Αργοστόλι: Ομιλία Τσελέντη με πολλά «ρίχτερ» και «βέλη» σε Κατσιβέλη!
Η ομιλία του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, συντοπίτη μας Ακη Τσελέντη, το βράδυ της Δευτέρας στο Αλσος Κουτάβου, ήταν με … πολλά ρίχτερ, κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Κυριολεκτικά διότι ο συντοπίτης μας, διακεκριμένος σεισμολόγος μίλησε για την σεισμική δραστηριότητα και στην «Κεφαλονιά, ένα νησί στην γειτονία του εγκέλαδου» και μεταφορικά διότι οι αναφορές του στον Δήμο Ληξουρίου και στον Δήμαρχο του Γιώργο Κατσιβέλη ήταν πολλών… δονήσεων!
Επί της ουσίας, ο καθηγητής Ακης Τσελέντης έκανε μία εκτενή αναφορά, στα όσα καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν για την συμπεριφορά των ρηγμάτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, αλλά και στους πολλούς σεισμογράφους που το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει εγκαταστήσει σε όλη την έκταση του νησιού, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς την όποια σεισμική δραστηριότητα υπάρχει.
Αναφέρθηκε στο Τσουνάμι το οποίο χαρακτήρισε, πολύ σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα, τονίζοντας πως έχουν τοποθετηθεί τσουναμογράφοι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών εστιάζοντας το μεγαλύτερο κίνδυνο, στις ακτές της Ζακύνθου και τις ακτές της Πελοποννήσου.
Μίλησε επίσης για το πως μπορούμε να προφυλαχθούμε μέσα στο σπίτι μας σε περίπτωση σεισμού, εστιάζοντας για άλλη μία φορά, στο γεγονός ότι δεν θα πρέπει να έχουμε βαριά αντικείμενα ψηλά μέσα στο σπίτι, πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. Αναφέρθηκε στην Τεχνική της έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών. Την αντισεισμική βαλβίδα που έχει δημιουργήσει στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η οποία είναι μία βαλβίδα που διακόπτει την παροχή Φυσικού Αερίου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Αναφέρθηκε στο ΟΑΣΠ για τον οποίο τόνισε ότι καλό θα ήταν «να ξεκινήσει τους ελέγχους στα σχολεία από το να στέλνει μηχανικούς για τις φωτογραφίες σε Τουρκία και Αλβανία».
Προκαλούν οι αντλήσεις υδρογονανθράκων σεισμούς;
Για το αν προκαλούν οι αντλήσεις υδρογονανθράκων σεισμούς ήταν κατηγορηματικός.
«Όχι. Οι γεωτρήσεις δεν προκαλούν σεισμούς, όμως ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει στην γεώτρηση διαρροή πετρελαίου. Θέλει πολύ προσοχή για το που θα βάλουν τα τρυπάνια τους οι εταιρίες». Ήταν τα λόγια του.
Αναφέρθηκε στην αντισεισμική πολιτική της χώρας και δεν έκρυψε την αγωνία του: «Αν γίνει ισχυρός σεισμός κοντά στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη θα έχουμε θέματα. Θεωρούν όμως το κόστος της προσεισμικής ενίσχυσης υψηλό».
Ανέφερε την ιδέα που έχει και την πρόταση που έχει κάνει για την δημιουργία τμήματος Γεωλογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κεφαλονιά, αλλά και την δημιουργία ερευνητικού κέντρου μέσω του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όσο για το Ληξούρι, τα βέλη είχαν στόχο τον Δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη μετά την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ληξουρίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών και πρόληψη σεισμικών καταστροφών».
«Ο εγκέλαδος δεν είναι αντικείμενο ούτε οικονομικής, ούτε πολιτικής εκμετάλλευσης»
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσελέντης: «Είναι πολλά τα λεφτά πεταμένα για τους σεισμογράφους στο Ληξούρι. Κάποια αρπακτικά πάνε και βουτάνε τα κονδύλια. Ο Δήμος Ληξουρίου προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στο Ληξούρι για … αέρα κοπανιστό. Ο Εγκέλαδος δεν είναι αντικείμενο ούτε οικονομικής, ούτε πολιτικής εκμετάλλευσης», ενώ τόνισε πως θα μπορούσε ο κ. Κατσιβέλης, να έρθει πριν προβεί σε αυτή την προγραμματική σύμβαση να έρθει σε επικοινωνία μαζί του, για να τον συμβουλεύσει.
Την ομιλία- που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Μέλη της Τοπικής Κίνησης Αργοστολίου «Ο Φάρος» που ήταν και συνδιοργανωτής μαζί με την ΔΙΑ.ΚΕΔΗΚΕ, ο πρόεδρος της ΔΙΑ.ΚΕΔΗΚΕ Σπύρος Πεφάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Ληξουρίου Βασίλης Ρουχωτάς και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Γιώργος Δρακάτος, ο οποίος είναι σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Γιώργος Χαλαβαζής
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR