Παραχωρούνται 20 περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα δημοσιεύονται στην εφημερίδα της ΕΕ δυο διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων .Η πρώτη αφόρα τις 20 περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης και η δεύτερη τα 3 χερσαία «οικόπεδα» Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Τις ελληνικές αυτές πρωτοβουλίες παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους πρέσβεις των ξένων κρατών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα 6 μήνες μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ δηλαδή στα τέλη Απριλίου θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές των υποψηφίων για να ακολουθήσει η αξιολόγηση και ο γύρος των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι τον Ιούνιο να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι για τις χερσαίες περιοχές και μέχρι το Νοέμβριο του 2015 για τις θαλάσσιες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση των δυο διεθνών διαγωνισμών στην εφημερίδα της Ε.Ε., εντός του Οκτωβρίου, θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες και μεσαίες εταιρίες του πετρελαϊκού κλάδου,» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:
«Ζήτησα τη συνδρομή τους, προκειμένου να ενημερώσουν τις Κυβερνήσεις τους, αλλά και τις εταιρίες του ενεργειακού κλάδου που εδρεύουν στις χώρες τους, για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στα 20 blocks σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αλλά και τις 3 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Οι ενδείξεις είναι, πράγματι, ισχυρές.»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μανιάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του ελληνο-βουλγάρικου αγωγού, στις προοπτικές του east med που μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με τα κοιτάσματα από Ισραήλ και Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή TAP ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν διεθνώς τα επόμενα χρόνια.
ΑΝΤ1