To σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων
Γενναίο κούρεμα σε οφειλές από δάνεια και ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία φέρνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Στα 18 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται διαδικασίες εξπρές τόσο για την ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με τζίρο ως 900.000 ευρώ), αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Της Έφης Καραγεώργου.
Ο νέος νόμος έρχεται να δώσει ανάσα σε σχεδόν 100.000 μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες καθώς και σε περίπου 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Και συνολικά οι οφειλές τους από «κόκκινα» δάνεια υπερβαίνουν σήμερα τα 40δις ευρώ. Με τις ρυθμίσεις όλες οι οφειλές «κουρεύονται».
Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε κούρεμα και πάνω από 50% της οφειλής. Και το ρυθμισμένο δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.
Κούρεμα προβλέπεται και για τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αφού διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και ο οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει σε διάστημα 120 μηνών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που διαγράφονται αφορούν την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά.
Σε ότι αφορά τώρα τη ρύθμιση των οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων, οι διαγραφές των προστίμων και προσαυξήσεων (εφορίες- ταμεία), αλλά και το «κούρεμα» του δανείου θα εγκρίνεται με δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται άμεσα. Και αυτό για να μην υπάρχει φόβος ο δημόσιος υπάλληλος που θα υπογράψει τη διαγραφή του προστίμου να κατηγορηθεί για απιστία.
Παράλληλα για εκείνους που θα ρυθμιστούν σταματούν αυτόματα τα όποια διωκτικά μέτρα, ενώ θα μπορούν και πάλι να εκδίδουν επιταγές.
Ακόμα με το νομοσχέδιο καθορίζεται νέο «άρθρο 99» (πτωχευτικό δίκαιο), το οποίο προβλέπει σύντομες διαδικασίες εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των δανείων (σσ στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπάγονται μόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 180 μέρες και πάνω), και χωρίς να χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις.
Για τα ρυθμισμένα -και «κουρεμένα»- δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής είναι τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ προβλέπεται 12μηνη περίοδος χάριτος και χαμηλό επιτόκιο για τα 2 πρώτα έτη.
Το φορολογικό κίνητρο για τις τράπεζες είναι ότι θα μπορούν να αποσβέσουν σε διάστημα 20ετίας τμήμα της «ζημιάς» από το «κούρεμα» των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση η φοροαπαλλαγή (για την τράπεζα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της συνολικής οφειλής του οφειλέτη (ακόμα και αν το πιστωτικό ίδρυμα κούρεμα το δάνειο πχ κατά 60%
fpress
Μοιράσου: