Πώς θα τρώω λιγότερο;
Καλές οι διατροφικές συμβουλές και τα εβδομαδιαία πλάνα, αλλά το πρόβλημά σας σχετικά με το φαγητό είναι ότι… δεν χορταίνετε με τίποτα; Σας νιώθουμε. Και έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερά μας κόλπα και τα πιο ψαγμένα μυστικά, για να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες φαγητού και να γλιτώνετε περιττές θερμίδες.
Ξεκινήστε με τη σαλάτα, ή με ένα φρούτο. Φάτε μια μικρή σαλάτα ή ένα φρούτο πριν από το κανονικό σας γεύμα –έτσι θα χορτάσετε πιο γρήγορα, γλιτώνοντας πολλές θερμίδες από το κυρίως πιάτο σας.
Σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο. Μερικές φορές, είναι όλα στο μυαλό μας –και το «να φας όλο σου το φαγητό» της παιδικής μας ηλικίας έχει γίνει βίωμα που αποβάλλεται δύσκολα.
Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό. Θα σας προσφέρει την ενυδάτωση που χρειάζεστε, και θα διασφαλίσει ότι δεν τρώτε παραπάνω επειδή… διψούσατε, κατά το γνωστό ανέκδοτο.
Προτιμήστε τροφές που θέλουν μάσημα. Μια ψητή πατάτα είναι προτιμότερη από τον πουρέ, ένα ολόκληρο φρούτο είναι καλύτερο από έναν χυμό. Γιατί; Επειδή ο χρόνος που ξοδεύετε για να μασήσετε είναι χρόνος στον οποίο ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα ότι χόρτασε –αντιθέτως, οι μπουκιές που κατεβαίνουν αμάσητες είναι αυτομάτως πιο σύντομες, και άρα περισσότερες.
Αυξήστε την πρωτεΐνη. Προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες είναι ιδανικές για τον έλεγχο του βάρους και της όρεξης, ενώ βοηθούν σημαντικά στη μείωση του λίπους.
Φτιάξτε ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι τρώνε σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό συνήθως καταναλώνουν 18% λιγότερη ποσότητα τροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαμηλά φώτα χαλαρώνουν τη διάθεσή μας, πράγμα που μας κάνει να τρώμε πιο αργά.
Προσθέστε μπαχαρικά. Οι γεμάτες σε γεύση τροφές είναι πιο ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα –αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεστε– να χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα για να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.