ΚΚΕ: Τιμήθηκαν οι πέντε εκτελεσμένοι ήρωες του Ληξουρίου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 18:41

ΚΚΕ: Τιμήθηκαν οι πέντε εκτελεσμένοι ήρωες του Ληξουρίου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Αν. Ραλλάτος: “Είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρωματά θα φέρουμε την τελική νίκη

Τη μνήμη των πέντε ηρώων εκτελεσμένων του ΚΚΕ και του απελευθερωτικού αγώνα των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, Σπύρου Αναλυτή, Αντώνη Ληξουριωτάτου, Βασίλη Ραλλάτου (πατέρας), Γαβρίλης Ραλλάτος (γιος) και Διονύσης Ρατσιάτου που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά – γερμανικά στρατεύματα κατοχής πριν από 80 χρόνια (Ιούνιος 1944) στο Ληξουρι, τίμησαν με εκδήλωσή τους την Κυριακή η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Μέσα σε συγκινησιακό αλλά και μαχητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στον αρχικό τόπο ταφής τους, τότε, στη θέση Αμούσα του Ληξουρίου, για να ακολουθήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλία, από τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνο του τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμπρές σελίδες ηρωισμού

“Οι πέντε ήρωες της Αγίας Θέκλης, αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι ήρωες του λάου μας, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσει μια Ελλάδα στο μπόι της εργατικής τάξης, του λάου της. Επιτέλεσαν το ύψιστο χρέος απέναντι στο λαό, υπερασπιζόμενοι τη ζωή, την αξιοπρέπεια.

Έγραψαν μια από τις λαμπρές σελίδες ηρωισμού, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες ΕΛΑΣιτες, ΕΠΟΝιτες, χιλιάδες μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα ξερονήσια και στις φυλακές, όλων όσων υπέφεραν από τους διωγμούς και τα βασανιστήρια”, ανέφερε μεταξύ άλλων, εισαγωγικά ο ομιλητής και σε σχέση με το σήμερα, επεσήμανε:

“Ως ΚΚΕ οπλιζόμαστε με συμπεράσματα και πολύτιμα διδάγματα, απο τη θυσία και τη δράση τους. Για να μπορεί το Κόμμα μας, να εκπληρώνει τα πολιτικά και επαναστατικά του καθήκοντα, για να γίνουμε πιο ικανοί σήμερα, στην πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, τις αστικές κυβερνήσεις. Στην οργάνωση και την καθοδήγηση της πάλης της εργατικής τάξης.

Αντλούμε την αισιοδοξία μας, από τις ματωμένες σημαίες μας. Από τις σύγχρονες εκρηκτικές αντιθέσεις που δε χωράνε στον παλιό κόσμο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Έχοντας βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας, όχι μόνο το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως, την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ, η οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, ο καθοδηγητής των αγώνων της εργατική τάξης, του λαού μέχρι την τελική νίκη είναι και θα είναι πάντα παρόν.Δεν θα παραδώσει πότε τα όπλα”.

kefalonia ekdilosi 01kefalonia ekdilosi 02

Χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα

Στάθηκε παράλληλα στα συμπεράσματα που αντλούνται από την περίοδο τόσο πριν τον Β’ ΠΠ, όσο και κατά τη διάρκειά του και την κατοχή με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, αλλά και μετά από αυτόν με τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, σελίδες που “έγραψε” ο ελληνικός λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, και συνδέοντάς τα με το σήμερα, ανέφερε:

“Αυτά είναι χρήσιμα συμπεράσματα, τώρα που μαίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στον κίνδυνο η πολεμική ανάφλεξη να πάρει γενικότερες διαστάσεις, σε συνθήκες στις οποίες ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα κορυφώνεται.

ΗΠΑ , ΝΑΤΟ και ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά, κάνουν πλάτες στο κράτος δολοφόνο το Ισραήλ που κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, ενώ έχει επιβάλει στην Παλαιστίνη 70 χρόνια κατοχής, έχει κάνει 35 χιλ. δολοφονίες μέσα σε ένα εξάμηνο και 77 χιλ. τραυματισμένους, ομαδικούς τάφους, καταστροφές σε υποδομές και νοσοκομεία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς τη νεολαία, τους φοιτητές, που οργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Με τις κινητοποιήσεις Ισραηλιτών, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοίμασαν και διεξάγουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία και τους συμμάχους της, για τη γεωπολιτική ισχύ και το μοίρασμα της λείας, του πλούτου της Ουκρανίας, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, την προσμονή να κερδίσουν τα κοράκια των μονοπωλίων τους από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Πρωτοστατούν στους πολέμους στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αφρική.

Η ΕΕ εξοπλίζεται. Διαμορφώνει πολεμικούς προϋπολογισμούς. Δαπανά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, ετοιμάζει ευρωστρατό για να τον στέλνει όπου γης, αποφάσισε τη δημιουργία πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Με αυτή την πολιτική είναι ευθυγραμμισμένη η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα ευρωατλαντικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αριστερά, ΠΑΣΟΚ, Ελλ. Λύση) και εμπλέκουν τη χώρα στον πόλεμο.

Η Ελλάδα στέλνει όπλα μέχρι και λευκού φωσφόρου, αποθηκεύει πολεμικό υλικό, δίνει αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους ως ορμητήρια του πολέμου. Στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά και στο Λίβανο, patriot στη Σ. Αραβία.

Δίνει τη Βάση της Σούδας στο δολοφονικό ΝΑΤΟ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το Στρατηγείο της Λάρισας , την Ελευσίνα.

Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ 1 & 2 , ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛ. ΛΥΣΗΣ , έχει ενεργό συμμετοχή και στις δύο πολεμικές εστίες, παίζοντας το ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ, που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα, όπου υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γι αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει 21 δις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ τα 3 τελευταία χρόνια. Και 500.000ευρω στοιχίζει κάθε μέρα η Ελληνική φρεγάτα την Ερυθρά θάλασσα.

Παρέχουν κάθε διευκόλυνση στον πόλεμο, με θύματα άλλους λαούς.

Και έτσι η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων. Βάζουν το λαό μας στο στόμα του λύκου για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της εγχώριας αστικής τάξης, στην αρπαγή της λείας από τους πολέμους, για να εξασφαλίσουν οι εφοπλιστές, οι καπιταλιστές των μεταφορών και του εμπορίου τα υπερκέρδη τους.

Αυτή είναι η Ελλάδα της “κανονικότητας” και της “ασφάλειας”, σύμφωνα με την προπαγανδιστική γραμμή της ΝΔ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να πει το ανήκουστο, ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία» και να δηλώσει τη συμφωνία του με τις Βάσεις και με την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ.

Συντονισμένο απόλυτα με τις ιμπεριαλιστικές αξίες είναι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμία επιφύλαξη για τη συμμετοχή στο μακελειό του πολέμου”.

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες

Κάλεσε παράλληλα σε πάλη και αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού, με την οικονομία στα χέρια τους, με οδηγό και τον ηρωικό αγώνα του λαού τη δεκαετία του 1940 και επεσήμανε:

“Οι ανατρεπτικές συγκρούσεις που γίνονται στο έδαφος αντικειμενικών διεργασιών είναι μπροστά μας. Το ΚΚΕ προετοιμάζεται ώστε, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να είναι έτοιμο, με τη σωστή επαναστατική στρατηγική, με τις κατάλληλες και έμπειρες δυνάμεις στο κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Δεν θα υπάρξουν νέες Βάρκιζες. Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό τέρας θα μπει στο χρονοντούλαπο της ανθρώπινης προϊστορίας και θα το βάλει η Εργατική τάξη με την καθοδήγηση του Κόμματός της. Δε φοβόμαστε καμιά θυσία. Είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε ξανά το θάνατο γιατί αγαπάμε τη ζωή”.

Δηλώνοντας πως Ο απαράμιλλος ηρωισμός του λαού μας, οι θυσίες του την περίοδο της μεγάλης δεκαετίας του 1940, ο αγώνας του για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς το ζυγό της εκμετάλλευσης , δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται”, είπε πως οι “αγωνιστές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, οι μαχητές του ΔΣΕ, του ΚΚΕ, με την μεγάλη ανιδιοτελή προσφορά τους, έχουν κερδίσει το σεβασμό μας για πάντα. Η συνέχιση του αγώνα για υψηλά ιδανικά και αξίες, για την απελευθέρωση του ανθρώπου, από τις μετέπειτα γενιές, είναι η τιμή που πρέπει για όλους τους συντρόφους, τους αγωνιστές των προηγούμενων γενιών, για τους 5 ήρωες της Αγίας Θέκλης. Αυτό θα ήθελαν κι εκείνοι να γίνει, για αυτό έδωσαν και τη ζωή τους”, υπογράμμισε:

“Η θυσία τους σηματοδοτεί τη δύναμη των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τις ανεξάντλητες δυνάμεις που μπορεί να αντλήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα μέσα στην πάλη του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.

Μετατρέπονται έτσι, σε αλύγιστες και αγωνιστικές προσωπικότητες, απλοί εργάτες και εργάτριες, αγρότες και αγρότισσες, επαγγελματίες, πολλοί νέοι σε ηλικία άνθρωποι που δεν έχουν προλάβει να γευτούν τις χαρές τις ζωής και μπαίνουν στην ταξική πάλη με σκοπό να τραβήξουν ως το τέλος.

Ως ΚΚΕ τιμάμε όλους, όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν στον αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, ενάντια σε κάθε εκμεταλλευτή. Με τη σημαία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Κρατάμε ψηλά αυτή τη σημαία. Συνεχίζουμε στον τίμιο δρόμο του χρέους, του αγώνα και της τιμής.

Τιμούμε και γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο. Τους ήρωές μας τους έχουμε κλείσει στη μεγάλη μας καρδιά. Οδηγούν τα βήματά μας.

Τους δολοφόνους Ναζιστές φασίστες καπιταλίστες και τα μαντρόσκυλα τους είτε Φλωριάδες της ΠΟΚ λέγονται, είτε η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τους έχει καρφωμένους η ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης, της καταδίκης και δεν μπορούν να γλυτώσουν όσες προσευχές κι αν κάνουν.

Είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρωματά θα φέρουμε την τελική νίκη.

Σε αυτό τον όμορφο δρόμο του αγώνα, σας καλούμε να συσπειρωθείτε με το ΚΚΕ!”

Νωρίτερα, στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των πέντε, αναφέρθηκε μέσα από ιστορική αφήγηση ο Βαγγέλης Βαλλιάνος, στέλεχος του κόμματος, ενώ μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Επίσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και στο μνημείο εκτέλεσης των πέντε στην πλατεία του Ληξουρίου, από τους Αγγελική Τσώλου, εκ μέρους του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Διονύση Αλιβιζάτο, γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Γιώργο Σπυράτο, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς και από απογόνους των οικογενειών των εκτελεσμένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με αντάρτικα τραγούδια της εποχής, από τον Στέλιο Μαγαλιό


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250