Τα προβλήματα των μαθητών της Σάμης στην «Εφημερίδα των συντακτών»
Εικόνα : Vlahata Samis
→ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Μαθητές στοιβάζονται σε παμπάλαιες αίθουσες, αφού κονδύλια κληροδοτήματος λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας
«Οι μαθητές συνωστίζονται σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών, σε ένα κτίριο κατασκευής του 1974. Οπως καταλαβαίνετε, οι συνθήκες εκπαίδευσης δεν είναι οι κατάλληλες» περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Καβαλιεράτος, κάτοικος της Σάμης Κεφαλονιάς, αναφερόμενος στο αίτημα κατοίκων και καθηγητών του τοπικού Γυμνασίου – Λυκείου να πραγματοποιηθεί μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που θα εκσυγχρονίσουν το σχολικό συγκρότημα, όπως επιβάλλουν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Στην περίπτωση του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης η οικονομική δυνατότητα υπάρχει, ακόμη και για τη δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου προς όφελος των μαθητών. Παραμένει, ωστόσο, «μπλοκαρισμένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας», όπως συμπληρώνει ο κ. Καβαλιεράτος.
Οπως περιγράφει ο ίδιος, πρόκειται για το Κληροδότημα Στεφανάτου, το οποίο προέρχεται από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του καταγόμενου από τα Βλαχάτα Σάμης μετανάστη Κωνσταντίνου Στεφανάτου. Μέσω της διαθήκης του, καθιστά το Ελληνικό Δημόσιο κληρονόμο των περιουσιακών του στοιχείων που βρίσκονται στην Αίγυπτο και το υποχρεώνει να εκποιήσει την περιουσία του με σκοπό την ανέγερση οικοδομήματος στη Σάμη Κεφαλονιάς όπου θα στεγαστεί «Γυμνάσιο, Παιδαγωγική Ακαδημία και Ναυτική Σχολή», όπως άλλωστε επιθυμούσε. Ολα αυτά το 1969, οπότε άνοιξε η διαθήκη, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του, που είχε την επικαρπία της περιουσίας. Εν έτει 2013, το ποσό της εκποίησης, ύψους 360.000 ευρώ, συν τους τόκους, παραμένει αναξιοποίητο στην Εθνική Τράπεζα.
Η τοπική κοινωνία επιθυμεί να απεγκλωβιστούν το ταχύτερο δυνατόν τα χρήματα και να αξιοποιηθούν για την ανέγερση της απαραίτητης νέας πτέρυγας του σχολικού συγκροτήματος και τη δημιουργία περαιτέρω υποδομών προς όφελος των δραστηριοτήτων των μαθητών. Η χρόνια κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών και η «καταληκτική» ημερομηνία αξιοποίησης του κληροδοτήματος, το 2015, καθιστά ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα. «Και δεν είναι δικά μας, είναι των επόμενων γενεών και τα έχουν ανάγκη. Οχι άλλη καθυστέρηση λοιπόν», υπογραμμίζει ο κ. Καβαλιεράτος.
Στέργιος Ζιαμπάκας