Απολογισμός οδικής ασφάλειας στα νησιά του Ιονίου για το Ά εξάμηνο του 2015

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 14:07

Απολογισμός οδικής ασφάλειας στα νησιά του Ιονίου για το Ά εξάμηνο του 2015

Συγκροτήθηκαν 566 συνεργεία τροχονομικών ελέγχων και βεβαιώθηκαν συνολικά 12760 παραβάσεις   Η οδική ασφάλεια στην χώρα μας αλλά ειδικότερα και στα νησιά του Ιονίου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα των υπηρεσιών τροχαίας με βασικό στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την προστασία των κατοίκων των νησιών αλλά και των επισκεπτών τους κατά την θερινή περίοδο στις τουριστικές περιοχές.

 

Στην κατεύθυνση αυτή οι αδιαμφισβήτητες κοινωνικές και κατ΄ επέκταση εθνικές συνέπειες από το 2011 αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του το έτος 2020.

 

Πρόκειται για το τρίτο επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δύο προηγουμένα σχέδια που εφαρμόστηκαν (2001-2005 και 2006-2010) , κατέδειξαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως η μείωση των νεκρών τα έτη 2001 -2010, κατά 37.1%, (1285 νεκροί το 2010 από 2037 το 2000).

 

Αντίστοιχα θετικά αποτιμάται η μέχρι στιγμής εφαρμογή του τρέχοντος σχεδιασμού καθώς συνεχίζεται η πτωτική τάση στους θανάτους που έχει πλέον παγιωθεί, καθώς το 2012 είχαμε (976) νεκρούς, (865) το 2013 και το 2014 (801) νεκρούς, (1236 λιγότεροι θάνατοι από το 2000).

Η εφαρμογή του τρέχοντος σχεδίου (3ο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας) στηρίζεται σε βασικούς πυλώνες με συγκεκριμένες ενέργειες –δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με βασικό φορέα υλοποίησης, στον τομέα της Διαχείρισης της Οδικής Ασφάλειας, τις υπηρεσίες τροχαίας μέσω του προγράμματος "Επιτήρηση της κυκλοφορίας για την οδική ασφάλεια".

Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες τροχαίας πραγματοποιούν σειρά ενεργειών (διαλέξεις σε σχολεία, εκθέσεις τροχαίας, ενημερωτικές καμπάνιες, χαρτογράφηση συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων κλπ), οι οποίες πέρα της άμεσης τροχονομικής στόχευσης εφαρμογής των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της μείωσης του αριθμού και της σοβαρότητας των οδικών ατυχημάτων, αποσκοπούν και στην μακροπρόθεσμη επένδυση στη αλλαγή της ατομικής και κοινωνικής νοοτροπίας στην οδική συμπεριφορά.

Στο πνεύμα αυτό από τις υπηρεσίες τροχαίας των Ιονίων Νησιών πραγματοποιήθηκε σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων (46 συνολικά) σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες στόχευαν στην ανάδειξη της σπουδαιότητας εφαρμογής του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας στην καθημερινότητα μας.

 

Την εξεταζόμενη περίοδο (Ά Εξάμηνο 2015) σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα συγκροτήθηκαν 566 συνεργεία αστυνόμευσης, σε σημεία στο οδικό δικτύου των νησιών που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και ελέγχθηκαν 79.148 οχήματα.

 

Αποτέλεσμα των εργασιών των συνεργείων ήταν να βεβαιωθούν συνολικά 12.760 παραβάσεις το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε παραβάσεις επικίνδυνες, οι οποίες συμβάλουν καθοριστικά σε τροχαία ατυχήματα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό.

 

Σε απόλυτους αριθμούς , αποτυπώθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής PoliceOnLine, (61) τροχαία ατυχήματα, τα οποία κατανέμονται σε (8) με θανάσιμο τραυματισμό, (9) με σοβαρό και 44 με ελαφρύ, ενώ αντίστοιχα το αποτέλεσμα των ατυχημάτων αυτών ήταν να σημειωθούν (8) θανάσιμοι τραυματισμοί, (10) σοβαροί και (52) ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό.

 

Στόχος είναι το 2015 να έχουμε ακόμη λιγότερους νεκρούς και τραυματίες από τροχαία ατυχήματα και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συστημική προσέγγιση και όχι αποσπασματική θεώρηση του προβλήματος (συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών), προσαρμογή του σχεδιασμού στις ανάγκες και τους περιορισμούς των χρηστών και όχι το αντίστροφο καθώς και η συνολκή ευαισθητοποίηση των πολιτών , φορέων και κοινωνικών εταίρων.




00 inkefalonia general ad 300X250