Σοφία Μπεκατώρου: "Τα θύματα έχουν βρει τη δύναμη να μιλήσουν"
«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, απλώς τώρα έχουν βρει τη δύναμη να βγουν να τα καταγγείλουν, ίσως όχι στον βαθμό που ακόμα θα θέλαμε, αλλά περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν» αναφέρει, αφορμόμενη από τις υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, μιλώντας σήμερα (8/7) στο Πρώτο Πρόγραμμα η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει δεχθεί ποτέ απειλές στο πλαίσιο των αποκαλύψεων που έκανε, είπε πως δεχόταν απειλές πριν μιλήσει. «Όλες αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές, ως αθλήτρια και στην συναναστροφή μου με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, οι άνθρωποι μιλούσαν με έναν τρόπο που είχε εκφοβισμό μέσα του, δεν ήταν με άμεση βία, αλλά οι ατάκες του τύπου «σβήνουμε έναν αθλητή σε μία μέρα», δείχνουν ότι προσπαθούσαν με τον φόβο να προστατευτούν και να διοικήσουν. Και όποιον αθλητή είχε κάποια φωνή, αναγνωρισιμότητα ή καταξίωση δεν τον ήθελαν κοντά τους. Όχι γιατί δεν μπορούμε να προσφέρουμε, αλλά γιατί έχουμε άποψη, και όταν ήταν διαφορετική από την δική τους την εκφράζαμε και αυτό δεν ήταν ούτε θεμιτό ούτε αρεστό»
«Η κοινωνία μας άκουσε όπως και η πολιτική ηγεσα, έχουμε όμως έναν μεγάλο αγώνα μπροστά μας που θα είναι μαραθώνιος και γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν προς την σωστή κατεύθυνση αφενός για να προστατευτούν τα θύματα, αφετέρου για να προτρέψουμε περισσότερα θύματα να καταγγέλλουν και να υπάρχει και μια σωστή αντιμετώπιση και ως προς τους θύτες και τα θύματα και την διαδικασία».
Όπως λέει η ίδια, χρειάζεται σύμφωνα και με ανθρώπους που έχουν χρόνια ασχοληθεί με το θέμα, υποστήριξη για να φτάσει το θύμα να κάνει την πρώτη καταγγελία, καθώς πολλές φορές οι αρχές λειτουργούν αποτρεπτικά, επειδή οι διαδικασίες στο παρελθόν ήταν και πολύ αργές και δεν μπορούσαν να δικαιωθούν,» γιατί η διαδικασία ήταν ένας πολύ άσχημος γολγοθάς». Το θύμα, αναφέρει η κ. Μπεκατώρου, αναγκάζεται να καταθέσει πολλές φορές σε διαφορετικούς ειδικούς, να φτάσει στα δικαστήρια μετά από πολλά χρόνια αναμονής. «Το θύμα από ανήλικο έφτανε να είναι ενήλικο και μιλάμε για ένα τραύμα που τις περισσότερες τα θύματα θέλουν να ξεχάσουν με αποτέλεσμα και στον ψυχισμό τους να δημιουργείται μεγάλη δεύτερη κακοποίηση και με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν ποτέ το δίκιο τους».
«Το μεγάλο στοίχημα για μας», υπογραμμίζει η Ολυμπιονίκης, «είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θεωρούν ότι κατά κάποιο τρόπο τα θύματα έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για να προκαλέσουμε τον βιασμό μας, ή ότι υπάρχουν άλλα κίνητρα, δημοσιότητα, αποζημίωση, να καταλάβουν ότι οι αναμνήσεις αυτές, κρυμμένες και θαμμένες για πολύ καιρό, είναι τόσο βασανιστικές και δημιουργούν τέτοιο ενοχικό σύνδρομο στο θύμα, που από μόνο του δυσκολεύεται να συγχωρέσει τον εαυτό του, να προχωρήσει και να το δει έτσι όπως έχει πραγματικά συμβεί. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος με υγιή προσωπικότητα, που θα ήθελε σκόπιμα να μπει στην διαδικασία να προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Ένας άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί λανθάνοντες τρόπους για να εκφραστεί, ποτέ δεν θα έμπαινε σε μια διαδικασία να προσποιηθεί έναν βιασμό ή να τον προκαλέσει για απώτερο σκοπό».
Επισημαίνει, επιπλέον, πως έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαζί με την Ζέτα Δούκα, μαζί με δικηγόρους, την Μαριλένα Παναγιωτοπούλου που είναι δραματολόγος, «και προσπαθήσαμε να βρούμε ανθρώπους για να κάνουμε προτάσεις, όχι γιατί θεωρούμε ότι είμαστε ειδικοί, αλλά γιατί έχουμε το κίνητρο την συγκεκριμένη στιγμή, επειδή μετά από τόσα χρόνια βγήκαμε να μιλήσουμε, έχουμε και την ενέργεια να θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Αυτό που έχει σημασία, όπως σημειώνει η κ. Μπεκατώρου, είναι ότι καθώς το κατεστημένο και τα στερεότυπα που έχουμε στην κοινωνία μας είναι τόσο βαθιά, δεν πρέπει να σβήσει αυτή η συζήτηση, αλλά πρέπει να μείνει στην επικαιρότητα για να βρούμε λύσεις, να βοηθήσουμε να γίνει πιο υγιής η κοινωνία μας».
Αναφορικά την υπόθεση των δύο ανήλικων κοριτσιών από το Αγρίνιο, ανέφερε πως ήρθε σε επαφή μαζί τους. «Ξεπερνά την σφαίρα της φαντασίας το πώς βρίσκουν οι άνθρωποι έναν τρόπο να δρουν και να λειτουργούν μέσω κάποιας ιδιότητας, και δυστυχώς στην επαρχία, να μπορούν να διαιωνίζουν μια κακοποίηση, που και κατά τα λεγόμενα των κοριτσιών, είπαν Σοφία αν δεν είχες βγει να μιλήσεις, δεν θα βγαίναμε. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, η κοινωνία μας το ζητάει τώρα να ειπωθούν όλα τα κακώς κείμενα για να καταγραφεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα γιατί τότε θα μπορέσουμε τις αλλαγές. Μιλάμε για αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά για εκπαίδευση, των δικαστικών, των εισαγγελέων, των αστυνομικών και όσων έρχονται σε επαφή με τα θύματα, όλο αυτό είναι στον αέρα. Το να περάσουμε το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το δημοτικό, είναι για να μάθουμε τον σεβασμό από νωρίς στα παιδιά μας», επισημαίνει καταληκτικά η κ. Μεκατώρου.
Πηγή: Reporter.gr