Αγία Ευφημία: Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 11:22

Αγία Ευφημία: Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Όμορφη, λιτή και ζεστή η χτεσινή βραδιά - αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Που; στη Αγία Ευφημία! Εξαιρετικά έξυπνη η επινόηση των διοργανωτών! Το "Ελεύθερο Βήμα Διαλόγου", επέτρεψε να ακουστούν μαρτυρίες για το Νοέμβρη του '73, από ανθρώπους που είτε έζησαν τα γεγονότα "από μέσα" είτε από αλλού. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πυλαραίων "Μαρίνος Αντύπας", με μία σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στο σκεπτικό των διοργανωτών για την εκδήλωση.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Βουλευτή του Νομού κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με αναφορές στα γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά και στη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Αντιδήμαρχος Πυλαραίων κ. Μάκης Αλυσανδράτος, επίσης αναφέρθηκε στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το '73, και τόνισε την ανάγκη ενότητας του λαού, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο λαός μας.

Ο Στέλιος Ματαράγκας από την "Προτωβουλία Πολιτών", αναφέρθηκε με τη σειρά του, στο πως έζησε τα γεγονότα εκείνα, υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του και έκαμε αναφορά στα σημερινά πολιτικά και οικονομικά πράγματα της χώρας.

Ο Γιάννης Ψαράς, φοιτητής του Πολυτεχνείου τότε και μέσα στα γεγονότα, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ημέρες εκείνες, τόνισε την ανάγκη "την ημέρα του Πολυτεχνείου, να τιμάται ολόκληρος ο Αντιδικτατορικός Αγώνας" και κατέληξε με παραλληλισμό στα μέσα που χρησιμοποιούσαν τότε οι συνταγματάρχες και σήμερα το σύστημα για να ελέγχουν και κατευθύνουν την σκέψη των πολιτών. Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της ¨τηλεόρασης" σήμερα!

Ο Πρώην Πρόεδρος της Κοινότητος Αγίας Ευφημίας κ. Γεράσιμος Μουστάκης, αναφέρθηκε στα γεγονότα, όπως τα έζησε σαν ναυτικός στην Βομβάη της Ινδίας τότε, αλλά και στις διορισμένες από τη Χούντα διοικήσεις της ΠΝΟ και τον ρόλο που έπαιξαν αυτές κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.

Ο Κ. Διονύσης Βιολάτος, ναυτικός κι' αυτός την εποχή εκείνη, κατέθεσε τη μαρτυρία του για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μπαρκαρισμένος κι' αυτός τότε, και για τον φόβο που διαχέονταν στην ατμόσφαιρα, ακόμα και στα πλοία που έπλεαν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Αναφέρθηκε επίσης στο φιλοχουντικό κλίμα που επικρατούσε στο στρατό, ακόμα και μετά τη πτώση της Χούντας το '74.

Ο Γεράσιμος Γονατάς, φοιτητής του Πολυτεχνείου το '73 και αυτός και μέσα στα γεγονότα, ξεκίνησε τη παρέμβασή του, διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Κίττυς Αρσένη, "Μπουμπουλίνας 18".

Συνέχισε με λεπτομερείς αναφορές στις τρεις εκείνες ημέρες και στις προσωπικές εμπειρίες του στη Κεφαλονιά και στην Αθήνα κατά τη περίοδο της Χούντα αλλά και μετά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μεζέδες που γυναίκες του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει, και τον Γεράσιμο Γονατά με τη κιθάρα του, να "παρασέρνει" τους παρευρισκόμενους" σ' ένα μελωδικό σουλάτσο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Ευφημία κ. Παναγής Ζαφειράτος και η Πρόεδρος του Π.Σ. Αγίας Ευφημίας "Το Φανάρι", κ. Ρούλα Μουστάκη.

Ακολουθούν φωτογραφίες και video από τη χτεσινή εκδήλωση.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

https://youtu.be/WOYF3yYT5SI




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250