Τα πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο των ρούχων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 21:49

Τα πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο των ρούχων

Είναι μια βαρετή δουλειά, αλλά… κάποιος πρέπει να την κάνει. Και να την κάνει σωστά. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συχνά λάθη που πιθανώς κάνετε κι εσείς στο πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο και μάθετε πώς θα επεκτείνετε τον χρόνο ζωής της συσκευής σας.


Το παρακάνετε με το τρίψιμο των λεκέδων

Το υπερβολικό τρίψιμο στους λεκέδες μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να χαλάσει το ύφασμα. Κάντε απαλές και μεθοδικές κινήσεις αμέσως μετά το λέρωμα για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να καθαρίσει, και πάντα χρησιμοποιείτε ένα λευκό ύφασμα ώστε να μην ξεβάψουν τα χρώματα στο πλύσιμο.

Βάζετε πολύ απορρυπαντικό

Ο πολύς αφρός που δημιουργείται από το απορρυπαντικό «κρατά» τη βρωμιά από τα ρούχα και μπορεί να την… χώσει σε σημεία τα οποία δεν ξεπλένονται, όπως κάτω από τον γιακά, προκαλώντας συσσώρευση βακτηρίων. Τι μπορείτε να κάνετε; Χρησιμοποιείτε τη μισή δόση απορρυπαντικού από αυτή που βάζετε συνήθως και αυξήστε τη σταδιακά αν δείτε ότι τα ρούχα δεν καθαρίζονται όπως πρέπει. Εξαίρεση: αν το νερό στην περιοχή σας είναι σκληρό, ίσως χρειαστεί περισσότερο απορρυπαντικό. Συμβουλευτείτε την ετικέτα του απορρυπαντικού σας για τα είδη νερού.

«Στεγνό καθάρισμα»;

Τα ρούχα με αυτή την ταμπέλα δεν είναι για… πλυντήριο, και θα πρέπει να πλένονται στο χέρι και να στεγνώνουν με αέρα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσα ρούχα αποτελούνται από φυσικό ύφασμα, όπως τα λινά και τα μεταξένια. Αν θέλετε να τα καθαρίσετε εσείς, ελέγξτε αρχικά το αν ξεβάφουν βουτώντας μια άκρη τους μέσα στο νερό. Αν όχι, βουτήξτε τα ολόκληρα σε νερό με σαπούνι μια με δυο φορές, στραγγίξτε τα και αμέσως βάλτε τα σε μια πετσέτα για να απορροφήσει την υγρασία.

Δεν κλείνετε τα φερμουάρ

Τα μεταλλικά «δοντάκια» τους μπορούν να φθείρουν τα υπόλοιπα ρούχα εντός του πλυντηρίου, επομένως φροντίστε να τα «ζιπάρετε» πριν τα βάλετε μέσα στον κάδο. Αντιθέτως, μην κάνετε το ίδιο με τα κουμπιά. Πλένοντας τα ρούχα κουμπωμένα «ζορίζετε» κουμπιά και κουμπότρυπεςς, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χαλαρώσουν και τα μεν και οι δε ή ακόμα και να ψάχνετε… κουμπιά στον κάδο.

Το παρακάνετε με το λευκαντικό

Μην υπερβάλλετε στη χρήση του. Το λευκαντικό φθείρει τα ρούχα και μειώνει τον χρόνο ζωής τους. Για λεκέδες από πρωτεΐνες, μάλιστα, δεν είναι αναγκαίο. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε τα λερωμένα από αυτούς τους λεκέδες ρούχα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και να προσθέσετε μερικές φέτες λεμονιού για μερικά λεπτά. Φυσικά και χωρίς κίνδυνο να ξεβάψουν.

Τοποθετείτε λάθος το πλυντήριο

Αν το πλυντήριο δεν ακουμπά σε κάποιο υπερυψωμένο σημείο (π.χ. μια ξύλινη βάση), οι δονήσεις που προκαλούνται κατά την πλύση μπορούν να βλάψουν όχι μόνο το πάτωμα σας, αλλά και μηχανισμούς όπως οι απορροφητήρες κραδασμών και τα «αμορτισέρ» του κάδου.

Και το αφήνετε να «ξεκουραστεί»

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι μεταξύ των κύκλων το πλυντήριο θα πρέπει να «ξεκουράζεται» για κάποιες ώρες για να μην χαλάσει. Λάθος. Χρησιμοποιώντας το πλυντήριο χωρίς διαλείμματα, αν φυσικά έχετε ρούχα να πλύνετε, μειώνετε το κόστος χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος αφού η συσκευή χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα θερμότητα από την προηγούμενη πλύση.

Χρησιμοποιείτε μαλακτικό για τις πετσέτες

Οι χημικές ουσίες των μαλακτικών μειώνουν την απορροφητικότητα των υφασμάτων, επομένως δεν ενδείκνυται η χρήση τους όταν πλένετε πετσέτες.

Υπερφορτώνετε τον κάδο

Το «όσο περισσότερα χωρέσουν τόσο το καλύτερο» δεν ισχύει στην περίπτωση του πλυντηρίου. Υπερβολικός όγκος ρούχων σε μία πλύση υπερφορτώνει τον κάδο και αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς.

Δεν «συντηρείτε» το πλυντήριο

Ένα… σερβίς μια στο τόσο το χρειάζεται η συσκευή σας για να λειτουργεί σωστά. Αφαιρέστε μια στο τόσο τη θήκη για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό και πλύντε τη καλά για τυχόν υπολείμματα. Μην κλείνετε το πλυντήριο μετά από κάθε πλύση, αλλά αφήνετέ το ανοιχτό για να στεγνώσει ο κάδος. Τέλος, μια φορά τον χρόνο κάντε μια κενή πλύση με καυτό νερό και ξύδι.

Ν.Γ.




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250