Σάμη... Οίκος Ευγειρίας Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου: Ένα υπερσύχρονο κτήριο στα αζήτητα
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι αδελφοί Χαράλαμπος και Βαγγέλης Τζανετάτου από τα Καταποδάτα της Σάμης, παίρνουν την απόφαση να ανεγείρουν στη Σάμη, μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών τους Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου. Κατόπιν ολοκληρώσεως του έργου δε, να παραχωρηθεί στον τότε Δήμο Σάμης. Η Μητρόπολη Κεφαλονιάς, παραχωρεί οικόπεδο στη θέση "Βουνάκια" στην επαρχιακή οδό Σάμης - Πόρου, (τρία περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμης ), με απαράβατο όρο το παραχωρηθέν οικόπεδο, να χρησιμεύσει αποκλειστικά και μόνο για κτήσιμο μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων .
Αρχές του 2000 οι αδελφοί Τζανετάτου, ξεκινούν την ανέγερση του κτηρίου και το έργο ολοκληρώνεται και παραχωρείται στον Δήμο Σάμης το 2003. Από τότε έγιναν κάποιες προσπάθειες από τον Δήμο, αλλά και από τους δωρητές, για να λειτουργήσει το ίδρυμα. Αλλά φευ!!!
Όλες σκόνταφταν στην αδυναμία εξεύρεσης χρημάτων για να μπορέσει ( το ίδρυμα ) να "σταθεί στα πόδια του" και να λειτουργήσει με χρηματική επάρκεια και χωρίς οικονομική ζημία για τον Δήμο. Αποτέλεσμα σήμερα το 2013 το κτήριο να παραμένει κλειστό και αχρησιμοποίητο, παρ' όλες τις ανάγκες που έχει η περιοχή μας αλλά και η Κεφαλονιά γενικότερα, από τέτοιου είδους μονάδες.
Δεν γνωρίζουμε τις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής ( και αν υπάρχουν τέτοιες ) για την λειτουργία του οίκου ευγειρίας στην Σάμη. Όμως επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι ( ειδικά για την τρίτη ηλικία ), μήπως θα ήταν πρέπον, να αρχίσουμε να σκεφτόμστε τρόπους και λύσεις για τη λειτουργία του ιδρύματος;
Με κάθε επιφύλαξη και χωρίς να είμαστε ειδικοί... μήπως θα μπορούσε να μπει η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, μαζί με το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, κάτω από έναν ενιαίο φορέα και κατόπιν συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους το ίδρυμα; Δεν είναι σπατάλη μέγιστη να αφήνουμε να "γεράζει" μέσα στο χρόνο, ένα κτήριο που σκοπός αυτών που το κατασκεύασαν, ήταν η φροντίδα της τρίτης ηλικίας και όχι να φτιάξουν ένα ακόμα κτήριο φάντασμα από τα πολλά που υπάρχουν και μένουν αναξιοποίητα στη πατρίδα μας; Καλό θα ήταν λοιπόν, η κοινωνία της Σάμης να ενδιαφερθεί για το θέμα και να αρχίσει να δρα γι' αυτό και η Δημοτική αρχή να μας έλεγε τις προθέσεις της για το ίδρυμα και αν υπάρχουν ενέργειες και χρονοδιάγραμα για τη λειτουργία αυτού.
Τάσος Καβαλλιεράτος.
Παραθέτουμε λεπτομερή περιγραφή του κτηρίου, προς ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν για τις υποδομές και δυνατότητες του κτηρίου- οίκου ευγειρίας Σάμης.
Το κτίριο βρίσκεται σε αγρόκτημα επιφάνειας 27.417,40μ2. Πρόκειται για ένα επικλινές γήπεδο με δυτικό προσανατολισμό. Η χωροθέτηση του κτιρίου γίνεται στα ψηλότερα τμήματα του γηπέδου και εξυπηρετείται από παράπλευρο αγροτικό δρόμο που υπάρχει σήμερα και τέμνει κάθετα την επαρχιακή οδό Σάμης – Πόρου.
Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει δύο τμήματα, ένα ισόγειο και ένα υπόγειο. Στο υπόγειο τμήμα επιφάνειας 299,80μ2 χωροθετούνται αφ΄ενός χώροι λεβητοστασίου, υδρομέτρων, πυρόσβεσης, υποσταθμού της ΔΕΗ, αποθήκευσης και αφ΄ετέρου χώροι πλυντηρίων, σιδηρωτηρίου και λινοθήκης. Κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας ενώνει τον χώρο του υπογείου με το Β! επίπεδο του κτιρίου. Στο ισόγειο τμήμα (Α! επίπεδο) επιφάνειας 368,40μ2 χωροθετούνται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος υποδοχής, γραφείο και χώροι υγιεινής. Οι χώροι αυτοί έχουν χωριστή είσοδο.
Το δεύτερο επίπεδο συνολικής επιφάνειας 1460,24μ2 με ημιυπαίθριους χώρους επιφάνειας 218,51μ2 αποτελεί και το βασικό τμήμα της Μονάδας. Το επίπεδο αυτό αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι σχηματίζουν ένα ανοιχτό (από τη μία πλευρά) τραπέζιο προσαρμοσμένο στις κλίσεις του εδάφους, που ο κάθε ένας εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες λειτουργίας
Το πρώτο τμήμα, ένα μεγάλο σε κάτοψη τετράγωνο διαστάσεων 23.00μ Χ 23.00μ με αίθριο στη μέση περιλαμβάνει τους χώρους υποδοχής, αναμονής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 80 ατόμων, γραφεία της διοίκησης, ιατρείο, αναρρωτήριο, γραφείο κοινωνικού λειτουργού, χώρο φυσιοθεραπείας, θάλαμο απομόνωσης, αποθήκες και χώρους υγιεινής. Αυτό βρίσκεται στα βόρεια του κτιρίου.
Από τη νότια πλευρά ένα αντίστοιχο σε κάτοψη τμήμα κτιρίου διαστάσεων 17.35μ Χ 14.80μ περιλαμβάνει τους χώρους εστίασης, με μαγειρείο και αποθήκες, χώρους διημέρευσης και εργασιοθεραπείας των χρηστών, καθώς και θάλαμο προσωπικού αλλά και χώρους υγιεινής.
Τέλος, ένα ορθογώνιο σε κάτοψη τμήμα ανάμεσα στα δύο προηγούμενα διαστάσεων 33.80μ Χ 15.00μ, περιλαμβάνει τους θαλάμους των χρηστών που χωρίζονται σε 12 δίκλινα και 6 μονόκλινα δωμάτια με ατομικούς χώρους υγιεινής. Υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης σε μελλοντικό δεύτερο όροφο δωματίων πάνω από το τμήμα κτιρίου που περιγράψαμε παραπάνω μέσω δύο κλιμακοστασίων, εκ των οποίων το ένα συνδέει το επίπεδο αυτό και το υπόγειο.
Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα με δρόμους πρόσβασης, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για προσωπικό και επισκέπτες αλλά και χώρους περιπάτου για τους χρήστες της Μονάδας.
vlahatasamis