Η ομιλία της Σοφίας Αράβου Παπαδάτου στην Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.
Την ακόλουθη ομιλία έκανε στην Κ.Ε. & Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. η Σοφία Αράβου Παπαδάτου ΠΕΝΤΕ (5) ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. Καθορισμός του ρόλου μας στην συγκυβέρνηση2. Οι «πρώτες βοήθειες» και η «μακροχρόνια θεραπεία» της κρίσης στην Ελλάδα.3. Εισροή νέων στη ΔΗΜ.ΑΡ4. Το νομοσχέδιο «Αθηνά» για την Παιδεία5. Η θέση και η δυναμική έργου της Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης 1.Καθορισμός του ρόλου μας στην συγκυβέρνησηΜετά τις εκλογές του Ιουνίου η Κ.Ε ψήφισε τη συμμετοχή μας στη διακυβέρνηση της χώρας, για να μην οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, για την αποφυγή χρεωκοπίας της χώρας, για την εξασφάλιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη και το ευρώ, για να δείξουμε περίτρανα το πιστεύω μας στον σημαντικό ρόλο της Κυβερνώσας Αριστεράς.
Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας, η στάση μας απέναντι στα εργασιακά λ.χ., αλλά συγχρόνως και η παράκαμψη της παρουσίας μας σε αρκετά θέματα. Με δεδομένο ότι η χώρα ξεπέρασε το σκόπελο της κατάρρευσης, η ΝΔ πήρε «κεφάλι», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ έχει λιμνάσει δημοσκοπικά, είναι η στιγμή να επανακαθοριστούν οι ρόλοι στην τρικομματική συνεργασία και μάλιστα ποιοτικά, αλλά και ποσοστιαία. Το ποσοστό του 5-7% της ΔΗΜ.ΑΡ θα πρέπει να διακρίνεται ποιοτικά στις συνολικές παρεμβάσεις και κυρίως να προηγείται συζήτηση μεταξύ των εταίρων, πριν μεταφερθεί στην κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς, η οποιαδήποτε διαβούλευση. Δεν νοείται η πλειοψηφία της κυβέρνησης, η Ν.Δ. να μας αντιμετωπίζει με όρους ενημέρωσης αντιπολίτευσης, όπως έγινε για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο Αθηνά για την Παιδεία.
2.Οι «πρώτες βοήθειες» και η «μακροχρόνια θεραπεία» της κρίσης στην Ελλάδα
Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη νοσεί πολιτικά, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και με τη δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά-Νότου. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πολλαπλάσιο με την εσωτερική μεταρρύθμιση, αλλά και με την εφαρμοζόμενη και έξωθεν καθοδηγούμενη λιτότητα. Τα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ όμως του πληθυσμού έχουν ξεπεραστεί από τη σύνθλιψη που υφίσταται. Είναι γνωστό ότι το στρες αν ξεπεράσει στον άνθρωπο έναν δείκτη 300, την επόμενη χρονιά εμφανίζεται ασθένεια. Αθροίζοντας κάποιους επιμέρους δείκτες, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα προσωπικά προβλήματα του καθενός μας (θάνατος συζύγου-100, θάνατος μέλους οικογένειας-63, διαζύγιο-73, προσωπικός γάμος-50, οικογενειακές και επαγγελματικές συγκρούσεις-52), το άθροισμα των συλλογικών αιτίων ξεπερνάει το 300, ως εξής:
Συνταξιοδότηση – 45
Διακοπή εργασίας συζύγου – 25
Μέτριο χρέος -17
Μικρή νομική παράβαση – 11
Αλλαγή στις κοινωνικές συνθήκες – 18
Κατάσχεση λόγω χρεών – 30
Μεγάλο χρέος – 31
Απόλυση από την εργασία -47
Αλλαγή στις συνθήκες ζωής – 25
Αλλαγές στις συνήθειες διασκέδασης – 19
Αλλαγές στο συνηθισμένο ωράριο – 20
Αλλαγή τόπου κατοικίας - 20
Αλλαγή επαγγέλματος - 36
ΣΥΝΟΛΟ: 345
Επομένως η Επιδημιολογική εικόνα της χώρας βρίσκεται σε συναγερμό, και στα πλαίσια της Πρόληψης θα έπρεπε να ενημερωθεί ο Π.Ο.Υ., ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ενδεικτικές έρευνες και με ανάλογες συστάσεις στις χώρες της Ε.Ε που αναγκάζουν τον πληθυσμό σε πιεστική λιτότητα και με παράλληλη χρονική συμπίεση μεταρρυθμίσεων. Η Φύση είναι αργή στις μεταβολές της, ενώ οι καταστρεπτικοί «τυφώνες» είναι ταχύτατοι.
Είναι αδιανόητο η άθλια πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων στην Ελλάδα, να απαιτείται να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, μέσα σε 1-2 χρόνια. Οι Έλληνες οδηγούνται σε βιολογικό και ψυχολογικό αφανισμό.
Άμεση, επομένως, βοήθεια σε αυτούς που βάλλονται οικονομικά, που είναι υπερχρεωμένοι, άστεγοι και άνεργοι.
Το στρες στις νεαρότερες ηλικίες (12-20 και 20-38 ετών), είναι πολύ μεγαλύτερο, συγκριτικά με τους μεσήλικες και την τρίτη ηλικία (45 και άνω). Τα παιδιά μας κινδυνεύουν άμεσα, θα αρρωστήσουν, αν δεν έχουν ήδη νοσήσει. Οι εκ φύσεως ισχυροί είναι η μειοψηφία. Το ξέσπασμα μιας επιδημίας καραδοκεί στην Ελλάδα και τότε κινδυνεύουμε όλοι. Η Πρόληψη είναι ανώτερη οποιασδήποτε θεραπείας. Όλα θέλουν το χρόνο τους και τη σειρά τους: δημοσιονομική εξυγίανση, χρηματοδότηση, ανάπτυξη, παράταση χρόνου αποπληρωμής χρέους και υποχρεώσεων της χώρας, σταδιακή μεταρρύθμιση, χωρίς δημαγωγικούς λαϊκισμούς, χωρίς αφανισμό των αδύναμων οικονομικά, κοινωνικών ομάδων.
3. Εισροή νέων στη ΔΗΜ.ΑΡ 4.Το νομοσχέδιο «Αθηνά» για την Παιδεία
Η ΔΗΜ.ΑΡ, το ομολογούμε, δεν έχει πολλούς ηλικιακά νέους στους κόλπους της. Οι νέοι είναι δύσπιστοι και ενεργειακά φορτισμένοι. Δεν θέλουν μασημένα λόγια, εικόνα συνεχούς μετριοπάθειας. Θέλουν παλμό, ενόραση και πάθος. Θα προτιμήσουν δυστυχώς, την καταγγελία και τη δημαγωγία της αντιπολίτευσης με προοπτική διακυβέρνησης, από την απουσία ουσιαστικών κυβερνητικών παρεμβάσεων εκ μέρους μας. Θα διατηρηθεί μεν, ο πυρήνας του 5-6% της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά δεν θα διευρυνθεί εάν δεν ανοιχτούμε σε δυνάμεις που αναμένουν για την ενδυνάμωση και αναβίωση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, εάν δεν κάνουμε σημαντική παρέμβαση και υλοποίηση.
Το νομοσχέδιο «Αθηνά» για την Παιδεία είναι μια ευκαιρία να υψώσουμε το ανάστημά μας, να προσφέρουμε σημαντικό έργο στους δυνητικά άνεργους και συμπιεσμένους συναισθηματικά νέους μας. Από προσωπική εμπειρία καταθέτω ότι, τους φοιτητές μας πανελλαδικά πλαισιώνουν και στηρίζουν όλο το ηλικιακό εύρος των άνεργων νέων μας.
Οι προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ για την Παιδεία ως αντιπροτάσεις του νομοσχεδίου «Αθηνά», είναι εξαιρετικές και πρέπει να εισακουστούν και να συνυπολογιστούν από τον Υπουργό.
5.Η θέση και η δυναμική έργου της Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Σε αντίθετη περίπτωση και αν οι προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ δεν εμφανιστούν στις τροπολογίες του νομοσχεδίου, η Ν.Ε της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έχει θέσει τις παραιτήσεις των μελών της στη διάθεση του κόμματος. Με δεδομένο το γεγονός ότι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων θίγεται δραματικά από την κατάργηση ενός ολόκληρου Ιδρύματος, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάθε τομέα και κυρίως, μορφωτικά, ποιοτικά και πολιτισμικά, εμείς θα αποχωρήσουμε όπως έχουμε ήδη πληροφορήσει την τοπική κοινωνία και τους φοιτητές του νησιού. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τη λειτουργία της κυβέρνησης. Απαιτούμε όμως οι προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ να γίνονται σεβαστές, ώστε να μην αποδυναμώνεται η εικόνα και η προσφορά μας στην κοινωνία. Εάν αυτό δεν γίνει σεβαστό, εμείς αποχωρούμε από τη Ν.Ε, παραμένουμε στο κόμμα και ευχόμαστε σε όλους τους συντρόφους ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ στις αποφάσεις τους.
Σοφία Αράβου-Παπαδάτου
Δρ Ψυχολογίας, Οδοντίατρος MSc
Μέλος Κ.Π.Ε – Οργάνωση Κεφαλονιάς και Ιθάκης