Επερώτηση του ΚΚΕ για την άμεση επισκευή του κτηρίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2025 11:57

Επερώτηση του ΚΚΕ για την άμεση επισκευή του κτηρίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Πολιτισμού 

Θέμα: Για την άμεση επισκευή του κτηρίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στην Κεφαλονιά

Το κτίριο της Δημόσιας Ιακωβάτειου Κεντρικής Βιβλιοθήκης - Μουσείου Ληξουρίου                                                κατασκευάστηκε το 1866 και από τις 28-8-1963 (με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών) ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, μετά από δωρεά της οικογένειας Αικατερίνης Ιακωβάτου – Τουλ, με τον  όρο να ιδρυθεί και να στεγαστεί σε αυτό Βιβλιοθήκη – Μουσείο.

Τόσο ως χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, όσο και γιατί κοσμείται το εσωτερικό του με σημαντικές οροφογραφίες, κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968 (υπουργική απόφαση 24598/25-10-68, ΦΕΚ 608/1968) ως έργο τέχνης, ενώ το 1981 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος και ο περιβάλλων χώρος του.

 Αναπαλαιώθηκε το 1984 και φιλοξενούσε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς έως τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2014, όπου οι καταστρεπτικοί σεισμοί τον κατέστησαν ακατάλληλο προς χρήση, αναστέλλοντας και την λειτουργία του ως βιβλιοθήκη. Από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018 η δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργούσε σε προκατασκευασμένο κοντέινερ που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της και στην συνέχεια από τον Ιανουάριο του 2019, σε συνεννόηση με τον τότε ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, μεταφέρθηκε στο κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η Βιβλιοθήκη διέθετε και διαθέτει αξιόλογο τμήμα χειρογράφων, σημαντικό αριθμό  βιβλίων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί από το 16ο αιώνα έως και σήμερα, (μεταξύ αυτών και τα «Άπαντα» του Ιπποκράτη σε έκδοση του 1595), ξεπερνώντας τους 30.000 τόμους, καθώς επίσης και σπάνιες βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα Ευαγγέλια κ.ά. Στη Βιβλιοθήκη επίσης λειτουργεί δανειστικό, παιδικό και αρχειακό τμήμα, το Μουσείο, καθώς και Κινητή Μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο).

Μέχρι σήμερα, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 και το Υπουργείο Παιδείας, που έχει στην ιδιοκτησία του το εμβληματικό αυτό κτήριο, όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει να το επισκευάσει, αλλά ούτε καν να συντάξει τη μελέτη επισκευής του, παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες οχλήσεις και πιέσεις του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης με επιστολές, παραστάσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.α.

 Τελικά, μετά από πρωτοβουλίες του Εφορευτικού Συμβουλίου και την βοήθεια χορηγίας και ντόπιων μελετητών, εκπονείται η μελέτη επισκευής του κτηρίου αλλά και η μελέτη αναδιαμόρφωσης του Κήπου.  Από τον Οκτώβριο του 2024 έχουν αποσταλεί αυτές οι μελέτες για έγκριση στο Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ελεγχθούν και να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς το κτήριο, όπως προαναφέρθηκε έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές εγκρίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η οριστική μελέτη επισκευής του κτηρίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης.

- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την επισκευή του, ώστε να μπορέσει αυτή να προχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και σε κάθε περίπτωση πριν η έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή το καταστρέψει ολοσχερώς.

       Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

       Διγενή Σεμίνα

  Παπαναστάσης Νίκος




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250