Αντισυνταγματική η κατ οίκον έρευνα από τη φορολογική διοίκηση χωρίς την παρουσία δικαστικού
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, τα οριζόμενα από τον νόμο 4174/2013 που αφορούν την κατ οίκον έρευνα από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής τάξης.
Ο προαναφερόμενος νόμος ορίζει ότι «.... η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα....Ο Γενικός Γραμματέας (Δημοσίων Εσόδων) ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε κάθε δικαστική ή οποιαδήποτε άλλη νόμιμη ενέργεια που αποσκοπεί, άμεσα ή έμμεσα, στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης του οφειλέτη του Δημοσίου της άσκησης αγωγής διάρρηξης.»
Οι προαναφερθείσεις προβλέψεις του νόμου είναι προδήλως αντισυνταγματικές κατά τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τη στιγμή που δεν αναφέρουν ότι απαιτείται η παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά την έρευνα.