Το ΣΔΟΕ ανοίγει 6.000 τραπεζικούς λογαριασμούς
Εναν τεράστιο όγκο 9.620 υποθέσεων φοροδιαφυγής, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και προς την κατεύθυνση αυτή έχει ζητήσει το άνοιγμα 6.000 τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σαφείς εντολές στο ΣΔΟΕ για εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς στην παρούσα φάση και μετά τις αλλεπάλληλες παραινέσεις της τρόικας η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα στόχο του οικονομικού επιτελείου.
Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία του Σώματος προκύπτει ότι ερευνώνται 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Για να στοιχειοθετηθούν οι περιπτώσεις αυτές, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα 6.000 λογαριασμών στις εγχώριες τράπεζες.
Tεκμήρια
Με το άνοιγμα των λογαριασμών αναζητούνται... τεκμήρια για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εχουν διαταχθεί περισσότερες από 1.039 εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια ελέγχων και διεκπεραιώνονται 43 διοικητικές συνδρομές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός ανοίγματος λογαριασμών αφορά την «εξαγωγή» εμβασμάτων στο εξωτερικό αλλά και «απότομο» πλουτισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψε το «Εθνος» την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, είναι εκατοντάδες τα αιτήματα που φτάνουν στις τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και τις εφορίες με τα οποία ζητούν να πληροφορηθούν για συγκεκριμένους οφειλέτες αν διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων καθώς και το ύψος αυτών των καταθέσεων.
Στόχος είναι να διασταυρωθεί σε πρώτη φάση αν από το δηλωθέν εισόδημα δικαιολογείται το ύψος της κατάθεσης και σε δεύτερη φάση ελέγχεται η κίνηση των συγκεκριμένων λογαριασμών.
H έρευνα εστιάζεται σε επαγγελματικές κατηγορίες «υψηλού κινδύνου» (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.ά.).
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως από το Γενικό Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΣΔΟΕ για το 2012 προκύπτει κάλυψη των στόχων για ελέγχους κατά 113% στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.
Τώρα, όσον αφορά την περίοδο των εορτών, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 3.262 ελέγχους στην αγορά, στα διόδια και στα λιμάνια της χώρας, σε χειμερινούς προορισμούς, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια. Στους ελέγχους των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και χειμερινών σπορ διαπιστώθηκε ότι 354 επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν αποδείξεις προς τους πελάτες τους και γι' αυτό καταλογίσθηκαν 1.516 παραβάσεις.
Κώστας Τσαχάκης
Το ΣΔΟΕ έβγαλε... «λαβράκια»
«Χιονοστιβάδα» φοροφυγάδων σε όλη την Ελλάδα
«Λαβράκια» έβγαλαν οι τελευταίοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα.Eντοπίστηκαν τα ακόλουθα κρούσματα φοροδιαφυγής:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου αποκάλυψε ότι δύο φαρμακεία στην Αθήνα λειτουργούσαν ως κέντρα έκδοσης εικονικών τιμολογίων που ζημίωναν τα ασφαλιστικά ταμεία με έκδοση ανακριβών στοιχείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εικονική συνταγογράφηση με πανάκριβα φάρμακα, χωρίς αυτά να φθάνουν στους ασθενείς, αλλά το Δημόσιο να πληρώνει. Το ύψος των προστίμων που καταλογίσθηκαν ανέρχονται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι δύο επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο γιατί δεν είχαν εκδώσει σε κανέναν πελάτη τους απόδειξη.
Ελέγχονται πέντε σημαντικές υποθέσεις αγροτών στην περιοχή Θηβών και Ζαχάρως Ηλείας, γιατί εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5 εκατ. ευρώ και έλαβαν πλαστά τιμολόγια ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.
Στην Κρεμαστή Ρόδου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου καταλόγισε πρόστιμα 2,34 εκατ. ευρώ για λαθρεμπόριο ποτών.
Στην Αττική, τρεις επιχειρήσεις εμπορίας χρωμάτων και τεχνικών έργων έλαβαν 250 πλαστά τιμολόγια ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις άλλες εταιρείες επισκευής πλοίων, μία εμπορίας οικοδομικών υλικών και μία ηλεκτρικών έργων εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr