Θάνατος λουόμενου στον Πόρο - Με τρεις ώρες καθυστέρηση η άφιξη του ασθενοφόρου (Ο. Γαλιατσάτος στον COSMOS 96,5)
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος, για το συμβάν του πνιγμού ηλικιωμένου ομογενούς στην παραλία Αράγια του Πόρου, για την καθυστέρηση του ΕΚΑΒ, για την μη ύπαρξη Αγροτικού γιατρού στον Πόρο.
Ο κ Γαλιατσάτος ανέφερε σχετικά: «Το περιστατικό αυτό συνέβη 1η Αυγούστου 12:00 το μεσημέρι. Ένας 80χρονος άνδρας κατέβηκε στην ποιο πολυσύχναστη παραλία του Πόρου τα Αράγια για να απολαύσει την θάλασσα.
Κατά τις πληροφορίες ο Ελληνοαμερικανός που κατάγεται από το Καπανδρίτι, μπήκε στην θάλασσα με την βοήθεια ενός μπαστουνιού, λόγω του ότι δεν ήξερε κολύμπι, έχασε όμως την ισορροπία του και βούλιαξε.
Τον τράβηξε έξω αμέσως ένας κολυμβητής που ήτανε κοντά του, όμως όταν τον βγάλανε έξω δεν είχε πλέον τις αισθήσεις του. Στο σημείο έφτασε ο μοναδικός ιδιώτης ιατρός που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή- από την Σκάλα-, σε μία απόσταση γύρω στα 13 χιλιόμετρα από τον Πόρο και για να φτάσει στο σημείο απαιτούνται 18 με 20 λεπτά.
Προσπάθησε να τον κρατήσει στην ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ και κλήθηκε από πολύ νωρίς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε πολύ καθυστερημένα και έφτασε στις 3 το μεσημέρι. Κατά τις πληροφορίες που έχω και εγώ, αυτή ήτανε η καθυστέρηση. Ήρθε το ασθενοφόρο απλώς και μόνο για να μεταφέρει την σορό στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
Θέλω να επισημάνω ότι η περιοχή του Πόρου στερείται Αγροτικού Γιατρού και μιλάμε για τον Πόρο με την μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή κίνηση του νησιού μας, καθώς επίσης με χιλιάδες τουρίστες και κατοίκους να κατακλύζουν το καλοκαίρι τον Πόρο, μία απόσταση 45 χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα.
Ο αγροτικός γιατρός έρχεται μία φορά την εβδομάδα για 4 ώρες, κυρίως για συνταγογράφηση, καμία άλλη υπηρεσία δεν προσφέρει , γιατί και δεν προλαβαίνει και δεν υπάρχουν και τα μέσα, οι υποδομές , να προσφέρει.
Το ιατρείο στεγάζεται στο Κοινοτικό κατάστημα και αν είχαμε γιατρό, ο χρόνος προσέγγισης του σημείου, είναι λιγότερο από 2 λεπτά, οπότε και σε πνιγμό, θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει το περιστατικό.
Με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα έχει κάθε καλοκαίρι τέτοια περιστατικά που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πνιγμοί τόσο στην θάλασσα όσο και στις πισίνες αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου, με το λιμάνι και το τουριστικό καταφύγιο που έχουμε, γίνεται κατανοητό ότι χρειαζόμαστε απαραιτήτως έναν γιατρό».
Ο κ Γαλιατσάτος ενημέρωσε, ότι το έχει θέσει το θέμα στον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης , όμως η πληροφόρηση εκ μέρους του, είναι ότι υπάρχει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γ.Ν. Αργοστολίου και πρέπει οι αγροτικοί γιατροί να απασχολούνται τις περισσότερες ημέρες εκεί. Το ίδιο δε, ισχυρίζεται και η 6η ΥΠΕ. Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία 10 χρόνια η κατάσταση έχει αποδιοργανωθεί, ενώ πρίν το 2010, υπήρχε ένας μόνιμος γιατρός στον Πόρο και ποιο πριν, υπήρχαν 2 γιατροί και νοσοκόμα.
Πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχει πλέον το φαρμακείο της περιοχής και αυτό σηματοδοτεί την κατάσταση που επικρατεί. Στην Σκάλα υπάρχει μόνο ιδιώτης γιατρός , ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής κατά το μάλλον ή ήττον.
Στην περιοχή του Πόρου προσφέρεται και κατοικία για γιατρό, όμως δεν έχει εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ο κ Γαλιατσάτος ανέφερε επίσης, ότι στον Πόρο έχουν καταγραφεί και άλλα περιστατικά, όπως το 2023 , όπου διεσώθη άτομο από ιδιώτη γιατρό που βρισκόταν στην παραλία, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό στην περίπτωση του 80άχρονου Ομογενή. Συνέστησε δε προσοχή στους κολυμβητές.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.