Οι άγριες ορχιδέες των Πουλάτων...
Αυτή την περίοδο στους αγρούς των Πουλάτων μπορεί να συναντήσει κάποιος πολλές άγριες ορχιδέες που θα τον εντυπωσιάσουν με τα υπέροχα χρώματά τους. Άλλωστε η μοναδική φύση του χωριού μας αλλά και ολόκληρης της Κεφαλλονιάς, μας καλεί να την απολαύσουμε. Ειδικά τώρα που η βόλτα στην εξοχή στο πλαίσιο της… επιλογής 6, αποτελεί την μοναδική μας διέξοδο!
Οι ορχιδέες είναι καλλωπιστικά μονοκοτυλήδονα φυτά, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των ορχεοειδών που είναι και η μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 880 γένη, σχεδόν 22.000 διαφορετικά είδη και πάνω από 100.000 υβρίδια ορχιδέας σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί σχεδόν παντού, αφού είναι ανθεκτικό τόσο σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα, σύμφωνα δε με επιστημονικές έρευνες, οι ορχιδέες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 70 με 80 εκατομμύρια χρόνια. Την εποχή δηλαδή των δεινοσαύρων!
Ιστορικά, οι πρώτες αναφορές για την ορχιδέα προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα, με τον Θεόφραστο να της δίδει την ονομασία «Όρχις». Ο φιλόσοφος από την Ερεσό της Λέσβου και διάδοχος του Αριστοτέλη στην Περιπατητική Σχολή, εμπνεύστηκε το όνομα αυτό από τον τραγικό μύθο του σάτυρου Όρχι και την ομοιότητα της ρίζας της ορχιδέας με τα αντρικά γεννητικά όργανα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι πρόγονοί μας την θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας, πίστευαν δε πως τρώγοντας κονδύλους ή αλλιώς ρίζες ορχιδέας, θα μπορούσαν να ευνοήσουν την γέννηση αρσενικών παιδιών. Η άποψη αυτή μάλιστα πέρασε και στην νεότερη λαϊκή μας παράδοση, αφού η ρίζα της ορχιδέας είναι το γνωστό μας σερνικοβότανο!
Στην Κεφαλλονιά, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ελλάδα συναντάμε πολλά είδη άγριας και ενδημικής σε αρκετές περιπτώσεις ορχιδέας, καθώς το κλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξή τους, με τις Ελληνικές αυτοφυείς ορχιδέες να αριθμούν σχεδόν 200 είδη. Μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου είχε διοργανώσει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Οι Ορχιδέες της Κεφαλονιάς», καθώς αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας του νησιού μας εν γένει.
Πηγή: poulatakefalonias.gr