Σε έξαρση ο Κορονοϊός στην Ζάκυνθο - Σ. Θεοδόσης: «Δεκάδες ίσως και εκατοντάδες οι Ζακυνθινοί που νοσούν αυτή την στιγμή''
«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στις Ζάκυνθο αυτή την στιγμή, είναι δεκάδες ίσως και εκατοντάδες οι Ζακυνθινοί οι οποίοι νοσούν αυτή την στιγμή από κορονοϊό, αλλά ούτε οι νοσηλείες στο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί ούτε άνθρωποι έχουν βάλει σε κίνδυνο την ζωή τους, δηλαδή είναι ένα στέλεχος αρκετά ήπιο» δηλώνει ο παθολόγος, Σίγουρος Θεοδόσης.
Ο κορονοιός ήρθε ξανά στην επιφάνεια και τα πρώτα στοιχεία για την εξάπλωση του ανησυχούν, καθώς, καταγράφετει αύξηση της τάξης του 30% των νοσηλευόμενων ασθενών στην χώρα μέσα σε 13 ημέρες. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και από το νησί με την διασπορά του ιού να ακολουθεί γρήγορους ρυθμούς και να εξαπλώνεται.
Ωστόσο, η εξάπλωση του κορονοϊού δεν προκαλεί έκπληξη, τουλάχιστον στην ιατρική κοινότητα. «Πραγματικά αυτή την περίοδο ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και μάλιστα μια αναμενόμενη έξαρση, γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο κέντρο της τουριστικής περιόδου. Έχουμε μια μείξη πληθυσμών και μια μετακίνηση από τα διάφορα μήκη και πλάτη προς την Ζάκυνθο. Οι άνθρωποι που έρχονται μπορεί να μεταφέρουν τα πάντα και μαζί και τον κορονοϊό», εξηγεί ο παθολόγος ψέγοντας την απουσία πλέον των ελέγχων σε πλοία, αεροδρόμια και λιμάνια.
Αν και είναι ταχεία η διασπορά, η νόσηση είναι ήπια και τις περισσότερες φορές ακίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδόση τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση, είναι ελαφριά και περιορίζονται σε λίγο βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, βραχνάδα και δεκατικό πυρετό ο οποίος δεν θα ξεπεράσει το 38,5.
«Καλό θα είναι όταν αντιληφθούμε ότι έχουμε συμπτώματα κορονοϊού, να κάνουμε άμεσα ένα τεστ, είτε εμείς οι ίδιοι, είτε να πάμε σε ένα φαρμακείο είτε στον θεράποντα ιατρό μας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματα είναι του κορονοϊού», σημειώνει, εξηγώντας ότι τα συμπτώματα αυτά απαντώνται και σε άλλα κοινά κρυολογήματα, με αποτέλεσμα κάποιος να θεωρήσει ότι δεν έχει κορονοϊό και να μην πάρει τις σωστές προφυλάξεις.
Από την στιγμή που υπάρξει διάγνωση ο ασθενείς θα πρέπει να διατηρήσει απομόνωση για κάποιες ημέρες καθώς και να συμβουλευτεί τον γιατρό του για την σωστή αντιμετώπιση. Μπορεί για τους νεαρότερους η συστάσεις να περιορίζονται στον εγκλεισμό και τα αντιπυρετικά φάρμακα, αλλά ευπαθείς και μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες μπορεί να χρειαστούν μια διαφορετική αντιμετώπιση, ο κ. Θεοδόσης εξηγεί, «αν αυτός ο ίδιος κορονοϊός προσβάλλει έναν ασθενή ο οποίος ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου μπορεί να τον ταλαιπωρήσει και να βάλει δηλαδή την υγεία του σε περιπέτεια. Δηλαδή, να πυροδοτήσει τις πιθανές ανεπάρκειες από τις οποίες πάσχει και να νοσήσει σοβαρότερα… Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους ίδιος, για νεαρά άτομα η θεραπεία μπορεί να είναι παραμονή στο σπίτι και αντιπυρετικά, για άτομα κυρίως άνω των 75 είναι τα αντιικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται με μια διαδικασία».
Σύμφωνα με τον παθολόγο η πορεία του κορονοϊού το επόμενο διάστημα, θα είναι ανοδική, με μια κορύφωση ιδιαίτερα τον Αύγουστο όταν και η τουριστική κίνηση θα ανέβει παραπάνω.
Τα μέτρα προστασίας τα οποία θα πρέπει να τηρούνται είναι αυτά τα οποία μας δίδαξε και η προηγούμενη εμπειρίας μας με τον κορονοϊό, δηλαδή η πιο προσεκτικές κοινωνικές επαφές, η αυτοεξέταση, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο συχνός αερισμός των χώρων. Οι μάσκες αν και μπορούν να χρησιμοποιούνται προληπτικά, δεν συνίστανται η χρήση τους λόγω των αυξημένων θερμών ημερών που παράλληλα διανύουμε.
«Μικρό το πλεονέκτημα όσων έχουν ήδη νοσήσει»
Ερωτηθείς για το αν έχουν καλύτερες πιθανότητες αντιμετώπισης του ιού όσοι έχουν νοσήσει τουλάχιστον μια φορά απαντά, «Όσοι έχουν ήδη νοσήσει έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά ο ιός που κόλλησαν τότε δεν έχει καμία σχέση με τον ιό που κολλάνε τώρα. Φανταστείτε ότι ούτε ο εμβολιασμός τους που έγινε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη δεν τους καλύπτει. Τα καινούργια εμβόλια που θα βγουν θα είναι επικαιροποιημένα, δεν θα είναι τα περσινά, γιατί είναι ένα τελείως διαφορετικό στέλεχος. Σίγουρα όμως, επειδή έχει ενεργοποιηθεί η χημική ανοσία σε αυτούς τους ασθενείς, έχουν πλεονέκτημα να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά».
Ενδονοσοκομιακή διασπορά
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίζεται αύξηση των ασθενών με Covid-19 που επισκέπτονται τα επείγοντα, αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε απλές κλίνες, αλλά και αύξηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα ο κ. Θεοδόσης απαντά, «είναι γεγονός, από όσο γνωρίζω, ότι πλέον οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται σε κλίνες για κορονοϊό, αλλά σε κοινές κλίνες. Σίγουρα λοιπόν υπάρχει ένας κίνδυνος, αν όμως, από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τηρούνται τα μέτρα προστασίας, τότε ο κίνδυνος είναι ο μικρότερος δυνατός. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι αν έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα δεν θα πάμε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να είναι αυτός λόγος και να μας αποτρέπει να πάμε στα επείγοντα ή να αποφύγουμε μια προτεινόμενη νοσηλεία που μπορεί να γίνει από ανθρώπους του νοσοκομείου μας».
photo: theopinion.gr
Πηγή: imerazante.gr