΡ και την υποψηφιότητα της για την Ευρωβουλή το 2014 με την Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία
και μετά την διάσπαση της συντάχθηκε μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο με τον ΣΥΡΙΖΑ). ‘Ήρθε πραγματικά η μία εκλογική διαδικασία μετά την άλλη και στις δομές τις άλλες-ξέρουμε τι σημαίνει η τιμή η τεράστια του να σε τιμά κάποιος με την ψήφο του και να σου δίνει την ίδια στιγμή τη ευθύνη για την συνέχεια (αναφέρθηκε στην συνδικαλιστική της δράση και στην Κεφαλονιά που την χαρακτήρισε σημείο ορόσημο για την ίδια).
Για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ως διδάσκουσα σε πανεπιστήμια , δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη έχοντας εμπειρία από ξένα εκπαιδευτικά συστήματα. Υπερφόρτωση ύλης, άθλιες εξετάσεις όπως τις χαρακτήρισε, μείωση της κριτικης σκέψης ( ανέλυσε τις υπάρχουσες καταστάσεις που συντείνουν σ αυτό και υπεραμύνθηκε την ελευθερία στην γνώση).
Για τον πολιτισμό στην Ελλάδα, την διατήρηση και την ανάδειξη του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό , εξήρε το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας που αγωνίζεται για τον πολιτισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω απουσίας συλλογικών συμβάσεων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που όμως κυριαρχεί το πάθος έναντι τους. Αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συνθήκες που υπάρχουν σε άλλες χώρες για τον καλλιτέχνη και αποψίλωσε των επιστημών τέχνης από τα σχολεία. Έθεσε δε την λύση των εργασιακών συνθηκών των καλλιτεχνών της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου , όπως και την αμφίδρομη κινητικότητα καλλιτεχνών μεταξύ των χωρών μεσω προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Για την κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα και το επικρατούν νομικό καθεστώς, άφησε αιχμές για τις σοβαρότατες παραλείψεις αστυνομικών στην δολοφονία της Κυριακής Γρίβα συνέτεινε με το να ψηφισθεί στην Ελλάδα ο όρος γυναικοκτονία και την υποχρέωση της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της. Για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται «panic button» (κουμπί πανικού) ανέφερε ότι είναι ελειπή, και ότι θα πρέπει η πολιτεία να βάλλει τους αστυνομικούς να προστατεύουν τις κακοποιημένες γυναίκες και όχι στα πανεπιστήμια να χτυπάνε φοιτητές.
Για την σημασία των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, και την στροφή του λόγου σε θέματα που στρέφουν την προσοχή των πολιτών σε θέματα που δένουν με τις Βουλευτικές εκλογές, η κ Αρσένη σημείωσε ότι ναι μεν οι σημαντικότερες αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή μας λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως οι νοοτροπίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα έχουν να κάνουν και με τις επιλογές που κάνουμε και για έξω με την ψήφο μας ( επιχειρηματολόγησε για τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, για τις υποκλοπές, φίμωση της ελευθερίας του τύπου, συμφωνία των Πρεσπών κλπ) και τα όσα συζητούνται με επίκεντρο τα εσωτερικά θέματα έχουν σχέση και με τις Ευρωεκλογές που η ψήφος γι αυτές είναι πολύ σημαντική και για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για τα εσωτερικά της Ελλάδας.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέφερε ότι είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο και θα πρέπει να αντιπαλευτεί με τη ψήφο των πολιτών, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ευρώπη των αξιών κάτω από τις συνθήκες αυτές . Τόνισε δε, ότι οι πολιτικές των αξιών θα κάνουν δικαιότερους και τους αριθμούς.
Για την υφιστάμενη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης δήλωσε ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω και θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για ανθρωποκεντρικές πολιτικές.
Τέλος όσον αφορά τις προτεραιότητές της εάν εκλεγεί στην Ευρωβουλή, ανέφερε: « Παλεύουμε για την ανθρωπιστική παιδεία και τον πολιτισμό ως στάση ζωής- είναι ένα τεράστιο κομμάτι για μένα. Για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του ρατσισμού. Είμαστε εδώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, τον σεβασμό στο παιδί, για την ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων συμπολιτών μας- ένα κομμάτι με το οποίο έχω ασχοληθεί- για τους νέους και πέραν του περιβάλλοντος και για τα ζώα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μία χώρα ότι σέβεται τον εαυτό της αν δεν σέβεται τα πλάσματα της φύσης. Τα εργασιακά, την ενίσχυση της εργασίας και για τις ισχυρές πολιτιστικές πολιτικές. Είναι όλα αυτά αλληλένδετα με την ζωή μυ και είμαι εδώ για να συμβάλλω πραγματικά με σεβασμό στους συμπολίτες , στην χώρα μας και στην Ευρώπη και σ ολόκληρο τον κόσμο, γιατί πιστεύω σε αυτό μέσα και από την διεθνή μου εμπειρία».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Επιμέλεια κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.