Αλλάζουν τα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ
Αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου.
Οι αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων που προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, με στόχο οι καταναλωτές να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα και μην παραπλανώνται ως προς την τιμή ή την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζουν. Από το αρμόδιο υπουργείο η σχετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες ώστε να δοθεί το κατάλληλο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Αναλυτικά, στα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται κατ΄ελαχιστο:
α) Η τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος,
β) Η τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος και
γ) Η ονομασία του προϊόντος.
Οι τιμές αναφέρονται σε ευρώ, με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία συνοδευόμενη από το σύμβολο «€», και περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αντιστοιχεί στο προϊόν σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Έντονα και μεγάλα γράμματα
Οι τιμές αναγράφονται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης θα πρέπει να είναι ίσο με το 70%, τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία. Να μην είναι δηλαδή για παράδειγμα γραμμένη με μικρά γράμματα η τιμή κιλού και ο καταναλωτής να διαπιστώνει στο τελικό λογαραρισμό πόσο κοστίζει τελικά το προϊόν που αγόρασε.
Επίσης οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται με έντονη γραφή (bold). «Τα μεγέθη των χαρακτήρων θα πρέπει να είναι επαρκή ώστε να εξασφαλίζεται ότι η παρεχόμενη πληροφορία είναι ευκρινής και εύκολα αντιληπτή από τον καταναλωτή» όπως επισημαίνεται.
Στα μη συσκευασμένα προϊόντα, επίσης αναγράφεται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ δεν επιτρέπεται η αναγραφή της τιμής πώλησης για ποσότητες που αποτελούν υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος.
Τα πρόστιμα
Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Το συνολικό ύψος του προστίμου, ανά έλεγχο, που επιβάλλεται δεν ξεπερνά:
α) Τις 3.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών έως και 1.000.000 ευρώ.
β) τις 10.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ.
γ) τις 20.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ και
δ) τις 30.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 50.000.000 ευρώ
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται: τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων με εμβαδόν μικρότερο από 50 τ.μ, εφόσον δεν πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τα περίπτερα, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εφόσον δεν εντάσσονται στο πλαίσιο καταστήματος πώλησης ομοειδών προϊόντων, μαγειρεμένα ή ωμά τρόφιμα που προσφέρονται από καταστήματα εστίασης, παγωτά καθαρού βάρους έως 200 γραμμάρια, σοκολάτες καθαρού βάρους έως 100 γραμμάρια, προϊόντα καθαρού βάρους έως 50 γραμμάρια, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, προϊόντα καθαρού όγκου έως 50 χιλιοστά του λίτρου, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιΐας και είδη κοσμηματοπωλείου.