Εγκαθίστανται τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 11:43

Εγκαθίστανται τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κεφαλονιά

Με επιτυχία συνεχίζει τη δυναμική και εξωστρεφή διεθνή προσπάθεια που καταβάλει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρέχοντας ιδιαίτερα επιστημονικά και τεχνολογικά οφέλη στην επτανησιακή κοινωνία. Αυτή την φορά με την ενεργοποίηση του δικτύου ερευνητικών μετεωρολογικών γεωλογικών σταθμών που έχει εγκαταστήσει στα Ιόνια και την Απουλία. Μάλιστα, μέσω της υπογραφής ενός Συμφώνου συνεργασίας θα δοθεί έμφαση στην υποστήριξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν ενημέρωση και δημοσιοποίηση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων με ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και δράσεις στην Β΄-Βάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ενίσχυση των Θετικών Επιστημών στα Γυμνάσια και Λύκεια με παρουσίαση των εφαρμογών τους σε μια σειρά εξειδικευμένων μεθόδων, τεχνικών, τεχνολογίας και επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων.

Υπογραφή Συμφώνου
Η επίσημη επιστημονική παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κέρκυρα σε ένα ανοικτό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Καταγραφή Μετεωρολογικών Σταθμών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο: Το δίκτυο Σταθμών Ιονίου- Απουλίας». Κατά τη διάρκειά του θα υπογραφεί Σύμφωνο επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια. Αντικείμενο θα έχει την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των επιστημονικών υποδομών της υπαίθρου, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τουριστικών υποδομών των Επτανήσων και θαλάσσιου τουρισμού. Έτσι, θα υπάρχει η διάθεση κάθε πληροφορίας επικρατούντων ανέμων σχεδόν ανοικτής θαλάσσης στα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη που ακολουθούν τον ιστιοπλοϊκό δρόμο Αδριατικής – Ιονίου – Κρητικού. Στα πλαίσια του Συνεδρίου επίσης θα πραγματοποιηθούν Επιστημονικές Εισηγήσεις ευρείας θεματολογίας σχετικές με το αντικείμενο του έργου. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ).

Έντεκα σταθμοί
Ας σημειωθεί ότι 11 μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν τοποθετηθεί, τρεις στην Κέρκυρα, ένας στους Παξούς, ένας στην Λευκάδα, τρεις στην Κεφαλονιά, και ένας στη Ζάκυνθο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή και εμπέδωση της ερευνητικής τεχνογνωσίας και κατανόηση των ατμοσφαιρικών και κλιματικών διεργασιών στο χώρο του Ιονίου.

Συνεργασία με την ΕΜΥ
Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων.Παρά τη γεωγραφική διασπορά τους, οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς ροής των μετρήσεών τους σε πραγματικό χρόνο προς την ιστοσελίδα του Δικτύου.

radiogamma




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250