Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για τη συνάντηση με τον Υπουργό για το ΤΕΙ
Στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των Ιονίων Νησιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας των AΤΕΙ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο συζητήθηκε το θέμα της προτεινόμενης διάλυσης των Σχολών του AΤΕΙ Ιονίων Νήσων στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αν ο διάλογος ξεκινούσε από μηδενική βάση, δηλ. πώς βλέπουμε την εκπαίδευση στα νησιά μας, τη λειτουργία των Σχολών, τι προβλήματα παρουσιάζονται και ποιες είναι οι προτάσεις επίλυσής τους και ενδεχόμενης αναβάθμισής τους. Για την ιστορική σημασία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Για τη δημιουργία Ομόσπονδου Ιόνιου Πανεπιστήμιου και AΤΕΙ. Για το πώς συνδέεται η πολιτιστική και οικονομική μας ανάπτυξη με τη λειτουργία τους. Για τις μελέτες που έχουν συνταχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Για το πώς η εκπαίδευση είναι ο συνεκτικός κρίκος αυτής καθ' αυτής της ύπαρξης της Περιφέρειας.
Όμως ο Υπουργός είχε ήδη καταθέσει τις προτάσεις του για το «νοικοκύρεμα» της εκπαίδευσης. Με ποιες μελέτες, ποιο σχεδιασμό οδηγήθηκε το Υπουργείο στα προτεινόμενα μέτρα, ενώ μια εβδομάδα πριν διαβεβαίωνε ότι δεν θα θιχτούν τα νησιωτικά Τμήματα; Ακόμη ποια είναι τα κριτήρια συγχώνευσης – κατάργησης – διατήρησής τους από κάποιες πόλεις σε κάποιες άλλες ;
Δεν είναι δυνατόν να προτείνεται κατάργηση σχολών, ενώ εδώ και 3 μήνες είχαμε εισακτέους σ' αυτές τις σχολές.
Δεν είναι δυνατόν να προτείνεται κατάργηση σχολών από «αύριο», χωρίς να προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα για την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών.
Δεν είναι δυνατόν να συγχωνεύονται σχολές διαφορετικού αντικειμένου σε μια πόλη που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό σπουδαστών και εκπαιδευτικών ως προς την εστίαση και τη διδασκαλία.
Δεν είναι δυνατόν η πολιτική ευθύνη για λάθος επιλογές στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος(επιλογές για τις πόλεις που λειτούργησαν σχολές, για το αντικείμενο σπουδών, για τις ελλείψεις σε Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό, για το χαμηλό βαθμολογικό επίπεδο των σπουδαστών, για τη χαμηλή ζήτηση στην αγορά) να φορτώνεται για μια ακόμα φορά στις πλάτες αυτών που σίγουρα δεν έφταιξαν : των εκπαιδευτικών, των σπουδαστών και των οικογενειών τους και εν τέλει στις πλάτες των πολιτών με το δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε για τις υποδομές των AΤΕΙ στα νησιά μας.
Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήταν ένας ειλικρινής και δημοκρατικός διάλογος και όχι συζήτηση για εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής,
Θα θέλαμε να πιστέψουμε στις ευγενείς προθέσεις του Υπουργού,
Θα θέλαμε να πιστέψουμε στην ουσία του πολιτι-σμένου κλίματος που κυριάρχησε στη συζήτηση,
Περιμένουμε τους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν το πρόβλημα για ψηφοθηρικούς λόγους και με πελατειακά κριτήρια να ανταποκριθούν στον κάλεσμα της τοπικής κοινωνίας και των νέων παιδιών που φοιτούν στα τμήματα για τη συνέχεια των σχολών.
Περιμένουμε τον Υπουργό να λάβει υπόψη του και από την άλλη πλευρά τη μεγάλη κρίση που πλήττει τους γονείς, καθηγητές όλους και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του AΤΕΙ, να μην επιβαρύνει τους γονείς με έξοδα μεταφοράς των φοιτητών σε άλλη πόλη, να μην επιβαρύνει τους φοιτητές με αλλαγή του αντικειμένου σπουδών.
Περιμένουμε να διασφαλίζει τη πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση των νέων ώστε να έχουν κάποια προοπτική για το μέλλον.
Η σκληρή μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελπίδες αλλά πάντοτε θα αναμένουμε το καλύτερο για το μέλλον του τόπου μας, εργαζόμενοι για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αργοστόλι έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον υπουργό και τη συγκυβέρνηση : το ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ!
Αυτό είναι το μήνυμα που αφήσαμε κι εμείς στο γραφείο του υπουργού.
Καλούμε παράλληλα τους φοιτητές και τους καθηγητές του AΤΕΙ, τη νεολαία και τους πολίτες των νησιών μας σε κινητοποίηση και επαγρύπνηση μέχρι την τελική δικαίωση του δίκαιου αγώνα.
Αθήνα, 07/02/2013
Το γραφείο τύπου