"Χρυσή ευκαιρία για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη το χωροταξικό σχέδιο" (Σταύρος Τραυλός στον COSMOS 96,5)
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλοίζο, ο Σταύρος Τραυλός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μίλησε εκτενώς για τη σημασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που φέρνουν στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.
Ως πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης και επίβλεψης αυτών των μελετών, ο κ. Τραυλός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και την ανάγκη συνεργασίας όλων για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
Η σημασία των ΤΠΣ και η δική του συμμετοχή
Ο κ. Τραυλός χαρακτήρισε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που πραγματοποιείται στην Κεφαλονιά τα τελευταία 50 χρόνια. Αναφερόμενος στην επιλογή του ως προέδρου της επιτροπής, δήλωσε ότι πρόκειται για μία τιμητική θέση που αποδέχτηκε λόγω της εμπειρίας του, τόσο ως πρώην Αντιπεριφερειάρχης όσο και ως πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ επί 10 χρόνια. «Έχω γνώση των έργων και των μελετών που έχουν γίνει, καθώς και της νομοθεσίας, οπότε η συμμετοχή μου είναι μια υποχρέωση προς τον τόπο μου», ανέφερε.
Ο ρόλος της επιτροπής και η διαδικασία του έργου
Η τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον κ. Τραυλό, έχει ως αρμοδιότητες την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος, την παραλαβή των μελετών και την έγκριση της πληρωμής των μελετητών. Το έργο περιλαμβάνει πολεοδομικές, γεωτεχνικές, περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και μελέτες υποδομών και ρεμάτων. Τόνισε ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι το τέλος του 2025, κάτι που απαιτεί συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες. «Είναι απαραίτητο οι πολίτες και οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους τώρα, στη φάση της διαβούλευσης», τόνισε.
Η αναγκαιότητα του χωροταξικού σχεδιασμού
Ο κ. Τραυλός ανέδειξε την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, ειδικά υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Είχαμε τέσσερις μεγάλες πλημμύρες στα τέσσερα χρόνια που ήμουν Αντιπεριφερειάρχης. Ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανθεκτικότητα του τόπου απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», ανέφερε.
Το ζήτημα της λειψυδρίας
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον. Τόνισε ότι το χωροταξικό σχέδιο μπορεί να θέσει κανόνες για τη διαχείριση του νερού, όπως περιορισμούς στη χρήση νέου νερού για πισίνες και ανακύκλωσή του. Πρόσθεσε ότι απαιτείται στενή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ και άλλους φορείς για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Υπερτουρισμός και στρατηγική ανάπτυξης
Στη συνέντευξη, ο κ. Τραυλός υποστήριξε τη στρατηγική ανάπτυξης που εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. «Η Κεφαλονιά δεν πρέπει να γίνει Ζάκυνθος ή Κέρκυρα. Θέλουμε μικρά και ποιοτικά ξενοδοχεία και βίλες που σέβονται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», ανέφερε. Εξήγησε επίσης ότι η φέρουσα ικανότητα του νησιού πρέπει να υπολογιστεί μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Προκλήσεις και συνεργασία
Ο κ. Τραυλός επισήμανε ότι η επιτυχία του έργου εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το ΔΕΔΗΕ, το Λιμενικό Ταμείο και άλλοι. Τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να δοθούν σωστά δεδομένα στους μελετητές. «Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, εγκληματούν κατά του τόπου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η άποψή του για τη νέα Περιφερειακή Αρχή
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, απέφυγε την έντονη κριτική, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθούν τα έργα τους. Ωστόσο, σημείωσε καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα, όπως το Σκάλα-Πόρος και τα γήπεδα του νησιού, τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση.
Το όραμα για το μέλλον της Κεφαλονιάς
Κλείνοντας, ο κ. Τραυλός υπογράμμισε ότι το χωροταξικό σχέδιο προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη να σχεδιάσουν σωστά το μέλλον τους. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία της άρνησης και να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεταρρύθμιση προς όφελος των επόμενων γενεών», κατέληξε.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.