Ο εορτασμός της Παναγίας της Κουβάλαινας
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
8-9-2024
Μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, το Γενέθλιο της Παναγίας μας, που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέρα εορταστική και στην περιοχή της επαρχίας Πάλης, του Ληξουρίου, οι εκκλησίες είναι αρκετές που εορτάζουν αυτή την ημέρα, με κατανυκτικά πανηγύρια και δοξαστικούς λόγους.
Στις πολλές εκκλησίες που εορτάζουν το Γενέθλιο (ή Γενέσιον) της Θεοτόκου, είναι και η εκκλησία της Θεοτόκου στα Κουβαλάτα.
Μπήκα στο ναό κατά τη «Δοξολογία», όπου ακουγόταν μελωδικά οι φωνές των ψαλτάδων με μια γλυκιά φωνητική εναρμόνιση. Στο καλανάρχο ήταν οι: Γεράσιμος Αγγέλου Γαλανός (του ΟΤΕ), ο χοράρχης Μενέλαος Σωτηρόπουλος, ο –βαρυτονάλες- Γιάννης Βλαχούλης και ο –σεγοντίστας- Δημήτρης Μοσχόπουλος. Έψαλλαν σταθερά, δίνοντας το καλύτερο που μπορούσαν, μας χάρισαν δε, υπέροχα, τον «Χερουβικόν Ύμνον» και το «Σε Υμνούμε».
Αυτοί οι δυο ύμνοι και κάποια άλλα ψαλτικά της εορτής, ακούστηκαν τόσο όμορφα, με μια χρωματική αριετταδόρικη χροιά, χωρίς να χάνουν το εκκλησιαστικό ύφος τους και τη μελωδική γραμμή τους. Μου άρεσε το «μακρόσυρτο» κράτημα κάποιων καταλήξεων, που τόσο όμορφα έκανε ο Μενέλαος Σωτηρόπουλος.
Θα πρέπει να εξάρω τον επίσης ψάλτη του ναού, τον Γεράσιμο Αγγέλου Γαλανό, για τη ψαλτική γραμμή του, πέρα από όποιες άλλες φροντίδες προσφέρει στο ναό και στο χωριό του, για την καθαρή ορθοφωνία, που με δυνατή φωνή, «κέντησε» το Αποστολικό Ανάγνωσμα, με τις σωστές αναπνοές και με μουσικές παύσεις. Είναι ένα καλό και σωστό δείγμα από έναν εμπειρικό ψάλτη, που διαμοιράζει σωστά την εκκλησιαστική ενέργεια του ψαλμού ή της εκκλησιαστικής απαγγελίας, κάνοντάς σε, να προσέξεις αυτό πού σου διαβάζει ή ψάλλει.
Ο ιερέας και εφημέριος του ναού, π. Νικόλαος Σωτήρας με στεντόρεια φωνή, και με τη μελωδικότητα που τον κατέχει, ήταν σύμφωνος με τους ψαλτάδες και ακριβής στην τελετουργία του, χωρίς να χάνει τον ειρμός του. Αυτός ο ιερέας, μας δίνει επιπλέον μια εικόνα, κοινωνικής και εκκλησιαστικής διαπαιδαγώγησης, λόγω που τον ακολουθούν νέα παιδιά, τα οποία και διακονούν κοντά του τις τελετουργικές ανάγκες …με τις λαμπάδες, με το θυμιατό και τα εξαπτέρυγα και ότι αναγκαίο χρειαστεί.
Ο κηρυγματικός λόγος του ιερέας ήταν εστιασμένος πάνω στα μηνύματα, που μας δίνει αυτή η εορτή, τόσο για τη Γέννηση της Θεοτόκου όσο και η επεξήγηση του Ευαγγελίου της ημέρας.
Οι χωριανοί και οι επισκέπτες τίμησαν την ιερή πανήγυρη των Κουβαλάτων μας, και μάλιστα μου έδωσε χαρά μεγάλη, που αρκετοί από το Ληξούρι, φανερώθηκαν γιορτάζοντας στο χωριό μας, το Γενέσιον της Θεοτόκου.
Την εορτή τίμησαν με την παρουσία του οι άρχοντες του Δήμου Ληξουρίου: ο Δήμαρχος Γεώργιος Κατσιβέλης, ο αντιδήμαρχος Ντιουάνι Γάλεμπ και ο Δημοτικός Σύμβουλος για την Παιδεία, Κωνσταντίνος Λαζαράτος.
Ο στολισμός του ναού, η παστρική εικόνα του αύλειου χώρου, τόσο της εκκλησίας όσο και του απέναντι πολιτιστικού χώρου, του παλιού Δημοτικού Σχολείου, ήταν άψογα τακτοποιημένα και σημαιοστολισμένα από τις επιτρόπισσες Μαρία Ευαγγέλου Μαρκάτου και Αργυρώ Γαλανού- Δανάλη. Η τελευταία, πάντα ακούραστη, μας έχει δώσει υπέροχα δείγματα εθελοντισμού και προσφοράς.
Πέρα από τα πολλά μπράβο, θα σταθώ στο ύφος αυτών των ανθρώπων, που διακονούν το ναό και τις ανάγκες του, αλλά κι άλλων καλών δράσεων του χωριού, στο ότι δίνουν στα παιδιά τους εικόνες καλές, κοινωνικές και εκκλησιαστικές, και η απόδειξη είναι, ότι αυτά τα νέα παιδιά, δίνουν το παρόν τους και βοηθούν ποικίλα και όμορφα, σε κάθε περίσταση, χαράς και ανάγκης, εκεί που μπορούν.
Τέλος, η έκπληξη ήταν ότι πέρα από τους άρτους και τα σπερνά, οι: Η Αργυρώ Γαλανού- Δανάλη, η Χαρούλα Στελλάτου και η Μαρίκα Στελλάτου, είχαν στήσει ένα γλυκερό μεγάλο φαγοπότι από εδέσματα και γλυκάδια, που μαζί με τα αναψυκτικά, έφευγες χορτάτος χωρίς να γευματίσεις μεσημέρι. Αυτό το μεράκι με μπροστάρισσα την Αργυρώ, την κόρη της, Ελπίδα, και τις εγγόνες της, αλλά και με τις άλλες κυρίες του χωριού μας, φαίνεται πως κρύβουν όλες τους, μια ψυχή προσφοράς και μιαν αγάπη για το κάθε όμορφο της ζωής.
Μπήκα στο αυτοκίνητο για μιαν επίσκεψη σε σπίτι του χωριού , για ένα καφέ κι ένα γλυκό μαζί με τους ψαλτάδες. Εκεί, στη Βάλλυ και στη Λίνα, αδελφές Αθανασίου Κυράγγελου, … κοιτάω το ρολόι μου, αμολάρω για το Ληξούρι μου ψιθυρίζοντας το απολυτίκιον της μεγάλης ημέρας. Άραγε, πόσοι μπορούμε να είμαστε κατά συνείδηση χριστιανοί, μελετώντας αυτό τον ψαλτικόν ύμνο; Μελετώντας την ουσίας του;
Χρόνια Πολλά και Καλά
Να είμαστε καλά όλοι οι Κουβαλιάδες και οι επισκέπτες μας,
που βρεθήκαμε στο γιορτάσι της Παναγίας της Κουβαλιώτισσας και τούτη τη χρονιά
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’
Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ· ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν· καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.