Διαδικτυακός χάρτης εντοπίζει τις τοποθεσίες 30.000 ειδών στον πλανήτη
Αναρωτηθήκατε ποτέ σε ποιές περιοχές του πλανήτη ζουν οι καφέ αρκούδες ή που θα βρείτε την καφέ νυχτερίδα Myotis lucifungus, η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω του «Συνδρόμου της Λευκής Μύτης», της φοβερής ασθένειας που αφανίζει τις νυχτερίδες;
Αυτά και πολλά ζώα ακόμα μπορείτε τώρα μπορείτε να τα εντοπίσετε χάρη στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Map of Life» (Ο χάρτης της Ζωής), που βασίζεται στο Google Maps και εμφανίζει τη γεωγραφική κατανομή 30.000 ειδών στον πλανήτη.
Στο μεταξύ, στον «Χάρτη της Ζωής» προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότερα είδη, με στόχο να καταγραφούν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες φυτά, πτηνά, ψάρια και ερπετά.
«Είναι τι πού και το πότε των ειδών», δήλωσε ο Δρ. Walter Jetz, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης.
Στην ιστοσελίδα του «Χάρτη της Ζωής» θα δείτε τον παγκόσμιο χάρτη μέσω Google Maps και μπορείτε να εστιάσετε σε οποιαδήποτε περιοχή επιθυμείτε.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο Διαδικτυακό εργαλείο που διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλογών και φίλτρων, μέσω των οποίων ο χρήστης αναζητά τα είδη που τον ενδιαφέρουν.
Μάλιστα μπορεί να αναζητήσει τις κατηγορίες που τον ενδιαφέρουν (πτηνά, θηλαστικά κλπ) σε μια συγκεκριμένη ακτίνα σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε κάθε αναζήτηση του χρήστη, αυτές προέρχονται από μουσεία, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές μελέτες και παγκόσμιες ΜΚΟ.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διάδοση της γνώσης και η συμπλήρωση των κενών σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα.
Η βελτίωση των πληροφοριών απαιτεί τη συνεργασία πολλών ομάδων. Όσο πιο ολοκληρωμένες είναι οι πληροφορίες τόσο περισσότερο θα συμβάλλουν στη διατήρηση των ειδών.
ΠΗΓΗ: econews.gr