Η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» με κρυπτονομίσματα – Σύμμαχος η αμερικανική IRS
Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση επιχειρεί να λύσει η ΑΑΔΕ, ζητώντας μάλιστα την συνδρομή του πανίσχυρου αμερικάνικου IRS.
Πρόκειται για τον εντοπισμό και σύλληψη περιπτώσεων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.
Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν δράσεις που πρέπει να αναληφθούν καθώς και παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15%, με τον ίδιο δηλαδή συντελεστή που φορολογείται σήμερα το κέρδος από μεταβίβαση μετοχών.
Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, αφού κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.
Στην προσπάθειά της αυτή η AAΔΕ θα επιδιώξει να εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα το μοντέλο, τις μεθόδους και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία το IRS.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, εκτός των άλλων βέβαια, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell είχαν χθες (14.12.2022) συνάντηση στην Ουάσιγκτον.
Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελλάδα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που κατέχει η αμερικανική φορολογική αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε κινητοποίηση για τον «κρυφό» τζίρο από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.α.) καθώς έχουν πιαστεί στα ραντάρ κινήσεις με εμβάσματα χιλιάδων ευρώ από μετατροπές κρυπτονομισμάτων, κυρίως Bitcoin, σε ευρώ ή άλλα ξένα νομίσματα και έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια δεδομένου ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός αυτών των εισοδημάτων με τις μεθόδους και τα εργαλεία του παραδοσιακού φορολογικού ελέγχου.
Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν υφίσταται μηχανισμός εντοπισμού των κερδών από τις δραστηριότητες στο τομέα των κρυπτονομισμάτων και ταυτόχρονα είναι ομιχλώδες το πλαίσιο για την φορολόγηση τους. Τις γκρίζες ζώνες και ασάφειες εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία και δηλώνουν τα κέρδη για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Παράλληλα η Ε.Ε. προωθεί μια νέα πιο αυστηρή νομοθεσία που θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα. Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών. Πρόκειται για τον κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.
newsit.gr