Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή τους
Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογουμένους και τους λογιστές να προσδοκούν μία νέα παράταση.
Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογουμένους και τους λογιστές να προσδοκούν μία νέα παράταση. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4,5 εκατομμύρια και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να συμπληρωθούν ακόμα 1,8-1,9 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σε καθημερινή βάση, εν μέσω θερινών διακοπών, να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, κάτι που προς το παρόν φαίνεται ανέφικτο, καθώς μόνο μία μέρα το ηλεκτρονικό σύστημα κατέγραψε περισσότερες δηλώσεις – συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου (είχαν υποβληθεί 116.000 δηλώσεις). Ο μέσος όρος των δηλώσεων δεν ξεπερνάει τις 60.000 ημερησίως, ενώ όπως είναι φυσικό τα σαββατοκύριακα ο ρυθμός «πέφτει» σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Βέβαια, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Αυγούστου, όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν διπλή δόση, ενώ θα χάσουν το πλεονέκτημα της έκπτωσης (3%) στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του επόμενου μήνα θα καταβληθούν οι δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι φέτος το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και χωρίς προβλήματα. Μοναδική δικαιολογία για τους λογιστές που θα μπορούσε να σταθεί είναι ο όγκος εργασίας που έχουν πλέον, καθώς έχουν αναλάβει έναν σύνθετο ρόλο που ξεφεύγει από το ουσιαστικό τους αντικείμενο. Συγκεκριμένα, υποβάλλουν αιτήσεις για το power pass, το fuel pass, την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα 51 λογιστικές ενώσεις ζήτησαν παράταση, όχι ενός αλλά δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.ά.), που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους. Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά πάνω από 100.000 δηλώσεις.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 70,3% των δηλώσεων και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να υποβληθούν ακόμα 1,8-1,9 εκατομμύρια δηλώσεις. Οσοι δεν προλάβουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, που ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 500 ευρώ. Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογουμένους είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 είτε έχουν επιστροφή φόρου. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
– Το 53,28% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος για 2.413.401 φορολογουμένους.
– Το 32,89% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ή 1.015 ευρώ κατά μέσο όρο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου είτε σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
– Το 13,63% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ ή 373 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.