Φυσική Αποκατάσταση Υδρότοπου Κουτάβου και του Αλσυλλίου του γύρου της Λάσσης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 19:29

Φυσική Αποκατάσταση Υδρότοπου Κουτάβου και του Αλσυλλίου του γύρου της Λάσσης

log

Φυσική Αποκατάσταση  Υδρότοπου Κουτάβου και του Αλσυλλίου του γύρου της Λάσσης

Αρμονική Συμβίωση : Ζώα, Άνθρωπος, Φύση

ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΦΟΡΕΑΣ ΕΘΝΙΚΟΎ ΔΡΙΜΟΥ ΑΙΝΟΥ. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ “ARK”, ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ “KATS

Το πέρασμα του Ιανού δεν ξέχασε ούτε τον φυσικό πνεύμονα του Αργοστολίου, που ορίζεται από Ανατολικά από τον Υγρότοπο του Κουτάβου και Δυτικά από το Αλσύλλιο του γύρου της Λάσσης.

Ως ενσυνείδητοι πολίτες αυτού του τόπου αναμένουμε εναγωνίως την φυσική αποκατάσταση του πευκοδάσους σε όλα τα σημεία που σημειώθηκαν αλλοιώσεις εδάφους, όπως κατακρημνίσεις, διαβρώσεις, επιχωματώσεις κλπ, αλλά ιδιαίτερα πτώσεις μεγάλων δένδρων τα οποία θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν με αναδασώσεις πριν ο καιρός ζεστάνει, ώστε: α) να μην αντιμετωπίσουν τα νεαρά δενδρύλλια τους καύσωνες του καλοκαιριού, αλλά και β) να μην «προκύψουν» τα γνωστά κτίσματα από το πουθενά.

Ιδιαίτερα στον Κούταβο έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι επιδιώκεται διαμόρφωση του φυσικού υγροτόπου με σκοπό τη χρήση και εκμετάλλευσή του προς όφελος διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ή/και διαφόρου είδους εξωραϊστικές παρεμβάσεις, που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τη βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος ή με την αρχαιολογική και πολιτισμική ταυτότητα του νησιού. Αυτό φυσικά συνεπάγεται αυξημένη προσέλευση κόσμου, ηχορύπανση, φωτορρύπανση, ενδεχομένως περαιτέρω αποψίλωση χλωρίδας και πανίδας για ηλεκτροτεχνικές εγκαταστάσεις, πάρκινγκ, τουαλέτες, ενώ δεν αποκλείονται κίνδυνοι πυρκαγιάς, αλλά και τραυματισμοί από τη διατάραξη του φυσικού κύκλου των ζώων,

Η περιοχή του Κουτάβου, (εκ της αρχαίας λέξης Κότταβος=λεκάνη), αν και έχει σημαντική αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημαντικότητα, δεν της έχει αποδοθεί η αξιόλογη φροντίδα και προστασία που της αναλογεί.

Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου σε ελλειψοειδές σχήμα, έχει μήκος 4 χλμ, έκταση 1300 στρεμμάτων και μέγιστο βάθος μέχρι 3 μέτρα. Αποτελεί φυσική συνέχεια της Αρχαίας Κράνης ανατολικά, ενώ οριοθετείται δυτικά από τη γέφυρα De Bosset, την μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε μήκος λίθινη γέφυρα επί θαλάσσης, ιστορικό μνημείο του 1813. Ο Κούταβος θεωρείται η μεγαλύτερη πόλγη (polje=οροπέδιο) του νησιού περισυλλογής νερού που σχηματίστηκε από τεκτονική δραστηριότητα και καρστική διάβρωση, περίπου 100 – 66 εκατομμυρίων ετών, κατά την Κρητιδική περίοδο, τέλος του Μεσοζωικού αιώνα. Υποδέχεται τα νερά των χωριών Βαλσαμάτων και Τρωιανάτων και τροφοδοτεί την πεδιάδα της Κρανιάς.

Στη χλωρίδα του Κουτάβου έχουν καταγραφεί 491 είδη φυτών, ενώ στην ορνιθοπανίδα 70 είδη πτηνών, όπως Τσικνιάδες, Αρπακτικά, Κορμοράνοι, Πάπιες, Βουτηχτάρια, Τρύγγες, Κύκνοι, Φαλαρίδες, Γλάροι, Στρουθιόμορφα κ.α

Ιδιαίτερα όμως έχουν εμφανιστεί σπάνια και απειλούμενα είδη για την χώρα μας, όπως, Πορφυροτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Ήταυρος, Λευκός και Μαύρος Πελαγός, Μουστακογλάρονο, Νυχτοκόρακας, Τρωτά Σαρσέλα, η Χελώνα Caretta-caretta καθώς και 7 είδη νυχτερίδων (https://kefaloniageopark.gr/).

Συνυπάρχουμε με τα ζώα και οφείλουμε η συνύπαρξή μας να είναι αρμονική. Η αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα δεν είναι μόνο στοιχείο Πολιτισμού, αλλά και σεβασμού της Ζωής, του Περιβάλλοντος, της Φύσης.

Τα έμβια ζώα, ψάρια, χελώνες, πουλιά, νυχτερίδες, που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο του Κουτάβου ως καταφύγιο, έχουν ανάγκη της προστασίας μας.

Η έντονη συνεχής παρουσία μας μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ζώα που φωλιάζουν εφόσον :

  • τα τρομάζει και τα αποτρέπει να φωλιάσουν, οδηγούν στην εγκατάλειψη των φωλιών ή ακόμη στην καταστροφή ολόκληρης της αποικίας τους
  • αναγκάζει τα ενήλικα πουλιά να εγκαταλείπουν τις φωλιές τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα αυγά και οι νεοσσοί από τις καιρικές συνθήκες όπως, δυνατό ήλιο, κρύο, βροχή, ανέμους.
  • οδηγεί σε χαμηλή αναπαραγωγή, αφού τα μικρά δεν ταΐζονται κανονικά
  • συντελεί σε κίνδυνο θήρευσης αυγών και νεοσσών.

Για αυτό, οι περιοχές αυτές πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Αλλά και η παρουσία κατοικίδιων ζώων είναι επικίνδυνη, καθώς οι φωλιές των πουλιών βρίσκονται ακάλυπτες στο έδαφος. Η θέα και μόνο ενός σκύλου ή μιας γάτας τρομοκρατεί τα πουλιά και μπορεί να αποτελέσει αιτία για την αυτόματη εγκατάλειψη της αποικίας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώνει :

  • Τα πουλιά φωλιάζουν από Απρίλιο ως Οκτώβριο. Εάν λοιπόν προσεγγίζοντας μια περιοχή αυτή την περίοδο, δείτε πουλιά να σηκώνονται στον αέρα, δεν πρέπει να πλησιάσετε. 
  • Οι φωτιές και ο δυνατός φωτισμός τη νύχτα, αποπροσανατολίζουν τα πουλιά. Η φωτιά επίσης μπορεί να καταστρέψει σημαντικούς τύπους βλάστησης και είδη φυτών.
  • Ποτέ σκύλοι και γάτες ακόμη και εάν τα ελέγχετε.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σχετικά με την Προστασία και την Ανάδειξη Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων, καθορίζονται όροι και περιορισμοί σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Φ.Ε.Κ 299/19/6/2012, ως ακολούθως:

1 Επιτρέπονται δραστηριότητες που στοχεύουν :

(α) Στη διατήρηση και ανάδειξη των υγροτοπικών εκτάσεων των λειτουργιών τους και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων τους.

(β) Στη δημιουργία ελαφρών υποδομών για την προστασία και τη διατήρηση των υγροτόπων, καθώς και την πρόσβαση σε αυτούς, όπου απαιτείται

(Για τις δραστηριότητες των περιπτώσεων (α) και (β) της προηγούμενης παραγράφου τηρείται η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, βάσει των διατάξεων του άρθρου 8 του Ν. 4014/2011 (Α΄/209)).

(γ) Στην επιστημονική έρευνα στους αντίστοιχους τομείς.

(δ) Στην ενημέρωση των επισκεπτών.

2. Απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α) Εργασίες δόμησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης ή προσωρινής κατασκευής που δεν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και διατήρηση των υγροτόπων, την επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησής τους και την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.

β) Διάνοιξη οδικού δικτύου.

γ) Εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης. Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγροτόπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων.

δ) Αποξηράνσεις και αποστραγγιστικά έργα.

ε) Επιχωματώσεις.

στ) Απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων.

ζ) Εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας.

η) Εξορύξεις αδρανών και άλλων υλικών.

θ) Επέκταση καλλιεργειών.

ι) Η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη, προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.

ια) Η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

ιβ) Οι αμμοληψίες εκτός αν από ειδική μελέτη, προκύπτει ότι σχετίζονται με τη διαχείριση του υγροτόπου.

ιγ) Η συλλογή αμφιβίων

 

Έλεγχος και κυρώσεις

Στο ανωτέρω διάταγμα αναφέρεται ότι ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγματος αποτελεί ευθύνη των χωρικά αρμοδίων αρχών της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των ΟΤΑ και των Φορέων Διαχείρισης ή των άλλων σχημάτων διαχείρισης που προβλέπονται στο Ν. 2742/1999 (Α΄/207), εφόσον εμπίπτουν σε περιοχές ευθύνης τους και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2742/1999 (Α΄/207).

Σκοπός του ανωτέρω νόμου είναι η θέσπιση θεμελιωδών αρχών και η θεσμοθέτηση σύγχρονων οργάνων, διαδικασιών και μέσων άσκησης χωροταξικού σχεδιασμού που προωθούν την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, κατοχυρώνουν την παραγωγική και κοινωνική συνοχή, διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο του εθνικού χώρου και στις  επί μέρους ενότητές του και ενισχύουν τη θέση της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων, πρέπει να λαμβάνονται μεταξύ άλλων και η φυσική ποικιλότητα στις αστικές και περιαστικές περιοχές, στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις  παράκτιες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές, καθώς και στις  περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη, καθώς και την εξασφάλιση ισόρροπης σχέσης μεταξύ του αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου και ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών, των αστικών κέντρων και των δήμων και οικισμών της υπαίθρου.”

Σύμφωνα με τα ανωτέρω καλούμε τον Δήμο Αργοστολίου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς: Αρχαιολογική Υπηρεσία, Περιβάλλοντος, Εθνικού Φορέα Αίνου Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων ARK, Φιλοζωική KATs, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να σεβαστούν και να προστατέψουν τον μοναδικό πνεύμονα της Πρωτεύουσας του Νησιού μας.

 

 

  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

- Φύλαξη του Κουτάβου σε σταθερή βάση

-Τον ελάχιστο δυνατό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας

- Απαγόρευση οχημάτων

- Απαγόρευση εκδηλώσεων και ηχορύπανσης

- Απαγόρευση ρίψης απορριμμάτων

- Απαγόρευση ρίψης πάσης φύσεως ανθρώπινης τροφής στα ζώα

- Τοποθέτηση ποτίστρας εντός προστατευμένης περιοχής

- Προστασία προς αποτροπή διέλευσης των πουλιών επί του κεντρικού δρόμου - εισόδου του Αργοστολίου (λεωφ. Αντώνη Τρίτση). Συγκεκριμένα επί αυτού προτείνουμε μετά τον Κόμβο – Πλατεία Εισόδου να τοποθετηθούν:

1. Ευκρινή Σήμανση λόγω διέλευσης ζώων

2. Σαμαράκια επί του οδοστρώματος για μείωση ταχύτητας

3. Γάντζοι – μάτια γάτας- για μείωση ταχύτητας

4. Μείωση ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ

5. Φανοί αναβοσβήνοντες για μείωση ταχύτητας

Επιπλέον μέτρα για περαιτέρω προστασία και ενδεχομένως αποτροπή διέλευσης των πουλιών από τον κεντρικό δρόμο, είναι η τοποθέτηση πασσάλων επί του μονοπατιού, παράλληλου της λεωφ. Τρίτση, από το ύψος της εισόδου του Κουτάβου και τουλάχιστον μέχρι το ύψος της εισόδου του γηπέδου – My Market, ενώ στο μεταξύ τους διάστημα να τοποθετηθούν θάμνοι με σκληρό κι αειθαλές φύλλωμα.

Την ανωτέρω επιστολή συνυπογράφουν Εκπρόσωποι του Κόμματος για τα Ζώα στην Κεφαλονιά: Ιωάννης Κοσμάτος, Βασιλική Λεβεντάκου και Ειρήνη Ρουχωτά, με την αμέριστη συμπαράσταση των ενσυνείδητων συμπολιτών : Ακαρέπης Γιάννης, Αμπατζόγλου Μίνα, Αντύπα Αθηνά, Αντωνίου Άντυ, Αραβαντινού Ευρυδίκη, Άρτεμης Αρτελάρη Ντεροζάριο, Βαγγελάτος Γεράσιμος, Βαγγελάτος Λεωνίδας, Βαγγελάτος Νικόλαος, Βαγγελάτου Ελένη, Βαγγελάτου Στέλλα, Γαλιατσάτος Γεράσιμος, Γαλιατσάτος Μιχάλης, Γαλιατσάτου Σταματούλα, Γερασιμάτου Ηλιάνα, Γεωργοπούλου Μαρία, Γιαγκλή Αθανασία, Γιαγκλή Αναστέσια, Γιαγκλή Ευγενία, Γιαγκλής Γεώργιος Μ., Γιαγκλής Γεωργιος Ν., Γιαγκλής Θεόδωρος, Γιαγκλής Μιχάλης, Γιαγκλή Όλγα Γιαγκλή Παναγιώτα, Γιανακόπουλος Νικόλαος Γραικούσης Αναστάστης, Δέρβος Βάϊος, Δημητράτου Μαργαρίτα, Βαλλιανάτος Γ. Δημήτρης, Διακρούση Mαριλένα, Ζησιμάτου Χλόη, Ζορμπά Νίκη, Θεοδωρακάτος Άγγελος, Καγκάδη Ελένη, Καγκάδη Ευανθία, Καγκάδη Ιουλία Άννα, Καγκάδη Σοφία, Καλλίνικου Έφη, Καππάτου Χριστίνα, Καρταλαμάκη Βίλλυ, Κεκάτος Δημήτρης, Κόκκαλη Διονυσία, Κοτσιλίνη Μαργαρίτα, Κουνάδη Αναστασία, Κουνάδη Εριγώνη, Κουτάκης Ιωάννης, Κουτάκης Νικόλαος, Κούτσικος Μιχάλης, Λαλιώτης Άγγελος, Λαλιώτης Γεώργιος, Λαλιώτη Ευαγγελία, Λαλιώτη Μαρία, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Λάμπρος, Λαμπροπούλου Θεοδώρα, Λαμπροπούλου Μαριάντρια, Λαμπροπούλου Χριστίνα, Λογαρά Αλέκα, Μαγουλά Ζαφειρούλα, Μελισσαράτου Μαργαρίτα, Μεταξάς Μάκης, Μποζά Μαργαρίτα, Μπρούσκου Έφη, Νάτση Άννα-Μαρία, Νάτσης Μιχαήλ, Νικολάτου Κατερίνα, Παϊτοντζής Γεώργιος, Παντελειός Κώστας, Πάντου Ελένη, Παπαδάτου Έφη, Παππά Άτζελα, Παππά Ιωάννα, Παπαζαφειράτου Ευθυμία, Παπαζαφειράτου Ελευθερία, Παπαζαφειράτου Ιφιγένεια, Παπαζαφειράτος Κωνσταντίνος, Ποζίδου Χρυσάνθη, Πολλάτου Ελένη, Πούλα Αναστασία, Ραπάϊ Μαρία, Ρουχωτά Βάνα, Ρουχωτά Βαρβάρα, Ρουχωτάς Σπυρομιχαήλ, Σέρρα Άντζη, Σέρρα Τερέζα, Σουβαντζόγλου Κωνσταντίνα, Σπαθή Σοφία, Σπυράτου Μαρίνα, Σταματελάτου Νάντια, Στάμου Αικατερίνη, Στάμου Μαρία, Μαύρα Κωνσταντινίδη, Σίνος Γεώργιος, Στεργιώτου Στάμω, Τζωρτζάτου Εμμανουέλλα, Τοτόλου Γεωργία, Τουλάτος Γεράσιμος, Τσουρούφλη Άννα, Φραγκιά Χαρά, Φραγκιάς Νεκτάριος, Χατζημιχάλης Γιάννης, Χιόνη Άννυ, Χριστοφοράτου Αντιγόνη, Biedna Agata,  Broekman Joyce, Hasko Arminda, Machado Maria Marina, Nikai  Aris, Van Den Berg Barbara, Van Den Berg Karel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250